Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Allmän vinkunskap som kan hittas på nätet. Tips och diskussioner

Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Aaah här har vi en som hajjar grejen!
Folk på forumet har bra kontakter och reser mycket så vi kan ta lite inside informations osv.
Behöver ju inte börja ifrån 1800 talet utan kanske ifrån 2000 talet och framåt. klassiska distrikt och mycket nya världen unt so weiter på knackig tyska.
Ja, det här är väl ändå en ypperlig idé. Det går ju nörda till det rejält om man vill... med allmänt stjärnsystem, drick nu betyg, förväntad lagringsduglighet, drick ungt-poäng, kommentarer om vinernas generella karaktär, hur vädret var, ev, variation inom distrikten, etc. Det kan ju få ta sin tid...
Börja ni pilla med ett förslag så får vi se vad det leder. Själv så tycker jag nog att årgångstabeller bäst görs av de som har genuin koll. Det finns ju redan bra tabeller att använda, så frågan är hur vi överträffar dessa och på vilket sätt de blir mer användbara?

Men som sagt, har ni lite bra förslag så visa gärna lite exempel. :)
 

kayaker

Cyklist
Börja ni pilla med ett förslag så får vi se vad det leder. Själv så tycker jag nog att årgångstabeller bäst görs av de som har genuin koll. Det finns ju redan bra tabeller att använda, så frågan är hur vi överträffar dessa och på vilket sätt de blir mer användbara?
Genom att knåpa ihop ett program som analyserar distrikt för distrikt på Cellartracker betyg?
 

Silenos

Medlem
Själv så tycker jag nog att årgångstabeller bäst görs av de som har genuin koll.

Jo, jag håller nog med. Men nog finns det en del koll på brädan. Sedan så behöver den ju inte bli heltäckande. Om ingen känner sig tillräckligt hemma på hur bra 83' var för slovensk merlot, ja då behöver vi ju inte skriva något om det.

Det finns ju redan bra tabeller att använda, så frågan är hur vi överträffar dessa och på vilket sätt de blir mer användbara?

Nja... många, om inte de flesta, är ju väldigt trubbiga. Proffsen kan ju såklart få en mer heltäckande bild än vad någon av oss enskilt kan, men många gånger är ju betygen grundade på tunnprover för att sedan aldrig revideras. Dessutom säger inte en simpel siffra så mycket. Det vår tabell kan göra bättre är att den kan grunda sig på kontinuerliga omdömmen ifrån folk som druckit (inte smakat) olika viner i lugn och ro, med eller utan mat, under olika tidpunkter. Och istället för ett simpelt, 3 * av fyra möjliga, så kan vi beskriva vad det faktiskt innebär. Är alla viner bra, eller bara de bästa? Är den bra pga. att hög mognad i druvorna uppnådes, eller pga. att vinerna uppvisar god frächör? Osv, så detaljerat som man känner för att göra det.

Men som sagt, har ni lite bra förslag så visa gärna lite exempel. :)

Jo, till att börja med så krävs det ju en bra mall.
 

Sörplarn

Medlem
Går det inte att bara välja från månadens pava där man får skriva ett omdöme utöver en poäng, och labba vidare med snittet?
Börja med greken som @Larseman valde.
 

ChristianB

DipWSET
Varning, endast för den nördigt intresserade!

Älskar Jamie Goode och hans vetenskapliga analyser och artiklar. I detta fall så handlar det om Sauvignon Blanc och kemin bakom sensoriken. Mycket läsvärd och nördig artikel!

http://www.wineanorak.com/thiolsandbeyond.htm
Det är ju roligt att den generellt bespottade komponenten "svavel" spelar en så viktig roll här! :D Nu beror det kanske inte på att vinmakaren tillsätter extra av det utan snarare av jästens egen produktion, men ändå... Värt att sprida, särskilt biten för att bevara mängden tiol-föregångare genom att använda SO2 tidigt i arbetet!
 
Toppen