Bästa grekiska vinerna?

Diskussion i 'Vin' startad av Omar Khayyam, 3 juli 2017.

  1. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Sommaren, minnen av det egeiska havets säregna blandning av filosofiskt djup och njutningsfull genomskinlighet, Aha-upplevelsen när jag först jag åt grillade, färska, skaldjur på ett enkelt strandhak, att pressa en fullmogen citron över några nygrillade lammspett på en soldränkt uteservering, att läsa ett vältummat exemplar av Willy Kyrklunds vackra reseskildring Aigaion, de varma nätterna, frihetskänslan av att ha bordat första färjan i piraeus och av att vara på väg, solidaritet med det grekiska folket som hamnat i kläm sju långa år under den kanske värsta finansiella och ekonomiska krisen i modern historia i ett västland. Allt detta gör att jag funderar på några väl valda inköp av grekiska viner, men skulle behöva råd och rön från det allvetande forumets kollektiva erfarenhet.

    Således, har ni några tips på bra grekiska viner - från bolaget eller andra hyfsat lättillgängliga leverantörer?

    Har själv inte druckit så många bra grekiska viner men vet att de finns! Enligt mina noteringar på CellarTracker har jag druckit och gillat bland annat, 2009 Sigalas Assyrtiko Santorini, 2007 Naoussa Boutari Grande Reserve (xinomavro), 2014 Gaia Assyrtiko Wild ferment, 2012 Argyros Atlantis White (Assyrtiko).
     
    jrick, Gomseglet, Pontus och 1 annan gillar detta.
  2. JC:s Vintankar

    JC:s Vintankar Bloggare

    Omar Khayyam gillar detta.
  3. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    JC:s Vintankar gillar detta.
  4. Johan_L

    Johan_L Medlem

    Missa inte att Sigalas Santorini Assyrtiko 2016 kommer i släppet 7 juli.
     
    Skrutt och Omar Khayyam gillar detta.
  5. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Inköpt! Tillsammans med en Assyrtiko från Argyros på BS som rekommenderades av Decanter tror jag.
     
  6. Bouzy

    Bouzy Medlem

    För min del finns det två stilar som Grekland excellerar i: Xinomavro från Naoussa och Assyrtiko från Santorini. Sedan finns det såklart olika producenter som håller en högre nivå än andra, men då producenterna i dessa två områden generellt håller ganska hög lägstanivå (samt att vinerna är ganska billiga) så är det bara att köpa och prova!
     
    jrick, grappa och Larseman gillar detta.
  7. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Någon som har tips på ett vitt vin som passar till Grekisk moussaka? Jag vet inte hur den kommer att tillagas, jag frågar åt min syster.
     
    Omar Khayyam och john b gillar detta.
  8. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Skulle välja en italienare, typ sangiovese, barbera, dolcetto eller möjligtvis en nebbiolo. Ett medelfylligt och lagom stramt rött fixar biffen bra och i ärlighetens namn tror jag det mesta röda funkar prima, men möjligen inte de mest strama. Moussaka är för mig ganska jämförbart med lasange, men möjligen lite tyngre och mustigare.

    Edit: Oj, vitt...Rejält fatad chardonnay, möjligen?
     
    gece och Omar Khayyam gillar detta.
  9. john b

    john b Medlem

    Mogen vit Rioja? Tapas kan ju innehålla ganska mycket som finns i moussaka
     
    gece, petterkalle och Mattias Schyberg gillar detta.
  10. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Tack för tipsen. Jag var lite otydlig kanske, men det skall även vara ett grekiskt vitt vin. :D
     
  11. MagnusH70

    MagnusH70 Medlem

    Gaia, Argyros och Lyrarakis är bra producenter, liksom Sigalas och Biblia Chora
     
    glenn_peter och Tomas Lindblom gillar detta.
  12. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Se @JC:s Vintankar blogposter om grekiska viner via https://oinofilia.com/collections/all - har det på min lista att göra en nätbaserad räd i deras förråd.
     
    glenn_peter och Tomas Lindblom gillar detta.
  13. JC:s Vintankar

    JC:s Vintankar Bloggare

    Tomas Lindblom gillar detta.

Dela sidan