Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

CAV 0010 - Clos Puy Arnaud

Caviste

Leverantör
Igår släppte vi CAV 0010 - Clos Puy Arnaud på hemsidan www.caviste.se. Trycket har varit stort och det finns endast några lådor kvar i skrivande stund.

Sedan vi startade Caviste för snart ett år sedan har efterfrågan på Bordeaux varit ett konstant återkommande ämne. När vi träffade Thierry Valette och insåg vilken övertygad och passionerad vinbonde vi hittat på högra stranden var saken klar. Thierry kommer från en familj med djupa rötter i högra strandens terroir. Hans farfar Alexandre förvärvade Château Troplong-Mondot och Château Pavie i mitten av förra seklet och lämnade så småningom dessa i arv till sina barnbarn. Château Pavie lämnade till slut familjen Valettes ägo 1998 när det såldes till Gérard Perse.

Thierry Valettes intresse för vinmakning börjar dock först 1990 efter en karriär som jazzmusiker i Paris. Han spenderade hela 90-talet åt att lära sig så mycket som möjligt om vinmakning. Förutom vinmakarskola var praktisk erfarenhet med några av de stora namnen ovärderligt. Till en början med Jean-Paul Valette på Château Pavie och senare med François Mitjavile på Château Tertre-Roteboeuf, Peter Sichel och Stéphane Derenoncourt. År 2000 kände sig Thierry redo att sätta upp på egen hand och förvärvade Clos Puy Arnaud, övertygad om platsens potential.

Clos Puy Arnaud ligger i appellationen Castillon - Côtes de Bordeaux, på högra stranden ungefär en mil väster om Saint-Émillion. Faktum är att appellationsgränsen mellan Castillon och Saint-Émilion inte ligger särskilt långt från egendomen, vilket förklarar likheten i terroir. Idag består Clos Puy Arnaud av 12 hektar ekologiskt och biodynamiskt odlade vingårdar. 10 av dessa hektar ligger med fantastiskt läge på kalkstensplatån i Castillon, medan 2 hektar ligger på sluttningarna ner från platån. Druvorna från de sistnämnde vingårdarna använder Thierry till sina två enklare viner då potentialen inte riktigt når upp till platåns fina förutsättningar.

Thierry liknar sin filosofi mer med Bourgogne än Bordeaux. Han spenderar extremt mycket tid i vingården och i källaren är det försiktig extrahering ihop med varsam ekfatsbehandling som präglar arbetet i jakten på friskhet och mineralitet i vinerna. Cuvée Bistrot är en charmig, tillgänglig demonstration av "drinkability" gjord på tidigt skördade druvor och kort élevage tänkt att drickas på frukten med vänner runt en charkbricka. Egendomens andravin Cuvée Pervenche visar vilken potential Castillons terroir har, fortfarande gjort i en fruktig stil men med kapacitet att lagras några år. Denna är väldigt öppen för tillfället. Det stora vinet är dock Clos Puy Arnaud, med en härligt varm frukt och frisk mineralitet i perfekt balans. Förtjänar att lagras minst 5 år.

CAV 0010 - Clos Puy Arnaud kostar 990 kr och innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2011 La Cuvée Bistrot de Puy Arnaud (105 kr/st)
2 flaskor 2010 Cuvée Pervenche Puy Arnaud (145 kr/st)
2 flaskor 2008 Clos Puy Arnaud (245 kr/st)

Missa inte att kolla in när Andreas Larsson provar 2008 Clos Puy Arnaud på YouWine
http://www.youwine.tv/clos-puy-arnaud-c ... eaux-2008/

Chris Kissack har skrivit en profil på Thierry och vinerna.
http://www.thewinedoctor.com/bordeaux/c ... naud.shtml

Vintomas har provat
http://vintomas.wordpress.com/2012/10/1 ... d-caviste/

Sist men inte minst våran egen presentation
http://www.caviste.se/2012/10/cav-0010- ... rnaud.html


Martin / Caviste
www.caviste.se
www.facebook.com/caviste.se
 
Toppen