MartinE
Medlem
I fredags blev det ett besök på Manfreds & Vin (http://manfreds.dk) i Köpenhamn. Stället har samma ägare som Relæ, i princip allt som serveras är ekologiskt och närproducerat och vinlistan bjuder uteslutande på ekologiska viner.
Vi började dock kvällen med ett snabbstopp på Le Sommelier och ett glas Sassicaia 2010, som givetvis var alldeles för ungt. Mycket läder och en aning tjära i doften. Tanninspäckat, aningen kryddigt och smak av mörka bär. Ett vin för källaren!
Manfreds & Vin ligger på hippa Jægersborggade på Nørrebro. Stilen är medvetet spartansk och avskalad med omålade väggar och udda möblemang. Det är trångt, livligt och glatt och publiken (liksom personalen) är väldigt internationell.
Vi valde menyn ”Sjæfen bestemmer” som är en sjurätters överraskningsmeny för 250 DKK per person. Rätterna är små och enkla och alla utom en serveras på gemensamma fat som sällskapet delar på. Vi inledde med var sitt glas 2009 Vouette & Sorbée Fidèle. Den var frisk och mycket torr med inslag av omogna äpplen och mineral, med toner av röda bär och citrusskal. Mycket bra, men något för ung för min smak! Vi fortsatte sedan med en flaska 2004 David Léclapart L’Apôtre. Den var fantastisk men behövde luftas rejält för att komma till sin rätt. Mycket ciderlik, till både doft och smak! Fortfarande ung, mycket torr, fruktig och aningen bitter smak. Gröna äpplen, mineral, citrusskal och äppleskal. Båda champagnerna funkade genomgående bra till maten, men var ännu bättre på egen hand!
Maten då? Till att börja med fick vi in ett fat med rotselleri och timjan och ett annat med gulbetor och pepparrotssås. Båda rätterna var goda, men kändes ändå lite andefattiga. Därefter fick vi den enda rätten som serverades i var sin egen tallrik, pocherat ägg med potatis och rostad ramslök. Det här verkar vara deras paradrätt och var ett klart steg framåt jämfört med de föregående rätterna!
Fjärderätten bestod av citronmarinerad bläckfisk med rättika. Fräscht och mycket gott! Därefter kom det in ett fat med ugnsbakade jordärtskockor med örter och örtsås, som var kvällens absoluta höjdpunkt! Som sjätte rätt serverades vi ugnsbakad vitkål med fläsksås som också var mycket bra. Och till slut fick vi långsamt stekt kycklingbröst med rabarber (?) – en värdig avslutning på en mycket trevlig meny! Portionerna var ganska små, men man blev mätt ändå.
I den trånga och mycket enkla lokalen har de ändå kostat på sig en vinkällare bakom en glasvägg. Jag hann med två besök där inne och passade även på att köpa två flaskor med mig hem (en 2003 Léclapart L'Artiste och en 2007 Prévost La Closerie)!
Jag kan verkligen rekommendera stället! Maten är enkel, men mycket bra. Och vinlistan är helt klart intressant! Vid nästa besök ska jag satsa på att komma hit en timme innan bordsbokningen och kriga till mig ett par platser i baren innan maten!
Vi började dock kvällen med ett snabbstopp på Le Sommelier och ett glas Sassicaia 2010, som givetvis var alldeles för ungt. Mycket läder och en aning tjära i doften. Tanninspäckat, aningen kryddigt och smak av mörka bär. Ett vin för källaren!
Manfreds & Vin ligger på hippa Jægersborggade på Nørrebro. Stilen är medvetet spartansk och avskalad med omålade väggar och udda möblemang. Det är trångt, livligt och glatt och publiken (liksom personalen) är väldigt internationell.
Vi valde menyn ”Sjæfen bestemmer” som är en sjurätters överraskningsmeny för 250 DKK per person. Rätterna är små och enkla och alla utom en serveras på gemensamma fat som sällskapet delar på. Vi inledde med var sitt glas 2009 Vouette & Sorbée Fidèle. Den var frisk och mycket torr med inslag av omogna äpplen och mineral, med toner av röda bär och citrusskal. Mycket bra, men något för ung för min smak! Vi fortsatte sedan med en flaska 2004 David Léclapart L’Apôtre. Den var fantastisk men behövde luftas rejält för att komma till sin rätt. Mycket ciderlik, till både doft och smak! Fortfarande ung, mycket torr, fruktig och aningen bitter smak. Gröna äpplen, mineral, citrusskal och äppleskal. Båda champagnerna funkade genomgående bra till maten, men var ännu bättre på egen hand!
Maten då? Till att börja med fick vi in ett fat med rotselleri och timjan och ett annat med gulbetor och pepparrotssås. Båda rätterna var goda, men kändes ändå lite andefattiga. Därefter fick vi den enda rätten som serverades i var sin egen tallrik, pocherat ägg med potatis och rostad ramslök. Det här verkar vara deras paradrätt och var ett klart steg framåt jämfört med de föregående rätterna!
Fjärderätten bestod av citronmarinerad bläckfisk med rättika. Fräscht och mycket gott! Därefter kom det in ett fat med ugnsbakade jordärtskockor med örter och örtsås, som var kvällens absoluta höjdpunkt! Som sjätte rätt serverades vi ugnsbakad vitkål med fläsksås som också var mycket bra. Och till slut fick vi långsamt stekt kycklingbröst med rabarber (?) – en värdig avslutning på en mycket trevlig meny! Portionerna var ganska små, men man blev mätt ändå.
I den trånga och mycket enkla lokalen har de ändå kostat på sig en vinkällare bakom en glasvägg. Jag hann med två besök där inne och passade även på att köpa två flaskor med mig hem (en 2003 Léclapart L'Artiste och en 2007 Prévost La Closerie)!
Jag kan verkligen rekommendera stället! Maten är enkel, men mycket bra. Och vinlistan är helt klart intressant! Vid nästa besök ska jag satsa på att komma hit en timme innan bordsbokningen och kriga till mig ett par platser i baren innan maten!