Bristly wine 10 år - provningsnoter fr Grappe 23/11

Diskussion i 'Aktiviteter, provningar och vintjänster' startad av Trydebull, 2 december 2017.

  1. Trydebull

    Trydebull Medlem

    Jag var på Grappe när Bristly Wine firade tio år med ett ansenligt gäng producenter på plats
    förra torsdagen igen.

    Tänkte att jag skulle göra ett försök att dela med mig av upplevelserna. Har varit på ganska
    många liknande event, men aldrig funderat över att skriva noter förr. Har historiskt druckit vin,
    och enbart skrivit noter under ett-två år.

    Kan snabbt konstatera - vilket djäkla jobb ni gör @Omar Khayyam och @Innertällmo Bryggeri när ni
    går på Systembolagets provningar. Jag fick tveksamt ens halvtaskiga noter från 40-45 viner och ni går
    systematiskt igenom det dubbla till det tredubbla. Hatten av. I kubik.

    Disclaimer 1: Se nybörjarinformationen ovan. Tillsammans med att noterna ibland blev hela intryck -
    och ibland bara enstaka ord.
    Disclaimer 2: Jag konstaterar att jag generellt är snål med poäng när jag tittar på CT för vinerna jag
    provat. Flera gånger fem-sex poäng från snittet. Men jag har låtit mina "i-stunden" angivelser stå kvar.
    Jag vill vara restriktiv och inte bidra för mycket till poänginflation - men jag vill också sätta ett poäng
    efter vad jag upplever - utan att blanda in för mycket av vad jag tror om vinet om fem-tio år. Då skriver
    jag ett eller två plus i för mig tydliga fall.

    Med detta sagt måste jag säga att det generellt var VÄLDIGT bra viner på plats - även om väldigt mycket,
    enligt mig, behöver ett gäng år för att komma till sin rätt. Och jag har många gånger svårt att skatta och
    uppskatta det allt för unga, saftiga och sötaktiga i unga år, t ex 2014 från Frankrike och ffa Rhone men även
    enklare Bourgogne som jag, naturligtvis med ett gäng undantag, inte alls uppskattar från just denna årgång.
    Och jag har svårt att se var de tar vägen om ett gäng år.

    Så, ta det för vad det är, och kanske ger det någon något:

    Le Vieux Donjon Chateauneuf du pape
    2013
    82
    Saftig doft, i smaken sträv, ej kryddig, röda bär. Nja. Den här flaskan ger mig ingen köplust. O-representativ?

    Fernand & Laurent Pillot Bourgogne Pinot Noir
    2015
    82
    Lingonfärgad
    Doftar hallon
    Smakar enkel, lätt lingon, smultron sen jordgubb och julskumtomte. Märkligt.

    Fernand & Laurent Pillot Volnay
    2015
    83+
    Körsbärsfärgad
    Doft av sadel, gräs
    Smakar sträv, grus, lingon. Kanske kan bli bättre men inte fantastisk

    Fernand & Laurent Pillot Pommard 1er cru ”Clos de Verger”
    2015
    88+
    Granatäpplefärgad
    Doftar lätt sockrad röd frukt
    Smakar tillgängligt och i balans. Överraskande redan. Gott, lätt lingonton, läder – lite bets (som jag tänker att det smakar). Kan säkert klättra en pinne till

    Fernand & Laurent Pillot Pommard 1er cru ”Les Charmots”
    2015
    89+
    Granatäpple för ögat
    Doftar subtilt av röda bär
    Smakar Strävt, granbarr – behöver mer tid på rygg. Jag säger minst fem år, men känns som att den har potential. Smakades från direkt nyöppnad flaska med minimalt med luft.

    Fernand & Laurent Pillot Chassagne-Montrachet Le Chenes
    2015
    85
    Nästan genomskinlig I glaset
    Doftar Söt – lätt citron
    Smakar rå rotselleri, rök – väldigt mycket karraktär. Hoppar nästan på dig. Lite grov och inte elegant – men jag kan gilla det!

    Fernand & Laurent Pillot Bourgogne Aligoté
    2015
    84
    Genomskinlig
    Doftar bränt papper och gummidäck, pomelo
    Smakar lätt, salt, citrus, rå – men otroligt lättdrucken. Bjud din farmor!

    Fernand & Laurent Pillot Chassagne-Montrachet 1er cru Les Vergers
    2015
    87
    Genomskinlig I glaset
    Elegant doft
    Skor, rostade vita rotfrukter

    Fernand & Laurent Pillot Chassagne-Montrachet 1er cru Les Champs-gain
    2012
    90+
    Doftar glasdisk, vit fisk, ostronspad
    Smakar Skaldjur, balanserad citrus, gott – och helt annat än kusinerna från 2015

    Elio Sandri Langhe Rosso Marapika
    2013
    86+
    Doftar lätt, saftig – men med lite bett i bakgrunden
    Smakar åt lingonhållet, med övriga röda bär i bakgrunden – perfekt pizzavin

    Elio Sandri Langhe Nebbiolo
    2015
    86+
    Större doft än sina lillasystrar.
    Sträv, ung, röda bär, stramt gräs, lite rönnbärstoner

    Elio Sandri Barbera d’alba Superiore
    2015
    88+
    Doftar blåa plommon, söta mörkare röd-blåa bär
    Behöver vila till sig. Men kan bli riktigt bra.

    Elio Sandri Barolo Perno
    2010
    90+
    Djupt mörkröd
    Doftar djupt, skog och körsbär
    Smakar nästan gottepåse, härlig bärfrukt i bra balans, wow-faktor redan.

    Elio Sandri Barolo Perno Riserva
    2010
    92++
    Det bästa från de totala 7 ha. Vilka 7 ha!
    Djupt mörkt körsbärsfärgad
    Doftar rundare än icke riservan. Körsbärig med väldigt många ännu icke fullt utvecklade nyanser
    Smakar WOW. Sträv, men hanterbar. Ge mig en bit kött. Nu. Omogna bär – men ändå helt klart tillgänglig för den som vill offra en flaska redan nu. Själv sparar jag mina lådor fem-tio år. Minst. WOTN för mig.

    Extra kring Sandri: Pratade lite med deras representanter eftersom jag gillar det de gör. Elio håller 2011 väldigt högt. Högre än 10 både i kvalité och som framtidsprojekt och håller 2013 som generell årgång lite lägre än sitt rykte för hela regionen. 2014 är, snällt uttryckt, enligt honom, en årgång som man "säkert kan dricka med viss behållning i närtid"...

    Domaine de la Janasse Chateauneuf du pape Tradition
    2014
    85
    Lingonfärgad
    Doft av just sockrad lingon
    Smakar ung, sträv, men ganska tillgänglig – svårbedömd

    Domaine de la Janasse Chateauneuf du pape Tradition
    2015
    88+
    Ngt mörkare ton än 2014, ff lingon
    Helt annan doft – större omfång – och mindre socker
    Smakar också ung, och kanske ngt mindre tillgänglig. Känns som att det finns mer potential för framtiden – helt annan kropp.

    Domaine de la Janasse Chateauneuf du pape Chaupin
    2015
    86+
    Körsbärston
    Doft av läder
    Smakar sötare av lakrits och salmiak

    Domaine de la Janasse Chateauneuf du pape Vieilles vignes
    2014
    85+
    Doft av varm frukt och fårull
    Smak från röda bär, men sämre än sina enklare syskon

    Domaine de la Janasse Chateauneuf du pape Vieilles Vignes
    2015
    90+
    Körsbär, men än mörkare än 2014
    Färre doftaromer i mitt glas, men rundare, gammal tändstiksask, plast
    Smaken jordigare, bären, grus, matta

    Cuvee du Vatican Chateau Sixtine Chateauneuf du Pape Poussan white
    2013
    82
    Ljust gult
    Doft av bikupa, honung, Nalle puh
    Smak från rostade rotfrukter, malt, lätt lätt honungstouch. Svårbedömt – och lite märkligt.

    Cuvee du Vatican Chateau Sixtine Cotes du Rhone Villages
    2015
    84+
    Mörkröd
    Kraftfull doft av peppar och lätt multnande trä I skogen
    Smaken är sträv men bra balans. Lädertoner och förhållandevis tillgänglig

    Cuvee du Vatican Chateau Sixtine Chateauneuf du Pape Tradition
    2013
    88+
    Röda körsbär I färgen
    Doft av röda bär, doftar angenämt
    Smaken stramare, mindre fruktsötma än 2014. Gott. Kan mer

    Cuvee du Vatican Chateau Sixtine Chateauneuf du Pape Tradition
    2014
    84
    Röda körsbär
    Doften är bärig, sötaktig, sötad frukt
    Smaken Lite strävare än doften säger, röda bär, något salt, gråsten. Ok men inte så mycket mer. 2014 är generellt inte köpvärt

    Cuvee du Vatican Chateau Sixtine Chateauneuf du Pape Tradition
    2015
    88+
    Röda körsbär
    Doft av körsbär och röda bär
    Smak mer åt det sträva, lite lakridston, trä, har mkt mer att ge. 2015 är bra!

    Cuvee du Vatican Chateau Sixtine Chateauneuf du Pape Chateau Sixtine
    2014
    87++
    Mörka körsbär i färgen
    Doften ger mycket frukt. Mjuka frukter
    Smaken stram, trä, röda bär, nästan rönn. Mer tid behövs. Kan nog lyfta flera steg. Men minst fem år. Kanske 8-10
    Spontant från mitt minne sämre än 2013 som testats vid annat tillfälle. Jag gillar inte 2014 men som vin kan det kanske komma upp mot 90

    Castello di Monsanto Chianti Monrosso
    2014
    83
    Ljust, ljust röd
    Doft av våt karting och lövskog
    Smaken är lätt och vinet tillgängligt. Inte något stort. Men helt ok. Inga fel.

    Castello di Monsanto Chianti Classico Annata
    2015
    85
    Röda körsbär i både färg och doft
    Smak åt lingonhållet med övriga röda bär i bakgrunden. Gott, lättdrucket. Inte stort men helt ok!

    Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva
    2014
    88+
    Ljust rödfärgad
    Doft av röda bär, men med djup
    Smakar: Gott! Ge mig en ny biff! Lätt sträv, härliga röda bär. Kan få en pinne till med tiden

    Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva il Poggio
    2012
    91+
    Mycket mörkt röd
    Doft Gammal trasa, tegel, mörka bär, havssalt
    Smakar Gott! Köp! Härlig balans, fina bär och bra syra. Kan ha en poäng till i sig med några år till.

    Jean-Marc Seleque NV Champagne Brut
    NV
    84
    Överraskande bra. Och överraskande helt allmänt.
    Doftar honung och melon. Mest honung. Rena bikupan
    Smakar inte alls honung, unga äpplen, plast. Gott – men inte fantastiskt.

    Jean-Marc Seleque NV Champagne Brut rosé
    NV
    85+
    Smultronfärgad
    Moussig. Hög syra. Kräm. Behöver vila.

    Jean-Marc Seleque NV Champagne Brut Nature
    NV
    82
    Doftlös
    Hög syra, kärniga äpplen. Gillar ej. Lite konstig. Kanske kan växa men inte till något stort

    Jean-Marc Seleque 1er cru Champagne Extra Brut Commedia
    2011
    85
    Ljust gul I färgen
    Doft av ostron och lite citron
    Smaken moussig och med grillade citroner. Ok

    Jean-Marc Seleque Champagne Extra Brut Les Solistes Meunier
    2013
    87+
    Mycket speciell
    Doftar plåt (?!)
    Smakar syrliga äpplen, inlagd frukt med hög syra, strävt. Känslan säger att det kan bli bra med lite tid

    Terralsole Brunello di Montalcino
    2012
    87+
    Doftar inlagda körsbär, lite saftigt
    Smaken rundare, mer plommon, lite blandsaft, söare hållet. Behöver nog lite fler år på rygg. Lite svårbedömd.

    Caprili Brunello di Montalcino
    2012
    86+
    Doftar Gammalt tyg, ull, och halvvåt halm
    Smkar Körsbär, sträv, kaviar (?), gräs rönnbär, skor, behöver tid.

    Girolamo Russo Etna Rosso A Rina
    2015
    84
    Doftar jordgupp och granatäpple, lite peppar
    Smakar ”stökig”, körsbär, sträv. Mer tid.

    Girolamo Russo Etna Rosso Feudo
    2014
    87
    Doftar jordgupp
    Smak av jord, sträv, gott! Dricka nu

    Jean-Claude Lapalu Beaujolais Villages Vieilles vignes
    2016
    80
    Skrev ”nästan ingenting i doften” smakar lätt saftig – inget att köpa. Men osäker på mitt egna omdöme.

    Domaine Brusset Gigondas Tradition Grand Montmirail
    2014
    86
    Färgen är mörkt körsbärsfärgad
    Doftar russin och lite kristyr
    Smakar Gott – balanserat bärig - 179 mkt prisvärd, lättdrucken, bjud farmor!

    Domaine Brusset Gigondas Les Hauts de Montmirail
    2013
    87++
    Väldigt mörk djup röd färg
    Doftar skog, körsbär och viss fruktsötma
    Smakar Humle, lite beska, sträv, körsbär, trä, grässkott. Gott – och framtiden för sig. Spara fem år. Minst.
     
    Segol, J.Lidman, MagnusH70 och 23 andra gillar detta.
  2. Skaggs

    Skaggs Medlem

    Tack, trevlig och intressant läsning!
     
    grappa och Trydebull gillar detta.
  3. Mouton

    Mouton Medlem

    Kan bara instämma
     
    grappa och Trydebull gillar detta.
  4. Poussard

    Poussard Medlem

    Testade du Lapalu efter 20 CdP och 20 Nebbiolos typ så det kan ha påverkat hur den uppfattades?
     
    Trydebull gillar detta.
  5. Trydebull

    Trydebull Medlem

    Absolut. Den var nära slutet och allt provat inom ca 1,5 timme så jag är själv (extra) osäker på (just det) omdömet.
     
    Omar Khayyam och Poussard gillar detta.
  6. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    En hjälteinsats med tanke på att du, till skillnad från provningar där man kan sitta ner i lugn och ro, lyckats få ut så här mycket i en förmodad "mingelprovning". :)
     
    Omar Khayyam och Trydebull gillar detta.
  7. Mouton

    Mouton Medlem

    Elio Sandri Barolo Perno Riserva 2010 vart jag as sugen på, snabb som attan för att lägga en beställning...slut, satiken :(
     
    Trydebull, Helen, David Nilsson och 1 annan gillar detta.
  8. Deppodi

    Deppodi Moderator

    Jag tycker att det här var bra smaknoter som absolut ger en referensram till vinerna i samma stil, och framförallt hur du betygsätter som person. Alltid kul att se hur andra aktiva medlemmar rattar in sin radar på viner som man själv har testat. Bra jobbat! :) Det enda jag hade önskat hade varit lite mer bilder, men äh, nu är jag gnällig. :rolleyes:
     
    Trydebull gillar detta.
  9. Trydebull

    Trydebull Medlem

    Ett bra val, men jag tror att både riservan och icke-riservan 2010 är svår att få tag på nu. Jag kommer dock själv att köpa lite av både 11, 12 och 13 när de kommer.
     
  10. Trydebull

    Trydebull Medlem

    Ah, ja, bilder ska jag tänka på nästa gång.

    Poäng och tankebanor vid 40 viner på dryga 90 minuter blir ju vad det blir men visst kan det ge en fingervisning och precis som du säger, gång två, tre och fyra som man träffar på gemensamt provade viner får man en väldigt bra referensram för var man befinner sig i förhållande till varandra. Och hur man sätter poäng i förhållande till var vinerna befinner sig.
     
    Deppodi gillar detta.
  11. Bastardo

    Bastardo Medlem

    Tack för recensioner, Trydebull! :)
    Mycket är ’out of reach’ för mig personligen, men det ger ändå en bra bild av det hela. Och tids nog hittar jag en formulär att översätta dina poäng gentemot andra bedömare. ;)
     
    Pontus och Trydebull gillar detta.
  12. Innertällmo Bryggeri

    Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

    Tack!
    Var inne på att köpa Pillots Volnay, eftersom 2010 var så vansinnigt bra. Men efter det här omdömet för det nog vara. (prishöjningen var rätt rejäl också)
     
    Trydebull gillar detta.
  13. danryd

    danryd Medlem

    Jag har en, återkommer om några år :) - köpte en Clos de Verger också
     
    Trydebull gillar detta.
  14. Trydebull

    Trydebull Medlem

    Clos de Verger tyckte jag verkligen kändes som att den hade framtiden för sig! Personligen hade jag nog låtit den ligga minst tre till fem år. Troligtvis några år till. Men det beror ju på vad man är ute efter.
     
  15. danryd

    danryd Medlem

    Planen är väl ca 5 år. Om man orkar hålla sig.
     
    Trydebull gillar detta.

Dela sidan