Besök på Manfreds & Vin i Köpenhamn

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av MartinE, 2 mars 2014.

 1. MartinE

  MartinE Medlem

  I fredags blev det ett besök på Manfreds & Vin (http://manfreds.dk) i Köpenhamn. Stället har samma ägare som Relæ, i princip allt som serveras är ekologiskt och närproducerat och vinlistan bjuder uteslutande på ekologiska viner.

  Vi började dock kvällen med ett snabbstopp på Le Sommelier och ett glas Sassicaia 2010, som givetvis var alldeles för ungt. Mycket läder och en aning tjära i doften. Tanninspäckat, aningen kryddigt och smak av mörka bär. Ett vin för källaren!

  Manfreds & Vin ligger på hippa Jægersborggade på Nørrebro. Stilen är medvetet spartansk och avskalad med omålade väggar och udda möblemang. Det är trångt, livligt och glatt och publiken (liksom personalen) är väldigt internationell.

  Vi valde menyn ”Sjæfen bestemmer” som är en sjurätters överraskningsmeny för 250 DKK per person. Rätterna är små och enkla och alla utom en serveras på gemensamma fat som sällskapet delar på. Vi inledde med var sitt glas 2009 Vouette & Sorbée Fidèle. Den var frisk och mycket torr med inslag av omogna äpplen och mineral, med toner av röda bär och citrusskal. Mycket bra, men något för ung för min smak! Vi fortsatte sedan med en flaska 2004 David Léclapart L’Apôtre. Den var fantastisk men behövde luftas rejält för att komma till sin rätt. Mycket ciderlik, till både doft och smak! Fortfarande ung, mycket torr, fruktig och aningen bitter smak. Gröna äpplen, mineral, citrusskal och äppleskal. Båda champagnerna funkade genomgående bra till maten, men var ännu bättre på egen hand!

  Maten då? Till att börja med fick vi in ett fat med rotselleri och timjan och ett annat med gulbetor och pepparrotssås. Båda rätterna var goda, men kändes ändå lite andefattiga. Därefter fick vi den enda rätten som serverades i var sin egen tallrik, pocherat ägg med potatis och rostad ramslök. Det här verkar vara deras paradrätt och var ett klart steg framåt jämfört med de föregående rätterna!

  Fjärderätten bestod av citronmarinerad bläckfisk med rättika. Fräscht och mycket gott! Därefter kom det in ett fat med ugnsbakade jordärtskockor med örter och örtsås, som var kvällens absoluta höjdpunkt! Som sjätte rätt serverades vi ugnsbakad vitkål med fläsksås som också var mycket bra. Och till slut fick vi långsamt stekt kycklingbröst med rabarber (?) – en värdig avslutning på en mycket trevlig meny! Portionerna var ganska små, men man blev mätt ändå.

  I den trånga och mycket enkla lokalen har de ändå kostat på sig en vinkällare bakom en glasvägg. Jag hann med två besök där inne och passade även på att köpa två flaskor med mig hem (en 2003 Léclapart L'Artiste och en 2007 Prévost La Closerie)! :)

  Jag kan verkligen rekommendera stället! Maten är enkel, men mycket bra. Och vinlistan är helt klart intressant! Vid nästa besök ska jag satsa på att komma hit en timme innan bordsbokningen och kriga till mig ett par platser i baren innan maten!
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Tack. Ett besök har stått på listan och åkte upp ett par pinnhål efter den rapporten
   
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Trevlig rapport! Har en Köpenhamnsresa i pipeline, där jag i och för sig hade tänkt besöka Noma, men har ännu inte fått svar på min förfrågan, så det blir nog lite enklare restauranger istället. Detta ställe känns helt rätt i sammanhanget!
   
 4. MartinE

  MartinE Medlem

  Tack! Fast har du budgeterat för Noma och förväntar dig en upplevelse i den klassen, så kan jag varmt rekommendera Geranium som plan B! Fast du kan ju kanske hinna med båda! :)
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Tack för tipset! Budget finns för båda om det blir tillfälle. Förväntar mig såklart inte samma sak på Manfreds som Noma. Geranium (vilket fantastiskt namn, min favoritblomma) låter intressant, får kolla upp det. :)
   
 6. MartinE

  MartinE Medlem

  Man måste ju äta både lunch och middag, så... :rolleyes:

  Geranium är fantastiskt! Definitivt topp fem i Norden, enligt mig. Har liksom Noma två stjärnor i Guide Michelin, drivs av bl a Rasmus Kofoed (vinnare av Bocuse d'Or 2011), har gudomlig mat och en fantastisk 100 % ekologisk vinlista. Blev för övrigt nyligen utsedd till Nordens bästa restaurang 2013.
   
 7. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Var är BILDERNA?
   
 8. MartinE

  MartinE Medlem

  OK då...

  (i tur och ordning: pocherat ägg, jordärtskockor, kyckling, Fidèle och L'Apôtre)

  IMG_2811.JPG IMG_2812.JPG IMG_2815.JPG IMG_2807.JPG IMG_2823.JPG
   
  StefanAkiko och Mattias Schyberg gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Precis!
  Varför göra det mer komplicerat än så?
   
 11. Jos

  Jos Medlem

  Fick oplanerat en ledig kväll i cph, kan man bara droppa förbi eller är d bokning?
   
 12. MartinE

  MartinE Medlem

  Stället är litet och populärt, så du bör absolut boka! Det finns en smidig bokningsfunktion på deras hemsida.
   
  Jos gillar detta.
 13. Jos

  Jos Medlem

  Precis varit där och jag inser att jag borde läst på bättre! :D Trevlig lokal och servis men biodynamiska viner flög inte riktigt hos mitt sällskap... Den organiska maten var inte heller så populär. Tycker själv att det var ok men lite tråkigt och även om någon rätt var god så var det lite för fattigt och trist överlag. En tallrik gurka räknades tydligen inte som en rätt enligt min kollega från Skottland.

  Om nån går hit så rekommenderar jag att beställa eget vin istället för att köra på vinerna sommeliern serverar i sitt paket. När jag blev glad för att vi lämnade Loires nördiga dalar och områden med oxiderade ciderlika viner så tittade sommeliern surt på mig och tyckte jag var dryg... Nu är jag dock ingen naturvinshatare och jag tycker visst att det stilla vinet från häromåret som smakade oxiderad Moet från 1955 var kul! Men ett riktigt vin emellanåt hade ju också varit kul... ;)
   
  Last edited: 26 mars 2014
  chambertin och Kostjan gillar detta.
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Du var alldeles säkert dryg ;)
  Men det har du ju rätt till som gäst :bäver:
  Bra sommelierer älskar feedback och växer ju tack vare både gäster som blir överväldigade och sådana som blir underväldigade...
   
  chambertin och Jos gillar detta.
 15. Keen

  Keen slan

  Perfekt till gåslever?
   
  Jos gillar detta.
 16. Arvid

  Arvid Medlem

  Äter på Manfreds ett par gånger om månaden (bara lunch dock). Härligt ställe, bra, ärlig matlagning.

  De har bytt sommelier-staff lite väl mycket, och nuvarande team har inte samma know-how som förr. Där finns fortfarande massor av guldkorn på listan, expempelvis dem ni funnit (man ska vara lite bio-nörd för att hitta dem), men jag har fått flera undermåliga och deciderat defekta glas vin serverat också. Ska man bara dricka ett glas eller två, satsa på en Beajolais eller liten Chenin eller nåt i den stilen.
   
 17. Jos

  Jos Medlem

  Perfekt till det pocherade ägget enligt sommelieren vilket ändå får anses vara hyfsat modigt :)
   
 18. MartinE

  MartinE Medlem

  Tråkigt att du inte kände dig helt nöjd med besöket. Tycker ändå att jag var ganska tydlig i mitt inlägg avseende maten! :) Men jag har förstått att nivån kan variera från gång till gång och att många föredrar att beställa rätterna en och en istället för att välja överraskningsmenyn! Jag håller med om att man bör välja vin(er) själv!
   

Dela sidan