Webblansering 13 mars

Diskussion i 'Lanseringar från Systembolaget' startad av Anders Landström, 6 mars 2014.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Absolut, och om jag inte har fel, har du ingen. :p

    Eller...:eek:
     
  2. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Eller? nä hade just i min i högrevsgrytan...
     
    kayaker, Skrutt och ChristianB gillar detta.
  3. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Jag har tre. ;) Ska öppna en i helgen är planen! Det har blivit en massa jobb (läs inga lediga dagar alls!) de senaste två veckorna så jag ser fram emot lör-mån-ledigt! Då blir det Cornas!
     
    Mattias S gillar detta.
  4. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag gillar! Det skall bli intressant att höra vad du tycker, glöm inte att skriva om det här. o_O
     
    ChristianB gillar detta.
  5. Silex

    Silex Medlem

    Så bra! Jag köpte bara en, så jag får försöka åka snålskjuts på andras noteringar. Vill inte gärna dricka min riktigt än.
     
  6. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Vad tror ni om dekanteringstiden/luftningen av en sådan flaska? Det är ju ändå årgång 2012 så den lär ju behöva några timmar för att visa sitt rätt jag!
     
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Det blir säkert bättre med luft. Jag brukar dock inte lufta överdrivet mycket (ett par timmar på sin höjd), då jag gillar när vinet får en chans att utvecklas i glaset under kvällen, ofta är det som bäst dag två, men jag skulle aldrig vilja missa utvecklingsförloppet genom att lufta ett dygn i förskott. Vad som är rätt är inget jag funderar på, jag går på känn

    Intressant fråga att rota vidare i - hur luftar vi våra ynglingar och hur länge? :)
     
    Last edited: 11 mars 2014
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Jag vet inte längre...
    Tidigare var min rikttid 3 tim. Nu vet jag inte alls.

    Var nyligen på en provning med ngra Red Car (Calif Syrah) där varje vin serverades i två glas, det ena dekanterat ett par timmar och det andra slow-ox:at under en veckas tid (!) i vinkällaren på restaurangen. De långtidsluftade var helt andra viner utan bäbishull och i full avsaknad av den pura ungdomligheten. Vuxna viner mao. Har inte smält detta riktigt ännu och den brittiska vindamen (Jancis Robinson) lär ha uttryckt att luftning inte gör den minsta skillnad (Källhänv saknas.) Dock mätbart att redox-potentialen i vinet påverkas rejält av syret. Och objektivt att skillnaden mln luftat och oluftat vin (blint) lätt uppfattas som två helt olika viner.

    Då vi dricker Brunellosar försöker jag alltid öppna dem minst kvällen innan, ta mig en liten provartuting och sedan avnjuta vinet i dess mer utvecklade tillstånd nästa dag. Det är ju tradition i den delen av Toscana, och jag anammade den för många år sedan. (Källhänv saknas.)

    Tycker dock att de allra flesta viner vinner väldeliga på luftning. Som det säges: vinerna öppnar sig.
    Ibland följer jag en gammal Bordeaux medan jag jobbar, och då den börjar öppna sig korkar jag helt enkelt igen flaskan. Men oftast har jag inte tid att gräva ned mig. Sällan viner blir ihjälluftade. Underluftade viner kommer sas i glaset.
     
  9. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Hur luftar ni då? Häller upp i karaff och låter stå på middagsbordet i 24h?
     
  10. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Slow-ox: drar korken, låter stå i vinkällaren.
    Dekantering: drar korken, häller över i karaff, slår ut geggamojaslatten i ett iso-glas. Låter stå svalt.
     
    Skumpagne gillar detta.
  11. Martin Berggren

    Martin Berggren Bad santa

    Den kommer behöva några år för att visa sitt rätta jag!

    Men ung syrah från norra rhône brukar, i min mening, ha en väldigt fruktig och utåtriktad fas första året efter buteljering. Jag skulle dra korken och följa i glaset. Skulle det mot förmodan vara tvärstängt så öppna något annat så länge och spara till dagen efter.
     
    ChristianB gillar detta.
  12. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Tack för de fina tipsen! Vi får se vad det blir, men jag lär gå på en standardlösning med några timmar i karaff. :)
     

Dela sidan