Alkohol dödar 3,3 miljoner människor varje år

Diskussion i 'Övrigt' startad av Mattias Schyberg, 12 maj 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det är ju trots allt så att en nybörjare i princip alltid föredrar ett enkelt och mjukt plonk framför ett kvalitetsvin om det provas blint. Alla på detta forum har varit nybörjare...

  Men mängden plonk kan ju aldrig fylla någon rimlig eller vettig funktion. ;)
   
  Last edited: 13 maj 2014
 2. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Apropå boxar… (ett av mina hatobjekt). Propagandamyten lever. Svensson slår sig för bröstet. Miljöaspekter, etc etc. Vi ligger först i vinvärlden för vi dricker mest på box.

  Sanningen är att Monopolet subventionerar boxar och medvetet försöker få leverantörerna att pressa fram ännu fler smaksatta boxar (se debattinlägget från Oenoforos VD). Det sker av två skäl: 1) det är enklare att hantera för butikerna; och 2) det gynnar stora leverantörer vilket gör livet lättare på huvudkontoret vid Kungsträdgården.

  Jag har själv läst interna rapporter från leverantörer om hur man skall förhålla sig till Monopolets policy och hur och varför viner skall lanseras på box. Så här skrev jag i ett tidigare inlägg på BK Wine:

  "Jag tror alla seriösa vinälskare vet att BiB aldrig kan vara kvalitetsvin. (Därmed utesluter jag er som köper 60% av Bolagets viner ur kretsen av seriösa vinkonsumenter).

  Vad gäller praktiska skäl, miljöhänsyn, lätt att stuva i båten osv. så är vin på tetrapak bevisat bättre. Om man nu måste köpa bulkvin.

  Det har gjorts några, inte särskilt omfattande studier i varför BiB fungerar så bra i Sverige jämfört med andra länder. De flesta av slutsatserna har att göra med vår dubbelmoral runt alkohol. Man ser inte hur mycket man har druckit ur en BiB, boxen skramlar inte när man bär hem den, den skramlar inte när man ska slänga den så grannarna märker inte hur mycket man dricker, lådan ser mycket mindre ut än fyra flaskor, osv.

  Vi får heller inte glömma att Bolaget gynnar BiB med sin fasta ”avgift” (skatt) på vin per förpackning. Särskilt i budgetsegmentet där enskilda kronor räknas och volym är viktig gör det att importörerna satsar på BiB. Bolaget är nöjt: enklare hantering, färre produkter i butiken, osv. Vem bryr sig om att försöka bilda folket i god vinkultur?"
   
  StefanAkiko, kayaker och Livermore gillar detta.
 3. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Mycket väl formulerat! :)
   
 4.  

  Bifogade filer:

Dela sidan