CAV0019 - Domaine Goisot

Diskussion i 'Produktnyheter' startad av Caviste, 15 augusti 2013.

 1. Caviste

  Caviste Leverantör

  Nu har vi dragit igång höstsäsongen med lanseringen av CAV0019 – Domaine Goisot. Förra årets allokering av Goisot (CAV0008) sålde slut på under tre timmar men vi hoppas kunna ha årets erbjudande öppet längre än så.

  Familjen Goisot har pysslat med vinodling i Saint-Bris-le-Vineux länge, riktigt länge. Guilhem Goisot som idag driver egendomen pratar om åtta generationer rakt nedstigande på papper men mellan raderna går att läsa att det är betydligt längre än så. Deras källare, som för övrigt ligger i det gamla vakttornet vid infarten till byns medeltida centrum, är daterad till 1000-talet.

  Det hörs på byns namn att vinodling är en viktig näring i denna Bourgognes nordligaste utpost. Jordmånen påminner om den i Chablis med den fossilrika kalkstenen kimmeridgien och visst finns det likheter med Chablis även i vinerna.

  Guilhems far, Jean-Hugues, var en av de första att experimentera med biodynamiska metoder redan vid millennieskiftet och idag är Jean-Hugues en respekterad föreläsare på BIO-området.

  CAV0019 innehåller tre olika viner (2 flaskor av varje), från tre olika appellationer, gjorda på tre olika druvsorter. 2011 Bourgogne Aligoté är det charmigaste vinet idag, tydligt präglat av de gamla aligotéstockarna med tät mineralitet och bra koncentration. Ett perfekt mingelvin till skagensnittar. Saint-Bris Exogyra Virgula på sauvignon blanc har inte mycket gemensamt med andra sauvignon blanc-viner. Här är druvkaraktären nedtonad och ger plats åt rökig mineral. Uppfriskande till tusen och perfekt att skölja ner ostron med. Det är inte så många som känner till att det kan vara sauvignon blanc i en flaska som det står Bourgogne på men Saint-Bris är alltså just detta. Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne kommer från 40+-åriga chardonnaystockar i en drygt en hektar liten vingård söder om byn Saint-Bris. Vinet är extremt mineraliskt och med luft märks uppfostran i ekfat (20 % nya) under 15 månader. Caviste är först i världen med att leverera årgång 2011 av Gondonne så vinet ska nog helst ligga till sig lite. Guilhem påpekar alltid att detta vin tar längst tid på sig att bli redo av alla Goisots viner men är också det vin som belönar den med tålamod allra mest.

  890 kronor (exkl leveranskostnad) för två flaskor av varje vin är avgjort mycket vin för pengarna. Det tycker säkert Allen Meadows också.

  "I have said this many times before but it bears repeating: No one but no one delivers more quality for the price than Goisot. The quality is flat out amazing particularly given the modest appellations with which he works. I highly recommend these wines.”
  Allen Meadows, Burghound Issue #32

  Läs mer och beställ på www.caviste.se

  En nyhet från Caviste är att hela Sverige nu kan få leverans med Bussgods till ett nytt, lägre pris. Nu gäller 175 kronor för första lådan och 100 kr jämnt per ytterligare lådor på samma beställning.

  Stockholmare är fortsatt bortskämda med leverans hem till dörren för 175 kronor oavsett beställningens storlek.

  Finare vinare har provat:
  http://vinare.blogspot.se/2013/08/domai ... viste.html
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: CAV0019 - Domaine Goisot

  Snyggt inlägg nummer 100. Beställde en låda. Sällan jag blivit besviken på dina viner när de kommer från "mina" områden

  Vintomas har även skrivit om Goisot ==> http://vintomas.wordpress.com/2013/08/1 ... d-caviste/
   

Dela sidan