Beställa från EU?

Diskussion i 'Språklåda för gäster' startad av VinOBärs, 28 augusti 2019.

 1. VinOBärs

  VinOBärs Gäst

  Hejsan!

  Har hittils bara köpt vin från systemet och deras beställningssortiment, men även detta är ju begränsat och funderar på att beställa från en EU-shop.
  Om vi säger t.ex. att jag vill testa på lite olika grekiska viner, jag har hittat en sida som heter https://www.greeceandgrapes.com som fraktar till Sverige med UPS. I priset i kassan står det VAT 24% x euro och Shipping x euro. Kommer det tillkomma mer skatt och/eller tull när det kommer till Sverige? Känner att jag vill veta exakt vad det kommer kosta om det ens är värt besväret?

  Funkar det likadant på andra webshops i ex Spanien och Italien?

  Vinerna jag köper är för det mesta i 100-300 kr-klassen, så relativt unga viner, har inte plats eller plånbok för lagring :)
   
 2. sunqan

  sunqan Vinös

  Enkel fråga, komplicerat svar.

  Det korrekta svaret är:
  Enligt den svenska lag som implementerar eus punktskattedirektiv ska antingen säljaren vara registrerad som distansförsäljare av alkohol hos skattemyndigheten, och betala svensk alkoholskatt och svensk moms (distansförsäljning), eller så ska köparen fylla i en deklarationsblankett, betala in alkoholskatten och få ett papper från skatteverket. Detta ska tillsammans med ett förenklat ledsagardokument skickas till transportfirman och åtfölja transporten. (Privatinförsel)

  Om tullen upptäcker en alkoholförsändelse som saknar korrekta papper, kommer speditören få betala en straffavgift på 20% av skattebeloppet, och motragaren kommer att erbjudas betala skatten.

  Skatten på 1 flaska vin är typ 22 kronor.
   
  Tomas Lindblom och Sonderlese gillar detta.
 3. sunqan

  sunqan Vinös

  Verkligheten är dock något annorlunda :)
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 4. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Det lättaste är ju bara att beställa och hoppas att godset kommer fram. :D
  När min senaste leverans fastnade i tullen så tog jag tag i pappersarbetet då. Jag hade visst glömt att göra det innan. Alla är vi mänskliga och kan fela - som tur är det går det att rätta till i efterhand här! *Wink wink*
   
  ChristianB och Rasmus Åkesson gillar detta.
 5. sunqan

  sunqan Vinös

  Icke att förglömma - om det skulle begåtts ett lagbrott, är det filskalt och begått av säljaren.
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 6. VinOBärs

  VinOBärs Gäst

  Tack för svar :) verkar som man får räkna med ev. ytterliggare påslag då.
   
 7. sunqan

  sunqan Vinös

  Köper du från en handlare som är registrerad som distanshandlare hos skattmasen, tillkommer inget alls. Gör du privatinförsel på korrekt sätt, tillkommer alkoholskatt 20 kr /75cl flaska för vin.
  Beställer du på annat sätt och paketet fastnar i tullhanteringen, är det sagda alkoholskatt samt de fyra kronor per flaska som speditören åker på pga felaktiga dokument samt den avgift speditören tar ut för att ta ut avgiften av dig (gissar på ca 100 spänn per försändelse).

  Det är dock inte där problemet ligger, utan snarare i att speditörerna (som inte gör annat än att frakta gods inom eu hela dagarna) inte kan reglerna, trots att de.marknadsför sig specialister. Och de hittar på alla möjliga konstiga anledningar för att skicka paket i retur - tyska posten dhl, var det väl som påstod att de fått veta att det bara är ab vin och sprit som får föra in alkohol och att svenska tullen kommit på att folk beställde över nätet och att tullen nu försöker stoppa detta... v&s finns inte ens kvar som bolag...
  Men det är rätt sällsynt att paket "stoppas".
   

Dela sidan