Bourgognedagen (med Jura) 2017

Diskussion i 'Aktiviteter, provningar och vintjänster' startad av thunberg, 27 februari 2017.

 1. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  För två veckor sedan var det den årliga Bourgognedagen på Grand Hôtel i Stockholm. Nytt för i år var att även viner från området Jura fanns representerat. Sammanlagt fanns det strax under 30 bord att besöka och jag hann i vanlig ordning inte med att besöka alla. Det som är nämnt nedan är enbart sådant jag personligen tyckte var intressant, kanske inte enbart kvalitetsmässigt utan även för sin säregna stil, överraskande, annorlunda eller bara gott helt enkelt.

  De 14 hektar som Domain Feuillat-Juillot i Montagny förfogar över köptes loss av Francoise Feuillat-Juillot 2004 och drivs idag av henne själv tillsammans med några anställda. Årsproduktionen ligger runt 80000 flaskor.

  2014 Feuillat-Juillot Montagny 1er Cru Les Coeres
  Snygg, syra+, något fatbeska, gröna syrliga äpplen, citrus. 2014 var inget skitår för vita Bourgogne vilket märks.

  2010 Feuillat-Juillot Montagny 1er Cru Les Coeres Magnum
  Wow, snyggt, vilken kropp, mums, gillar det, syran har mattats av vilket gör att frukten kommer fram och det hela blir bara så bra. Åldrad Bourgogne på magnum har jag lite erfarenhet av så detta var en upplevelse.

  [​IMG]

  2015 Feuillat-Juillot Montagny 1er Cru cuvée Louis
  Enbart 900 flaskor per år tillverkas av druvor från 85 åriga stockar. Hittar en massa nektarin, persika, en del smörighet, syran finns för att matcha frukten, långt härligt avslut. Lysande!

  [​IMG]

  Domain Gueugnon Remond, grundat 1980, har 12 hektar mark och producerar i huvudsak chardonnay.
  2015 Gueugnon Remond Saint-Véran
  Skönt mineralig (eller nyligen sopad trottoar) med hög syra och melonvibbar. Jag gillar melonvibbar. Jag gillar nysopade trottoarer. Kan inte våren komma snart!

  [​IMG]

  Hos storproducenten Laroche var det blandat kvalitetsmässigt som smakmässigt. Från den enkla Chablis som inte lämnade något större intryck till Saint Martin som var för sötfruktigt för min smak till Les Beauroys som hade allt utom just frukt (årgång 2014, förväntade mig mer) för att avsluta med stil.
  2013 Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Vaillons
  Supernice (om man ska ta ett gammal nött uttryck). Skönt ekig med bra fyllighet, rökig, citrus, lite honung, lång. Sådärja, bra grejer. Vill ha mer.

  [​IMG]

  Maison Tramier med säte i Mercurey har producerat vin sedan 1842 har idag 20 hektar spritt över ett stort antal olika appelationer.
  2015 Tramier Mercurey
  Vit Mercurey står för enbart 10% av produktionen men de borde producera mer för detta är bra. Alldeles lysande balans mellan alla delar, en släng av honung och mandel, bra volym.

  Den röda varianten är en riktig höjdare. 2015 Tramier et Fils Mercurey Chateau Mi-Pont har fin fruktighet, sköna bitiga tanniner utan att det känns för jobbigt, lång avslut, Bourgogne som jag vill ha den.

  [​IMG]
  [​IMG]
  En riktigt ögonöppnare för vad terroir innebär fick jag hos Domaine Trapet-Rochelandet. På plats fanns 4 olika röda viner gjorda på druvor från olika små odlingar, en del bara ett par hundra meter från varandra, som har viniferats på samma sätt. Den enda skillnaden är att druvorna plockats vid olika tillfällen, beroende på mognadsgraden. Så hur stor skillnad kan det så vara mellan vinerna? Kort sagt stor. Från en mer blommig känsla i 2014 Gevrey-Chambertin 1er Cru Petite Chapelle till mer pepprigt i 2014 Gevrey-Chambertin 1er Cru Bel Air till en lättare men krispigare mineralstinn 2014 Les Roucottes Grand Cru. Oerhört spännande att få prova dessa viner sida vid sida. Alla viner är mycket bra, mer en smaksak egentligen. Det blir oavgjort mellan Petite Chapelle och 1 Cru Bel Air. Grand Crun får ligga till sig ett tag. Jag gör tummen upp för denna producent.

  [​IMG]

  2015 Domaine Roux Saint-Aubin Vieilles Vignes är smörigt mineralpackad med en hel del äpple och nötiga inslag. Gott gott. Det visade sig att det sedan bara blev bättre. 2014 Domaine Roux Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Macherelles med en hel del gröna noter och bränt smör. Låter kanske inte så kul med det funkar. Överlägset bäst av de vita var 2014 Domaine Roux Meursault 1er Cru Clos des Poruzots. Massiv kompakt doft, gula äpplen, mandel, en liten släng av sötma tycker jag finns i smaken, bra längd, vill ha mer, slurp!

  [​IMG]

  [​IMG]
  De hade med sig några röda också där både 2015 Domaine Roux Satenay 1er Cru Beaurepaire och 2015 Domaine Roux Vougeot 1er Cru Les Petits Vougeots visade på storhet. Den senare bäst av de två, ganska slank, lakrits, hallon, ek, syrlig, bra volym.

  [​IMG]

  Två viner jag gillade från Domaine Cordier var 2015 Saint Véran ”En Faux” och 2014 Pouilly Fuissé ”Vers Cras”. Den första med en del persika, den andra mer pepprig. Fick även blint ett glas som jag gissade på årgång 2006-2007 som visade sig vara en 1999 Pouilly-Fuissé Jean-Gustavo. Helt lysande, så levande, så frisk, så svårt att fatta att det är ett vin som uppnått myndighetsåldern. Hörde jag ordet lagringspotential? Snyggt!

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Domaine Bruno Clair Marsannay Les Longeroies (missade årgången) har allt och lite till, vildhallon, körsbär, fatkaraktär, kryddig, bra balans.

  [​IMG]


  2015 Sylvaine & Alain Normand cuvée Esus, full med enbär, lingon, tanniner och bara så jäkla gott.

  [​IMG]


  Det fanns även en del bra viner från Jura. Jean-Francois Bourdy hade med sig två Vin Jaune som överraskade positivt (ingen stor Vin Jaune drickare men det kan det bli ändring på). Tyvärr så saknar jag mina anteckningar för dessa viner, minns bara ur minnet att jag gillade bägge och att det mer var en fråga om stil på vinerna som skiljer de åt. Deras Macvin du Jura är inget annat än magisk.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Kooperativet Fruitière Vinicole Arbois 2015 Trousseau Terre de Marnes har en trousseau helt i min smak. Slank, syrlig, lite bitig, grusig, kryddig.

  [​IMG]

  Ett av mina favoritviner från Jura är det söta Vin de Paille. Från Domaine Tissot fanns en årgång 2012 som visade sig från sin bästa sida. Gjort på torkade druvor (samma tillverkning som ex Vin Santo) av Poulsard, Chardonnay och Savagnin. Gissningsvis ligger sockerhalten på dryga 200 gram per liter. En stor mängd exotisk frukt (mogen honungsmelon, persika, mango).

  [​IMG]
   
  Crist(al)ian 77, jrick, Trydebull och 15 andra gillar detta.
 2. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Vem importerar Bourdy till Sverige?!

  Tack för bra rapport!
   
 3. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Tror det är Brix Wine som är importör.
   
  Daniel A gillar detta.
 4. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Menar du Francoise eller? ;)
  Efter denna post kan även jag känna för att testa några Bourgogne igen...
   
  thunberg gillar detta.
 5. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Ja vinet var inte så dåligt det heller...
   
  petterkalle gillar detta.
 6. Håkan

  Håkan Medlem

  Tack för infon, detta är precis varför Bourgognedagen är så intressant. De stora drakarna lyser med sin frånvaro men många spännande viner i mindre kända lägen dyker upp. Och det är tyvärr i de mindre kända lägena där vi med vanliga jobb får fortsätta att leta.
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 7. Fredrik L

  Fredrik L Medlem

  Hur lyckas man ta sig in på Bourgognedagen utan att vara bransch?
   

Dela sidan