Cabernet Sauvignon, Bordeaux blends och mat

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Omar Khayyam, 8 mars 2020.

  1. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Helt införstådd med att det finns en allmän tråd som handlar om att matcha vin och mat, tänkte jag ta upp en aspekt av mat&vin-matchning som blir extra tydligt med den globalt enormt populära bordeaux-blandningen och dess alla varianter.

    Det finns en mycket stor spännvidd mellan väldigt fruktiga och ekade cabbar och cabbiga blends, och mer svala "klassiska" uttryck av samma druva och druvblandningar. Själv gillar jag både fruktiga Napa-lyx-viner men också svala, strama klassiska uttryck som t ex Arnot Roberts Cabernet:er, eller medoc-viner från 2004, 2002, 2012 som jag uppfattat som inte riktigt lika varmfruktiga.

    Dessa viner kan dock ibland kännas som så väsensskilda att det inte är ens i närheten av samma typ av mat som passar. Det är ju inte heller varje dag som man vare sig knäcker en St Julien från 2004 av bättre snitt eller en yppig kalifornisk eller australisk lyx-cabbe så jämförelse-biblioteket är inte fullbelagt.

    Vad är era favorit-mat-matchningar till Bordeaux av olika klasser och årgångar, samt cabernet sauvignon och för den delen andra bordeaux-druv-uttryck från olika håll i världen? Biff och Bea? Tacos med knapergrillat sidfläsk och färsk koriander? Boeuf Bourguignon? Kebab-tallrik? Gruyère och en skiva surdegsbröd? Känn er fria att re-definiera den något vaga och otydliga frågan :)
     
    Last edited: 8 mars 2020
    glenn_peter, Poussard, Wintermute och 2 andra gillar detta.
  2. glenn_peter

    glenn_peter Medlem

    Innan jag börjar fundera mer så säger jag rent spontant: Napa Cab + Rödvinsbrässerad oxkind (tex á la Rolfs Kök)
     
    Crist(al)ian 77 och Omar Khayyam gillar detta.
  3. chambertin

    chambertin Medlem

    En favoritkombo jag har är ankbröst med grönpepparsås och till det en kraftig Bdx som inte har peakat utan snarare lite innan toppen så att tannierna har kvar ett bra grepp.
    -05, -03 är sådana årgångar som jag har i åtanke då.
     
  4. MagnusH70

    MagnusH70 Medlem

    Grillade lammkotletter, marinerade med örter och vitlök. Funkar utmärkt till Bdx!
     
    Omar Khayyam gillar detta.
  5. Carinasomm

    Carinasomm Medlem

    Oxsvansparmentier :oops: ja du vet ju att det funkar till det mesta från BYOBs änivej... eller? Vinvänligare mat finns knappast att uppbringa. Fråga Patrik om recept.
     
    Last edited: 9 mars 2020
    Omar Khayyam och Daniel B gillar detta.
  6. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Kan bara hålla med, bra tips!
     
    Omar Khayyam gillar detta.
  7. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Det där receptet har vi frågat om i ett par år nu. Har aldrig hänt något ;)
     
    Omar Khayyam gillar detta.
  8. Poussard

    Poussard Medlem

    Drack nyligen en blend ihop med hamburgare och tyckte det funkade strålande. Kan tillägga att det inte var nån CS i vinet, dock vet jag inte om det var av betydelse.
     
    Last edited: 14 mars 2020
    Omar Khayyam gillar detta.

Dela sidan