Campania och Basilicata

Diskussion i 'Resor' startad av Fredrik L, 10 februari 2016.

 1. Fredrik L

  Fredrik L Medlem

  Är det någon som har rest i vindistrikten i Kampanien och Basilicata? Vi funderar på att köra en tur på några dagar genom framför allt vindistrikten Taurasi och Aglianico del Vulture, och funderar på vilka orter som är trevliga att övernatta i, samt om det finns någon som har besökt producenter som kan rekommenderas.
   
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  Har inte rest i området själv men en god vän som var där för två år sedan tyckte att Feudi di San Gregorio var ett bra besök. Gillar själv flera av deras viner och köper och dricker deras vita Greco di Tufo och Fiano då och då (tas in i Sverige av Spendrups). En annan producent i området med härliga viner är ju Mastroberardino. Vet inget om hur dom tar emot besök men det finns en svensk importör så börja med att fråga dom.
  D'Angelo har jag också smakat några Aglianico del Vulture ifrån och minns dom som mkt goda.
   
  Fredrik L och Mattias Schyberg gillar detta.
 3. Steef

  Steef Medlem

  Hyrde ett hus på en bergssluttning vid Perdifumo i Cilento, runt 10 mil söder om Neapel, förra sommaren. Vi tog en tur till vingården De Concilii's. De gör vin i betydligt mindre skala än ovan nämnda, men Bruno De Conciliis är en sjukt gemytlig vinmakare. Filosof ut i fingerspetsarna - på det där vardagliga, härliga sättet. Och vinerna är riktigt bra!
  Han älskar jazz och namnet på många av vinerna är inspirerade av det. Selim ('Miles' Davis baklänges) är ett uppfriskande mousserande på Aglianico och Fiano - en flaska poppades vid solnedgången resten av kvällarna, på Brunos inrådan. Donnaluna (Coltrane-låt) - både det vita och röda - är excellenta bordsvin till den lokala maten. Naima (ytterligare en Coltrane-låt) är prestigevinet och riktigt, riktigt bra. Har både 2004:an och 2008:an i vinskåpet. 2006:an var inte till salu, men vi fick smaka på det och påminde om en bra Barolo - något Bruno både var nöjd och missnöjd med. Det reflekterade ju egentligen inte ursprunget och druvan, men det var jäkligt gott...

  Men drack också flera viner från Feudi di San Gregorio och Mastroberardino, som Chambertin nämner. Det är bra viner. Framför allt det vita, vingårdsbetecknade Cutizzi på Greco di Tufo från San Gregorio blev en riktig favorit! Ett klart snäpp upp från deras standard-Greco, för inte alls särskilt många kronor till.
   
 4. Ulf J

  Ulf J Medlem

  Besökte både San Gregorio och Mastroberardino under höstlovet -15. Vi utgick från Neapel och tog bussen till Atripalda. Fortsatte med taxi. Top notch bemötande på båda ställen, dock inte gratis. Ska man välja ett ställe så rekommenderar jag San Gregorio som är mer inriktat på vinturister än branschfolk. Mycket bra guidetur med kunnig guide. Vi åt lunch på deras Michelinrestaurang som avslutning där alla vintyperna de producerar fick visa upp vad de kunde tillsammans med maten. Priserna i vinshopen är dock i den höga änden av skalan. Nästa gång ska jag försöka hitta mer småskaliga producenter.
   
  Fredrik L gillar detta.

Dela sidan