Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Alex Koppitsch - ny producent

handlavin.se

Leverantör
Alexander Koppitsch är vår nya biodynamiska producent på Handlavin från Neusiedl i Burgenland. Han har fort blivit mycket omtyckt av vinentusiaster. Alexander är 34 år gammal och har under många års tid varit anställd som källarmästare på den berömda vingården Pittnauer som även arbetar mycket biodynamiskt och är representerade i Sverige. Men det var dags att gå vidare med sina egna projekt och efter att han sagt upp sig så blev det att ta över föräldrarnas jordbruk på heltid, som han redan påbörjat tidigare genom att plantera druvsorter som inte var populärt av mor och far. Barrique-fat köptes när pappan var bortrest och var inte så omtyckt så det är inte lätt alltid med den äldre generationen. Men Alexander har nu total kontroll över vinproduktionen och av 6 hektar så gör han viner från en odlingsareal på 4 hektar.

Alex_peder.jpgFamiljen har odlat vin och haft höns i tre generationer och därför har man under mycket lång tid enbart använt hönsspillning och matrester som gödning för att hålla kostnaderna nere då man var fattiga. Detta har medfört att jorden redan var perfekt för det biodynamiska tänkandet som Alex har.

Vinerna får jästa spontant och ingen svavling sker när vinerna ligger på barrique utan under den manuella fyllningen så svavlar man vinet extremt lite.

Biblioteket hos Alex är imponerande och har mer eller mindre alla verk av Steiner. Men i vingården är det inte extremt utan det är filosofin och det biodynamiska tänkandet som är det viktigaste för vingården Koppitsch. När jag sitter i köket hos Alex och hans fru Maria och provar fatprover från kommande viner så noterar jag "Apocalypse Now"-tavlan och det är favoritfilmen som Alexander ser om åtskilliga gånger varje år och aldrig tröttnar på. Han har ett härligt skratt och vi sitter och provar viner samtidigt som vi turas om att hålla det nya tillskottet en dotter i famnen (3 månader gammal).

Alex_Koppitsch.jpg
Vinerna vi har för närvarande är följande:

Koppitsch Blaufränkisch Klassik 2011 - Spontan fermentering och utan temperaturreglering. Pressning sker efter 10 dagar och lagring sker i stora ekfat samt begagnade barriques. Inga tillsatser och när vinet buteljeras manuellt så sker en extremt liten svavling i februari 2012.

Koppitsch Blaufränkisch Neuberg 2011 Spontan fermentering från vingårdarna vid namn Neuberg som har bästa läge och har kalkhaltig jord . Vinet får ligga på begagnade barrique fram till december 2012 utan svavling. Vinet buteljeras ofiltrerat med mycket låga nivåer av svavel som först tillsätts vid buteljeringen.

Koppitsch Syrah Neuberg 2011 - Spontan fermentering från de kalkrika vingårdna vid läget Neuberg. Vinet har legat på begagnad barrique fram till december 2012 utan svavling. Ofiltrerat och minimal svavling i samband med buteljeringen.

Under första kvartalet 2014 så kommer det tillökning i sortimentet med en Chardonnay där inte ens traktorn får plats mellan vinstockarna och vi kommer även få se Sauvignon Blanc och en Pinot Noir som jag provat direkt från fatet och verkar mycket lovande.

Samtliga viner från Alex hos Handlavin.se finner du här: http://www.handlavin.se/24_alex-koppitsch

Skrivet om Alex Koppitsch:

Magnus Ericsson, Helsingborgs Dagblad: http://hd.se/mat/uppkorkat/2013/09/24/tva-ganger-blaufrankisch-sommarens-druvsort/
Magnus Reuterdahl, VinoTinto: http://vinotinto.wordpress.com/2013/05/05/som-svalor-som-hackar/
Vinambassadören, Petri Kinnunen: http://vinambassadoren.se/blaufrankisch-utan-liknelser/

Med vänliga hälsningar

Peder Molin
Handlavin.se
070-595 7713
 
Toppen