Robert Rask vinhandel
Leverantör
André Perret hyllas på många håll som en av de allra främsta producenterna i Condrieu, t.ex. har Rhônespecialisten John Livingstone-Learmonth skrivit "Put Andre Perret and the 'Côteau de Chéry together, and there are fireworks. With this old family vineyard, one of the best sites in the whole of Condrieu, Andre's touch can be supreme. His Chéry has been perhaps the most expressive, delicious Condrieu of the past 15 years and is one of the first names I would ever recommend to someone seeking the rich soul of this variety."
På Coteau de Chéry har André 2,8 ha med viognierrankor som är planterade 1948. Granit och skiffer i jorden ger en fin mineralitet, och arbetet i källaren, med en lätt fatbehandling, ger viner med stor elegans och komplexitet.
Imorgon fredag kommer just Chéry i tillfälliga sortimentet, både årgång 2011 och 2012 (art.nr. 92358 resp 92363). Det är förvånansvärt stor skillnad i utveckling än så länge, 2011:an är påtagligt mer utvecklad och konsumtionsfärdig. 2012:an är purung, men det är rejält tryck i frukten, och det är ett stort vin i vardande. Om Condrieu sägs ofta att de inte vinner något på lagring, men André själv menar att hans Condrieuer är som bäst efter 5-10 år.
Jag kan också nämna att farbror Parker gett 96 p för 2011:an och 95 för 2012:an. Och bloggaren Niklas Jörgensen skriver att "It takes a master to produce stuff like this!"
Den 3:e oktober kommer även Perrets röda Saint-Joseph i tillfälliga sortimentet, för 225 kr (art.nr. 90020). Precis som med Condrieuerna så är det ett vin som nog bäst kan beskrivas som elegant, där det är frukten som spelar huvudrollen.
På Coteau de Chéry har André 2,8 ha med viognierrankor som är planterade 1948. Granit och skiffer i jorden ger en fin mineralitet, och arbetet i källaren, med en lätt fatbehandling, ger viner med stor elegans och komplexitet.
Imorgon fredag kommer just Chéry i tillfälliga sortimentet, både årgång 2011 och 2012 (art.nr. 92358 resp 92363). Det är förvånansvärt stor skillnad i utveckling än så länge, 2011:an är påtagligt mer utvecklad och konsumtionsfärdig. 2012:an är purung, men det är rejält tryck i frukten, och det är ett stort vin i vardande. Om Condrieu sägs ofta att de inte vinner något på lagring, men André själv menar att hans Condrieuer är som bäst efter 5-10 år.
Jag kan också nämna att farbror Parker gett 96 p för 2011:an och 95 för 2012:an. Och bloggaren Niklas Jörgensen skriver att "It takes a master to produce stuff like this!"
Den 3:e oktober kommer även Perrets röda Saint-Joseph i tillfälliga sortimentet, för 225 kr (art.nr. 90020). Precis som med Condrieuerna så är det ett vin som nog bäst kan beskrivas som elegant, där det är frukten som spelar huvudrollen.