Cervinia - En märklig vinaffär..

Diskussion i 'Resor' startad av m_trobeck, 16 februari 2014.

 1. m_trobeck

  m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

  Har just tillbringat en härlig vecka under Matterhorns skugga i snötyngda Cervinia. Som sig bör när man är i Italien har vi ätit och druckit väldigt gott och lite för mycket. Provade mycket lokala viner från Valle de Aosta, trevliga bekantskaper med lätta, eleganta röda, friska vita samt ett antal ekfats-smöriga chardonnay.

  Så långt allt gott, nu till det som verkligen fick mig att tappa hakan:
  Cervinia är en väldigt liten by med en kort huvudgata. Det finns ett par mataffärer där man kan köpa sig en flaska lokalt vin, övriga Italienska med betoning på Piemonte samt ett litet urval av Champagne som oftast kröntes med några flaskor Krug och Cristal. Detta var innan jag tittade in i det överbelastade skyltfönstret till Arnold's Wine. Där på en sidogata tornade ett hav av läckerheter upp sig och inne i butiken ser jag att det står en vinotek-apparat (en sån där man betalar och får smaka en liten skvätt av vinerna i fråga).
  Om något verkar vara för bra för att vara sant så har jag en tendens att dra öronen åt mig. Förstå min häpnad när jag ser att vinerna som säljs per prov-glas är bland annat. d'Yqueem 1882, DRC 1947, Ch Petrus 1970, Sassicaia osv osv.
  Arnolds W.jpg

  När jag sedan promenerar runt i den trånga butiken, zink-zackande mellan lådvis (både vanilga flaskor, magnum och dubbelmagnum) av Petrus från mellankrigstiden och framåt, lite Clos des Mesnil som ligger nonchalant utspritt och andra viner som man trodde man bara skulle få se i katalogerna från Christies, börjar jag givetvis undra hur allt detta hänger ihop. Vem köper dessa viner här? Vem vågar med alla förfalskningar som finns där ute?
  bild-3.JPG bild-4.JPG
  Tydligen är det ryssar med alldeles för många rubel och dollar som kommer ner och betalar bra pengar för något ståndsmässigt att skölja ner osten och den torkade skinkan med efter en hård dag i backen. Det är dom värda tycker jag.

  Hur priserna låg kollade jag inte upp, inga prislappar fanns på flaskorna. Kändes inte aktuellt att fråga heller. Min fråga är vad som verkligen är i flaskorna. Vem vet…. Hur som helst var det en härlig vecka!
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Tittade på nätet och där fanns heller inga priser. Fantastiskt lista om det stämmer med ett gäng viner som skulle kosta hur mycket som helst på auktion, om det är sant vill säga.

  Listan rare rekommenderas för alla vinnördar. Helt ok vinkällare :)
   
 3. Magikern

  Magikern Medlem

  "Om något verkar vara för bra för att vara sant så har jag en tendens att dra öronen åt mig. Förstå min häpnad när jag ser att vinerna som säljs per prov-glas är bland annat. d'Yqueem 1882, DRC 1947, Ch Petrus 1970, Sassicaia"

  De känns som ett mindre mirakel om d'Yquem 1882 och DRC 1947 är äkta. Möjligt att de apar efter kineserna när de gäller kopiering. Ett tydligt tecken hade nog varit om de Italienska typ Sassicaia och dyl är betydligt dyrare än Petrus och DRC typ då vet man vad som är äkta troligen ;)
   
 4. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Gillar den röda och gula färgkodningen, så man vet vad som är vad!
   
 5. chambertin

  chambertin Medlem

  Siffrorna ovanför flaskorna ?
  Temperatur eller pris €/cl?
   
 6. Andreas

  Andreas Medlem  Har varit i Cervinia i 20 år snart... denna butik har alltid haft "grymma" viner, kvalitén är nog att ifrågasätta dock. Många av flaskorna i "karusellen" har suttit där i flera år!! Har druckit någon äldre krug därifrån som var tveksam, dock ingen förfalskning. Har inte sett några nya viner på mycket länge och jag tror butiken lever på ett gammalt lager. Det är INTE gynnsamma lagringsförhållanden i butiken. Ryssarna är ett ganska nytt skidfolk och har inte varit i byn i många år. Tror kanske att karusellen är mest för dem men butiken har funnits där länge som sagt.

  Andreas
   
 7. Magikern

  Magikern Medlem

  Känns som det är värt att prova D´Yquem 1882 bara för att känna historiens vingslag. Vinet bör väl inte vara helt odrickbart idag och inte drc 1947 heller för den delen? :rolleyes:

  Över 200 Euro för smakprov som knappt är drickbara är nog ingen höjdare dock...
   
 8. m_trobeck

  m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

  Precis vad jag också tänkte. Det är knappt den proveniens man söker om man ska köpa 50+ år viner, prestige champagne eller andra rariteter för en herre-jösses stor hög med Euro.
   
 9. Magikern

  Magikern Medlem

  Man undrar ju hur länge dessa viner varit i butiken? Det känns lite märkligt att ha långtidslagring av superviner där. Om ett vin som kunnat vara perfekt idag är dåligt pga. dåliga lagringsförhållande som butiksägaren ignorerat då känns det rätt tragiskt. .
   

Dela sidan