Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

CAV 0009 - Domaine Grosbois

Caviste

Leverantör
Jag har precis kommit tillbaka från ett besök hos Nicolas Grosbois på Domaine Grosbois i Panzoult. Nicolas tog över familjeegendomen för sex år sedan efter en karriär som vinmakare som tagit honom till fyra olika kontinenter på sju år. Det var dessutom mycket nära att det blev en femte kontinent när han blev tillfrågad om att jobba med vinmakning i Indien men projektet havererade strax innan avresa. Istället blev det alltså att odla cabernet franc i Loiredalen, något som hans familj sysslat med åtminstone sedan franska revolutionen.

Domaine Grosbois förfogar över knappt tio hektar vingårdar planterade med 100 % cabernet franc i östra delen av distriktet Chinon. I denna del av appellationen får vinerna en mjukare och mer avrundad karaktär än de lite rustika exemplen från de centrala delarna runt byn Chinon. Jordmånen varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna.

Nicolas erfarenheter från vingårdar i ”nya världen” har bidragit till den kompromisslösa inställning till kvalitet han nu tagit med sig hem till Chinon. Hans första åtgärd när han 2006 tog över ansvaret för Domaine Grosbois var att helt avbryta användningen av kemikalier och bekämpningsmedel i vingårdarna. Under de följande åren har han märkt tydligt hur jorden har återfått energi och sitt naturliga liv. Han beskriver det som att vingårdarna vibrerar av liv. Egendomen är formellt under konvertering till ekologisk (AB fr.o.m. årgång 2012) och biodynamisk (demeter fr.o.m. årgång 2013) certifiering. Manuell skörd och minimalt med svavel är andra faktorer som höjt kvaliteten avsevärd.

Vinmakningen är okomplicerad hos Grosbois. Det handlar om att få fram äkta Chinon med en mjuk känsla. Några dagars kallmacerering följs av 7-12 dagars full jäsning med en överpumpning per dag och sedan ett par dagars vila för det färdigjästa vinet innan lagringen tar vid. Nicolas menar att mjuk och försiktig extrahering är helt nödvändigt när man jobbar med cabernet franc. En viktig detalj ligger i att inte stressa fram vinerna under lagringen utan låta dem få den tid de behöver för att vara redo för buteljering. För de enklare vinerna kan det räcka med ett knappt år medan de bästa vinerna kan behöva närmare två år i Grosbois källare innan de är redo för buteljering. Nicolas älskar att blanda de olika vinerna på prov för att ständigt försöka förbättra slutresultaten. Till exempel har han i en mycket liten andel av 2010 års version av Chinon Gabare blandat i lite vin från Clos du Noyer. Skillnaden är uppenbart bättre tycker vi och har sett till att den "dopade" versionen ingår i CAV 0009.

CAV 0009 – Domaine Grosbois kostar 890 kr och går att beställa fram till den 27 september (med reservation för slutförsäljning). CAV 0008 tog slut på fyra timmar så man kanske dock inte ska vänta alltför länge om man är sugen.

CAV 0009 – Domaine Grosbois (890 kr) innehåller sex flaskor (à 75 cl) enligt följande:

2 flaskor 2011 Domaine Grosbois Chinon La Cuisine de ma mère
AOC Chinon. 100 % cabernet franc från en 2 hektar stor vingård nedanför Panzoult, närmare floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 8 månader. Buteljerad i maj 2012. Skördeuttag 40 hl/ha. 11.5 % alkohol. Ekologiskt certifierad (AB).
Ett vin gjort i tillgänglig stil och som passar perfekt till blandade charkuterier för maten. Drick 2012-2015 (105 kr/st)

2 flaskor 2010 Domaine Grosbois Chinon Gabare
AOC Chinon. 100 % cabernet franc från 40-åriga stockar i 6 hektar vingårdar mitt på sluttningen runt Panzoult samt en liten andel från topp-vingården Clos du Noyer. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst och lagrat mestadels på tank i 21 månader. Buteljerad i juni 2012. Skördeuttag 40 hl/ha. 12.5 % alkohol.
Seriöst vin där andelen Clos du Noyer ger extra djup och komplexitet. Gott nu men kan lagras. Drick 2012-2017 (145 kr/st)

2 flaskor 2010 Domaine Grosbois Chinon Clos du Noyer
AOC Chinon. 100 % cabernet franc från den 1.20 hektar stora vingården Clos du Noyer. Rakt sydlig exponering högst upp på sluttningen med inslag av järn och millarge i den leriga jorden. Jäst i tank och lagrat på både ekfat av varierande storlek och tank i 22 månader. Buteljerad i juli 2012. Skördeuttag 30 hl/ha. 12.8 % alkohol.
Ett vin med alla komponenter för ett stort vin. Förtjänar att lagras 3 år men är faktiskt redan mycket gott. Drick 2012-2020. (195 kr/st)

Läs mer på hemsidan www.caviste.se eller beställ direkt genom länken nedan.

http://www.caviste.se/p/bestall_10.html

Cheers!
Martin / Caviste
 
Toppen