Billiga lagringsobjekt

Diskussion i 'Vin' startad av Fredrik L, 24 maj 2014.

 1. Fredrik L

  Fredrik L Medlem

  Efter att ha läst forumet under några år som gäst så har jag nu registrerat mig som medlem. I detta mitt första inlägg tänkte jag höra om ni har tips på hyfsat billiga viner att lagra. Köper sedan kanske sex-sju år tillbaka Chateau Bouscassé i varje årgång, som jag tycker utvecklas och blir riktigt gott med lagring, men funderar nu på fler viner i prisspannet 100-150 kr per flaska som vinner på lagring. Intresserar mig för såväl röda som vita viner, och tycker oftast om franska och italienska viner, men kan förstås tänka mig viner från andra länder också.

  Har ni några tips?

  Mvh
  Fredrik L
   
  Doombox och Skumpagne gillar detta.
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Välkommen in i värmen. Svårt prisläge att lägga sig i om man vill ha lagringsviner. Madiran är nog ett bra val, men annars vete Petter vad som är rimligt. Det beror ju dock på hur länge de skall lagras också? Några år klarar ju de flesta, då hade jag helt sonika valt de viner jag tycker om. Om det handlar om decennium så blir det klart svårare att rekommendera.
   
  Last edited: 24 maj 2014
 3. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Du har har själv valt ett av de bästa lagringsvinerna i den prisklassen.

  Om jag skall tala enbart från erfarenhet med min egen (kalla) källare så är andra kandidater Montus, La Reyne m.fl. från Madiran och Cahors.
  En nebbiolo som håller bra är La Tense. Jag tog upp en 97:a förra året och den var precis på toppen av kurvan.
  Rioja är billigt nu. Gällande årgång av Conde de Valdemar Reserva är 2005 (mkt bra årgång) och den kan drickas nu men tål absolut 10 år till.

  På vita sidan är Tahbilk Marsanne ett klassiskt lagringsvin som tål mycket tid. Jag rör dem aldrig under de första 10 åren. Annars skulle jag satsa på Riesling från Tyskland och Australien (Tim Adams, Lehmann, Pewsey Vale) och Chenin Blanc från Loire.

  Glöm inte de söta vita. Du får visserligen bara en halvflaska i den prisklassen men kvaliteten ökar exponentiellt.
   
  MartinE och Fredrik L gillar detta.
 4. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Glömde säga: välkommen till forumet! Och glöm inte att prova vinerna själv! Det är din smak som skall tillfredsställas, ingen annans.
   
  Fredrik L gillar detta.
 5. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  Personligen tycker jag både 1995 & 1996 Moulin Toushais är billig o bra investering. Du lär inte hitta ett såpass billigt o långlivat vin ;)
   
  Fredrik L gillar detta.
 6. chambertin

  chambertin Medlem

  Bandol brukar kunna utvecklas hyfsat bra även i den prisklassen du nämner liksom väl valda Côtes-du-Rhône (Terre d'Argile t.ex från Dom de la Janasse).
   
  Fredrik L och Mattias Schyberg gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Att inte jag kom på att nämna röd Bandol:(
  Klockren vintyp att bunkra upp med!
   
  Fredrik L och chambertin gillar detta.
 8. chambertin

  chambertin Medlem

  Och välkommen till forumet också förresten !
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kanske är denna enkla Taurasi ett bra val? Har dock inte druckit just detta vin, men Aglianico är ju en sträv och rejäl druva och vin från området brukar vara prisvärda: www.systembolaget.se/2258
   
  Fredrik L gillar detta.
 10. chambertin

  chambertin Medlem

  Ja, jag undrade ju varför du inte tog upp det. Ruché-förgiftning ?;)

  Kom på en röd Bdx för 131:- som nog kan utveklas lite: 2010, Ch Parenchère Cuvée Raphael (82266)
   
  Fredrik L och Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Fredrik L

  Fredrik L Medlem

  Tack för alla tips. Har någon Moulin Touchaise i källaren redan, men bra att bli påmind om den! La Tense är en favorit i prisklassen, men jag har inte druckit någon äldre årgång - ska lägga ner ett gäng, tillsammans med ett gäng rieslingar, rioja och bandol, samt den där billiga Bourdeauxen. Terre d'Agile har jag mest druckit ung och tycker att den är väl fruktig, men det slipas kanske av snyggt med några år på rygg.

  Tack också för välkomnande!
   
  Mattias Schyberg och Vino fino gillar detta.
 12. KimHartman

  KimHartman Medlem

  Har själv aldrig lyckats spara någon flaska mer än ett par år, men speciellt i lite "större" årgångar (typ -07, -09, -10) skulle jag lätt kunna se bra utveckling med lite ytterligare tid.
   

Dela sidan