Bygga stor vinkällare

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av engman, 14 januari 2018.

Etiketter:
 1. engman

  engman Medlem

  Hejsan! Håller på att samla ihop kunskap för att bygga en vinkällare med måtten ca: 6x4 m kan ev. bli lite större. Har läst på en del men undrar om någon här tagit sig ann ett större bygge av vinrum/källare?. Det här kommer ligga i en byggnad så det blir ett rum i ett rum. Mina största funderingar är om kyl/fukt aggregat, om någon har tipps på bra eller prisvärda maskiner, integrerat eller i rums modell mm?. Har även läst mig till att väggar och tak ska ha ett issoleringsvärde på minst R11 -R19 tipps på bra byggmaterial som har detta. Tar gärna emot andra erfarenheter som är relevanta
   
 2. Asplund

  Asplund Medlem

  engman gillar detta.
 3. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Finns ju en hel del befintliga trådar här på forumet som handlar om vinkällarbyggen där du kan börja med att kolla runt.

  Vad gäller val av isolering så är det för och nackdelar med att välja cellplast, stenull eller glasull och det kommer an på byggets beskaffenhet, tycke och smak.
  Vet inte riktigt var du får värdet R11-19 ifrån?
  -Alla isolermaterialen ovan har snarlika isoleregenskaper; säg ett lambdavärde på omkring 0,038 W/m°C. (Värmekonduktivitet)
  I en optimal plan vägg kan R-värdet (värmemotståndet) beräknas som isolertjockleken i meter dividerat med värmekonduktiviteten i W/m°C.
  Säg att du väljer 500mm isolering vilket är vad du har i ett nybyggt superisolerat passivhus. Detta ger således 0,5/0,038=R13 (Om jag nu tänker rätt)
  Skall du således uppnå R19 är du över 700mm i isolertjocklek och det är rätt overkill om du inte bygger en kärnvapensilo eller ett Fritzlrum.

  Med traditionell isolering så är ju tjockleken på isoleringen avpassad efter de olika regeldimensionerna så när du bestämt dig hur välisolerat du vill ha ditt vinrum är det bara regla och isolera. Är du redan i en källare som är naturligt sval hade jag nog nöjt med med att regla upp med 45x95 vilket var standard för hus fram till 90-talet och fortfarande är för fritidshus.

  Om man nu skall uppföra ett helt nytt rum kan man förstås även tänka sig att använda ett byggmaterial som isolerar i sig själv och då tänker jag på att mura upp väggar i lecablock. -Dock väldigt mycket mer arbetskrävande.

  DISCLAIMER
  Nu är det 18 år sedan jag skrev min sista tenta i termodynamik så jag är väldigt ödmjuk inför att någon annan forummedlem vill slå mig på fingrarna här.
   
  Last edited: 14 januari 2018
  Tomas Lindblom, MagnusH70, engman och 1 annan gillar detta.
 4. engman

  engman Medlem

  Tack för svar so far, jag fick R värdena av Boken Bygga vinkällare av Johan Magnusson på Magnusson fine wine.
   

Dela sidan