10 år – vem kunde tro det.

Diskussion i 'Övrigt' startad av Jimmy Forsman, 10 oktober 2017.

 1. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Något sent, men jag ursäktar mig med att jag inte kom på det först idag.
  Efter att ha kollat runt lite på forumet så visar det sig att det första inlägget jag skrev som "Admin 99" var 31 augusti 2007. Den första tråden jag skapade som det här kontot, som då så fint hette "Krug" var den här tråden; kanske lite symptomatiskt för vad som komma skulle.

  Vid den här tiden var jag ganska uppgiven med de platser som fanns för diskussioner om och kring viner online i Sverige, vinklubben.se var det enda stället som jag kan påminna mig i skrivande stund – och inför lanseringen av detta forum så gav jag mig in i diskussionerna där; som främst handlade om de billigaste boxvinerna, och var ganska dryg. Jag fick strax sällskap av Pelle, Krug88, som steppade upp drygheter till nästan bibliska proportioner. Jag slutade på Grythyttan 2001 och arbetade därefter på Vinkällaren Grappe där jag lärde känna bland annat ovan nämnde Krug88. En av arbetsuppgifterna var att plocka fram och förbereda viner för kvällens servering i vinkällaren. Med ficklampa och en läskig förmåga att känna igen vinproducenter på flaskhylsan – en egenskap som förenar alla som jobbat på Vinkällaren Grappe – gick man omkring i gångarna och plockade fram viner som sedan provades av och dekanterades om så behövdes. Det bibliotek av mogna bordeauxviner, bourgogneviner och champagner som man fick på Grappe var och är unikt i Sverige av idag. Efter Grappe så gick jag till Nordic Light Hotel och den amerikanska vinkällaren; vilket för oss till finewines.se. Jag började skriva lite i Livets Goda och sakta men säkert kände jag att det inte bara kunde vara jag som var intresserad av lite "bättre" viner. Och tanken på forumet föddes. Namnet, finewines.se, var bara en enkel internetsökning bort. Det var ledigt och jag tog det. Min bror hjälpte till att installera den första programvaran och resten är – som det så fint heter – historia.

  Sakta men säkert dök det upp nya ansikten dolda bakom nya pseudonymer och avatarer. Inledningsvis så var champagne det absolut dominerande ämnet och mycket av detta berodde naturligtvis på att det var det vi drack. Utvecklingen gick långsamt, de som varit med länge får gärna berätta hur det kom sig att de hittade hit – jag vet fortfarande inte hur det gick till, men faktum är att mer och fler personer hittat till denna lilla plats på interwebbz. En av dessa, Anders Landström, ska ha en otrolig eloge. Han kom in som en sant passionerad champagnedrickare, för att senare utvecklas till Baroloconnaseur av rang och numera vara en allroundkonsument av världsklass – han tog tag i forumet och påbörjade ett enormt lyft av allt; programvara, kompetens och generellt driv. Anders bidrag är ovärderligt. Jag själv började så småningom tröttna, mycket på grund av personliga anledningar – ett antal år på den (ö)kända vinimportfirman Antipodes Premium Wines (Australian Wine Club, m.fl.) gjorde att vin, en produkt jag älskat, förvandlades till in- och utpriser i olika excel-ark. Jag drev så sakteliga iväg från vinet. Men forumet levde kvar under Anders överseende. Tillsammans körde vi Sveriges första vinmässa med Fine Wines-fokus, en liten endagarsfestival just på Vinkällaren Grappe, en mässa som jag minns med mycket värme och glada minnen. Människor reste till Stockholm från hela Sverige för att vara med och för att prova viner. Helt otroligt egentligen, och ett bevis på kraften som finns i ett genuint intresse och da interwebbz.

  Nytt blod angjorde forumet. Mattias S dök upp som en ljuslåga i mörkret med massor med driv och entusiasm; det är intressant hur det alltid verkar dyka upp någon ny eldsjäl när de gamla ljusen börjar brinna ut. Mattias insatser som moderator och som admin kan inte underskattas eller nämnas nog. Så jag håller käften. Han har organiserat upp detta på ett sätt som jag aldrig kunnat – inte Anders heller för den delen – gjort forumet professionellt och vuxet. Allt måste växa och förändras, annars för det. Den gamla tidens elaka men hjärtliga språk har ersatts av kompetens, kunskap och entusiasm – och en stor vilja att bygga gemenskap. Forumet har aldrig varit så bra som det är i dag, 2017, under ett nytt gäng moderatorer, administratörer och tekniska trollkarlar ledda av Mattias. Många tack för detta.

  Sen har vi användarna. Ni som outtröttligt skapar trådar, skriver recensioner, diskuterar, reser, delar med er och håller forumet vid liv och ser till att det växer med er otroliga entusiasm och kunskap. Det är en sak att arbeta med vin – vi som gör eller har gjort det professionellt får en helt annan syn på vin än de som är passionerade konsumenter, de som har ett brinnande personligt intresse. Det är hos alla er som framtiden ligger – inte bara forumets framtid, utan ävenför kvalitetsvinerna i Sverige. Ni är för många att nämna vid namn, du får nöja dig med ett genuint men anonymt tack!

  Genom att dela den glädje som en god flaska vin innebär, genom att erbjuda smakprover, prata, skratta och umgås så sprider du vinglädje och kunskap om vad kvalitetsviner är; den glädjen är syftet bakom finewines.se – och det är du som gör det möjligt, tack för detta!
   
  Gomseglet, mnor, MagnusH70 och 42 andra gillar detta.
 2. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Tack själv @Jimmy Forsman, så mycket som jag lärt mig genom att läsa alla inlägg här på forumet kontra andra kanaler går inte att sätta i perspektiv. Jag håller tummarna för att vi får möjlighet att summera 20 år också!
  Sleaford Mods har fastnat, kul att se dig där.
   
  Tomas Lindblom och Jimmy Forsman gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Fantastiskt trevligt inlägg, Jimmy! :kyss:
   
  Tomas Lindblom och Jimmy Forsman gillar detta.
 4. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Tack själv. Och ja – Sleaford Mods var grymma på riktigt! Väldigt trevligt att ses. :D
   
 5. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Är det där en puss-smiley? Om så, right back at ya!
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, det är en puss-smiley, jag är annars en jävel på att kyssa ljumskar om du hellre föredrar det? :cigarr:
   
  Helen och Jimmy Forsman gillar detta.
 7. Skaggs

  Skaggs Medlem

  Mycket trevlig läsning!
   
  Jimmy Forsman gillar detta.
 8. Larseman

  Larseman Medlem

  Det var nog det vackraste jag någonsin har läst på finewines :)
  Jag tror till och med att jag fick en liten tår i ögonvrån :rolleyes:
  Tack Jimmy!
   
 9. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  :)
   
 10. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Fint skrivet @Jimmy Forsman, kul fakta och bakgrundshistoria för mig som inte varit med hela vägen. Kan inte annat ån att hålla med @thunberg. Grymt forum som givit massa glädje, kunskap och unika provningar! Jag har svårt att se att jag skulle kunna sluta hänga här :)
   
  Trydebull, Jimmy Forsman och Mouton gillar detta.
 11. Mouton

  Mouton Proffs drickare (volym mässigt då)

  Samma här, fast jag är väldigt ny här, trots en dålig start av mig själv är jag fortfarande mottagen med stora famnen. Du skapade nåt stort Jimmy F
   
  Daniel B, magnum, Tomas Lindblom och 5 andra gillar detta.

Dela sidan