Bubblor i champagneglaset?

Diskussion i 'Vin' startad av Vincent H, 11 september 2018.

 1. Vincent H

  Vincent H Medlem

  Jag och sambo har haft lite problem gällandes bubblor i glasen när vi dricker champagne och kan inte riktigt reda ut exakt vad det beror på. Vi har en del teorier men vi brukar dricka antingen i Riedels vinum Riesling/Zinfandel eller deras burgundy pinot glas. Problemet är inte storleken eller formen utan att bubblorna ibland försvinner helt ibland, och detta tycks hända väldigt slumpmässigt. Vi kan ha samma flaska där det i ett glas är ett mycket levande vin men i det andra är mer eller mindre dött på bubblor. Jag gissar att detta kan ha att göra med diskningen av glasen då jag endast handdiskar dem och det är diskmedel kvar i glasen. Det som stör mig är dock att jag diskar dessa väldigt nogrannt samt sköljer ur glasen med vatten minst 10 gånger för att få bort allt, och ändå kan det hända att det skiljer sig mellan glasen. Min fråga är, vad har jag glömt eller vad gör jag fel och vad kan jag göra för att undvika att detta händer då det uppenbarligen inte är vinets fel?
   
 2. Gradin

  Gradin Medlem

  Skulle nog till 99% säga att det är diskningen, använder en knapp droppe på en ny svamp när jag diskar och sköljer ur ganska länge, sedan torkar jag glaset med putsduk på en gång så inget torkas in.

  Testa att lysa med en ficklampa ned i glaset så kan man ofta se om de är bra diskade eller putsade.
   
  Vincent H gillar detta.
 3. sunqan

  sunqan Vinös

  Ni kanske sköljer dem för varmt? När jag "diskar" mina glasögon blir det en yes-film kvar om jag har varmt vatten när jag sköljer, knappt ljummet eller kallt brukar funka bra.
   
  Vincent H gillar detta.
 4. Vincent H

  Vincent H Medlem

  Stort tack för tipsen, får försöka bli ännu nogrannare när jag diskar dem! :)
   
 5. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Jag använder ytterst sällan diskmedel alls utan enbart mycket hett vatten. Låter sedan glasen torka och putsar bort eventuella fläckar efteråt. Har aldrig haft problem med bubblor eller liknande. Enda gången jag använder diskmedel är när det är mycket feta avtryck på, från ex läppstift.
  Vad använder du för diskmedel? Jag kör Yes, hade varierande resultat med andra diskmedel tidigare (typ ICA's egna).
   
  Christer J och Pontus gillar detta.
 6. Christer J

  Christer J Medlem

  Jag gör som @thunberg, sköljer under varmt/hett vatten noggrant (aldrig något medel) och ställer de upp och ner för att torka, sedan torkar jag rent med putsduk innan jag ställer in de i skåp med stängda dörrar (så att glasen inte blir feta om skåpet är i köket)
  Bubblor ser ut att trivas fint i sålunda behandlade glas :)
   
  Kostjan gillar detta.
 7. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Exakt! Aldrig diskmedel!
  Däremot sköljer jag dom direkt när kvällen med varmt vatten. Sen dagen efter sköljer jag dom igen med varmt vatten och gnider rent med urklippt svamp (för att komma åt bättre) sen torkar med fiberduk.

  Ge dina glas kärlek!
   
  Christer J gillar detta.
 8. Elvis

  Elvis Medlem

  Jag maskindiskar mina... Räknas det som kärlek? :rolleyes:
   
  Pontus gillar detta.
 9. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Nej!
  Det räknas som barbariskt ;)
   
 10. Stina

  Stina Medlem

  Absolut!! :D
  Jag skulle aldrig komma på tanken att handdiska mina Zaltoglas med risk att knäcka den delikata stjälken, eller det tunna glaset i kupan. In med dem i diskmaskinen, och man får rena fina glas utan problem med konstiga dofter, ludd från handdukar eller problem med Champagnebubblor. Ni är alldeles för många som verkar ägna alldeles för mycket onödig tid i köket....;)
   
 11. john b

  john b Medlem

  Verkar livsfarligt att handdiska mina zalto-glas. Rätt in i maskinen bara! Blir toppen.
   
  Stina och Mattias Schyberg gillar detta.
 12. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Min sambo handdiskar mina Zaltoglas, hon tycker jag är för klumpig och vill inte att något ska gå sönder i onödan. Då blir det inte alltid populärt när jag vill prova samma vin i flera glas, eller i olika temperaturer, eller till och med olika viner i olika glas! :D

  Måste testa det där med bubblorna när jag har möjlighet igen. Ska återkomma då!
   
  Stina gillar detta.

Dela sidan