Hej vänner!
Eftersom vinintresset ökat lavinartat och likaså antalet flaskor bestämde jag mig i våras på att påbörja projekt ”vinkällare” men har nu stött på problem. Det verkar finnas många kunniga personer med erfarenhet här på forumet som jag hoppas kan hjälpa mig.
Jag har en liten källare i förrådet, som tidigare fungerat som en matkällare, ca 2x2 m. Den är byggd av gammal (ej bränd) tegel någon gång under tidigt 1900-tal. Den är ej isolerad annat än med den tjocka tegelvägen. Den översta delen (husets sockel) är ovan marknivå och uppmvärms förmodligen av solen.
Nu till mitt problem: värmen i källaren är ca 18-19 C samt att luftfuktigheten ligger runt 95%. Nu vet jag att årets sommar är extrem men det uppmättes höga värden också i våras i källaren varpå något måste göras.
Hur får jag ner luftfuktigheten? Och hur får jag ner värmen? Bör jag isolera taket (ca 7-9 cm betong som utgör golvet i förrådet? Bör jag också isolera själva golvsockeln som ligger ovan marknivå - med vad i så fall?
Med vänlig hälsning,
C
Eftersom vinintresset ökat lavinartat och likaså antalet flaskor bestämde jag mig i våras på att påbörja projekt ”vinkällare” men har nu stött på problem. Det verkar finnas många kunniga personer med erfarenhet här på forumet som jag hoppas kan hjälpa mig.
Jag har en liten källare i förrådet, som tidigare fungerat som en matkällare, ca 2x2 m. Den är byggd av gammal (ej bränd) tegel någon gång under tidigt 1900-tal. Den är ej isolerad annat än med den tjocka tegelvägen. Den översta delen (husets sockel) är ovan marknivå och uppmvärms förmodligen av solen.
Nu till mitt problem: värmen i källaren är ca 18-19 C samt att luftfuktigheten ligger runt 95%. Nu vet jag att årets sommar är extrem men det uppmättes höga värden också i våras i källaren varpå något måste göras.
Hur får jag ner luftfuktigheten? Och hur får jag ner värmen? Bör jag isolera taket (ca 7-9 cm betong som utgör golvet i förrådet? Bör jag också isolera själva golvsockeln som ligger ovan marknivå - med vad i så fall?
Med vänlig hälsning,
C