Champagne i guldfat!

Diskussion i 'Övrigt' startad av Daniel A, 26 februari 2019.

  1. Daniel A

    Daniel A Medlem

    Leclerc-Briant har en ny skapelse på gång - bäst att ni börjar spara redan nu! 2021 smäller det: världens första champagne lagrad i guldfat!

    https://vinepair.com/booze-news/champagne-aged-in-gold/

    "Jestin admitted that while it’s a “very expensive” process, the gold in the barrel “makes a connection with cosmic activity,” an important part of biodynamic principles."

    Det enda jag kan tänka på är den här träffande scenen.
     
    Crist(al)ian 77, LarsW, Jos och 6 andra gillar detta.
  2. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    :vägg::sluta:
     
    Crist(al)ian 77 och LarsW gillar detta.
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

    "He also noted that the wine stored in the gold-coated barrel tasted “completely different” from others made from the same plot but fermented and aged in other vessels"

    Typ ekfat :)
     
    LarsW, gece och Wintermute gillar detta.
  4. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Guld släpper väl inte igenom syre? Resultatet borde bli likadant som att lagra i rostfritt.
     
    LarsW gillar detta.
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

    Plus den kosmiska aktiviteten då.
     
    LarsW och Daniel A gillar detta.
  6. Patrik Sellin

    Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

    I guld får vinet direktkontakt med metallen, i rostfritt med ett passiverade oxidskikt. Spelar det någon roll? Troligtvis inte, men det vet man inte förrän man har provat.
     
    Niclas, LarsW och Christer J gillar detta.
  7. CalleNylle

    CalleNylle Medlem

    Känns mer som PR-kupp. Gården köptes väl upp utav två st amerikanska investerare 2012, har man mycket pengar så. Skulle inte förvåna mig att det blir Salon priser på detta vin beroende på efterfrågan. Men som Patrik skriver man ska inte döma förens man har provat.
     
    LarsW gillar detta.
  8. LarsW

    LarsW Medlem

    Minst!
    Om jag förstår artiklarna rätt så har de bara ett guldfat á 228 liter vilket torde innebära ca 300 flaskor var femte år (2016 årgången som släpps 2021) så ska de få tillbaka något på den investeringen så lär det bli kosmiska priser också...:eek:
     
    CalleNylle och Mattias Schyberg gillar detta.
  9. LarsW

    LarsW Medlem

    Kul artikel där det går att raljera över en hel del som till exempel "the level of solar activity during the first fermentation" (sol aktivitet... i ett slutet fat... i en källare..?) och "the gold in the barrel makes a connection with cosmic activity" (försökte seriöst att leta på detta ett tag men gav upp för det var så rörigt... men verkar ha att göra med att guld har ett bättre minne av sina kosmiska upplevelser).

    Kan dock inte annat än att hålla med om slutcitatet:
    "We are here to make a great wine, and for that, you must experiment"
     
    Last edited: 26 februari 2019
    Magnus L och Wintermute gillar detta.
  10. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Rekommenderade alldeles nyligen Leclerc-Briant till @v00alex men vinerna har tydligen helt utgått från SB. Byte av importör eller viner kanske...

    Hursomhelst typiskt att de köpte just Leclerc av alla producenter eftersom deras viner var bland det bästa man kunde hitta under 500. Nu får man nog räkna med att priset går upp mer än kvalitén med tanke på artikeln...
     
    gece, CalleNylle och LarsW gillar detta.
  11. sunqan

    sunqan Vinös

    Fattas väl bara att de kommer på idén att köra med flaskor i guld också... då blir nog merkostnaden för vinet försumbar.
     
  12. gece

    gece Man vänjer sig.

    Bra andrahandsvärde dock, även efter konsumtion.
     
    LarsW, sunqan och Crist(al)ian 77 gillar detta.
  13. Sörplarn

    Sörplarn Medlem

    En på foratt testade -12.
    Finns det något mer att anmärka på @tobbe81?

    Jo nästan så tråden bör byta Namn till Leclerc-Briant, verkar som "experiment lustan" är igång på fullt.
    Frågan man kan ställa, är det inte väldigt mycket jobb för knappt ett år på botten?

    "ABYSS Working closely with Amphoris, a company specialising in under water exploration, Leclerc Briant has created Abyss, a champagne from the 2013 harvest, specifically adapted to ageing under the sea. The grapes used for this champagne are specially selected from vineyards well-known for their chalk sub-soil at, or very close to, the surface, so they are perfectly suited to the conditions on the seabed in the Bay of Stiff just off the island of Ushant, in Brittany. Equal parts of chardonnay from Bisseuil, pinot noir from Avenay-Val-d’Or and pinot meunier from Vrigny go into this extraordinary and evocative cuvée Come exclusively from the 2013 harvest; the wine was bottled in July 2014, disgorged in March 2017, submerged in the ocean in June of the same year and brought up from the depths in June 2018.

    TASTING NOTES An intense, pale yellow colour with flashes of straw gold and green highlights. A lively stream of tiny bubbles produces a persistent ring of mousse at the top of the glass and the overall appearance promises a wine that is both rich and complex. The first impression on the nose is one of both maturity and freshness evoking iodic notes of shellfish, of torrefaction, patisserie, mango, pineapple, clementine, blackcurrant, pomelo and vine peaches. As the wine breathes, it reveals notes of damp chalk, apricot, lemon, hawthorn blossom and carnations, of pear, red apples, blackberries, fresh grapes, cherries and poppies. The palate is clean and rich with a soft, creamy effervescence. The champagne soon develops a pulpy and crunchy fruitiness underlined by a nice, tight acidity reminiscent of lemon and pomelo. The mid-palate is orchestrated around bold, chalky minerality that lends a touch of salinity and a typical tactile sensation on the tongue, together with good length and directness, all of which brings out the structure and aromas of pinot noir and a certain vinosity. Balance is maintained by ripe fruitiness and by the fresh, crunchy character typical of this vintage, which, combined with the energetic minerality of chalk and iodine, carries the finish on to a plump, salt-tinged and incredibly precise conclusion.

    Cuvée Abyss is a champagne full of energy, thanks not only to its maritime origins, but also to the ripe fruitiness of this vintage. Freshness and subtle aromas join forces to celebrate an extraordinary moment of mineral rebirth in the glass. We recommend serving at between 90 and 140 C in a tall and well-rounded glass which will bring out the best in the wine. As for food matching, we suggest the following combinations : Siberian or Beluga caviar, Temaki-sushi with yaki-nori style seaweed. Scallops marinated in mandarin juice served with raw seaweed, red mullet tartare with rocket and celeriac Oysters in champagne sabayon, soft-boiled egg with sorrel and Aquitaine caviar Roast lobster and clams, grilled aubergine, basil oil, Crayfish ravioli with fish stock Sole in mustard pastry with mashed parsnip and parmesan shavings Mushroom and parmesan risotto, potato and foie gras wraps Noix de veau with cockles and cauliflower florets, Ash-coated goats’ cheese with dandelion syrup Banon cheese and rocket in acacia honey"
     
    Last edited: 13 maj 2019
  14. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    Nej som jag skrev och som @Emanuel också tyckte smakade mer som en 500kr champagne än en prestige man blev besviken men roligt att ha prövat och så fick man en fin blomstervas/ljusstake på köpet.
     
    Omar Khayyam gillar detta.

Dela sidan