Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Är Göteborg en storstad? 😜
De som påstår det får lära sig åka rulltrappa först...

Så fem år på korken känns som riktmärket för Damiens Rosé?
Testat bas2018 deg2022 nu en flaska per år och är alldeles för ungt ännu

Kan säkert finnas olika åsikter om detta men jag tycker att det låter vettigt.
Säg mig min brutus vilken champagne som inte blir bättre av några år i källaren. Med det sagt ligger Hugot Rosé på min topplista när det gäller oekade skumpor som kan drickas med behag direkt från hyllan. Fin flörtig frukt och tillräckligt med rödtjut och socker för att slippa känslan av att tungan vill springa och gömma sig.

På mors dag dricker man champagne - det är sen gammalt. Och rosa är ju lite romantiskt. Boizel Jouau de France rosé 2007 är inte rosa längre utan har en färg av gult guld. Fortfarande bra mousse och subtil doft och smak. Väldigt välbalanserad och smakar moget med avrundade syror trots låg dosage och utan sherrytoner som lagrad champagne kan få. Fyllig och mjuk som snyggt ekade brukar vara men när jag kollar har den vinifierats på ståltank.Visa bifogad bild 32174
Boizel har jag druckit extremt lite av har du koll eller var det bara för att testa?
 

IsKr

Medlem
Drack en för några veckor sedan med närmast identisk upplevelse. För min del fock mer rök än krut.

Fast det är väl en positiv beskrivning du uppger när du dessutom säger att det var komplext, vad hade du väntat dig?

Antar det är mer mognad i smaken men då är det bara att vänta som @Thirsty säger. Bra husskumpa behöver alltsom oftast minst 10 år efter deg för att få full utväxling.

Vet inte riktigt vad jag förväntade mig faktiskt, kanske bara lite mer av allt? Den kändes komplex men utan att vara jättetydlig eller klar om du förstår vad jag menar. Det var första gången jag drack bille också så svårt när jag inte har nånting att jämföra med från tidigare årgångar.
 

FredrikC

Medlem
Vi hade lite kalas för fästmön som fyllt år så det blev en trevlig uppställning där Pol Roger 2002 magnum levererar så oerhört bra och återigen blir väldigt uppskattad av gästerna.
Den är fruktig men man känner ändå lite mognad men ändå komplex. Härlig färg och fräschhet.
Tyvärr var det sista magnumen men fyllde på med sex st nya 750ml senaste auktionen :)
received_418811957793557.jpeg
 

Drucket

Medlem
ulysse_collin_maillons_19.jpeg


Ulysse Collin Champagne Blanc de Noirs Extra Brut (2019) Les Maillons

Utvald till årets födelsedagsskumpa. En ny champagne för min del, men jag har hört mycket gott om den. 100% pinot noir, degorgerad i februari 2023.

Mörkt gyllene i glaset, små fina bubblor.
En komplex doft som utvecklar sig med tid i glaset: fallna gröna äpplen, citrus och jordgubb, vaniljsås, rostade mandlar och kanel.
En rik och bred smak med friskhet och ryggrad, mycket välbalanserat, perfekt mousse och munkänsla, allt sitter där det ska, lång varm svans med en liten förförande honungssötma. Ungt men ändå inte. Helt klart lite Selosse-vibbar.

Matchade lätt kvällens mat, allt från sparris till anka och diverse ostar på Le Bon Canon. Vinet lever helt klart upp till sitt rykte, det här är en suverän blanc de noir!
95p
 
Last edited:

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Visa bifogad bild 32178

Ulysse Collin Champagne Blanc de Noirs Extra Brut (2019) Les Maillons

Utvald till årets födelsedagsskumpa. En ny champagne för min del, men jag har hört mycket gott om den. 100% pinot noir, degorgerad i februari 2023.

Mörkt gyllene i glaset, små fina bubblor.
En komplex doft som utvecklar sig med tid i glaset: fallna gröna äpplen, citrus och jordgubb, vaniljsås, rostade mandlar och kanel.
En rik och bred smak med friskhet och ryggrad, mycket välbalanserat, perfekt mousse och munkänsla, allt sitter där det ska, lång varm svans med en liten förförande honungssötma. Ungt men ändå inte. Helt klart lite Selosse-vibbar.

Matchade lätt kvällens mat, allt från sparris till anka och diverse ostar på Le Bon Canon. Vinet lever helt klart upp till sitt rykte, det här är en suverän blanc de noir!
95p
Bra noter !
Då måste ju följdfrågan bli att du inte hört talas om Ulysse Collin förut men hur lyckades du köpa den 😅
 

LeChat

Medlem
IMG_6083.jpeg

André Jacquart Vertus Experiance Extra Brut Blanc de Blancs

Tydlig odlarchampagne i den lätt ekade stilen. Trots att det är en ren chardonnay extra brut så är den både tillgänglig och intresseväckande god trots en relativt kort tid på korken. Alltså god på riktigt. Ek har definitivt sina fördelar.
Denna bör absolut vara en av de mer prisvärda seriösa skumporna av hög kvalitet. 399:- på SB, men finns kanske till bättre pris någon annanstans?
 
Last edited:

Johpe

Medlem
Visa bifogad bild 32185
André Jacquart Vertus Experiance Extra Brut Blanc de Blancs

Tydlig odlarchampagne i den lätt ekade stilen. Trots att det är en ren chardonnay extra brut så är den både tillgänglig och intresseväckande god trots en relativt kort tid på korken. Alltså god på riktigt. Ek har definitivt sina fördelar.
Denna bör absolut vara en av de mer prisvärda seriösa skumporna av hög kvalitet. 399:- på SB, men finns kanske till bättre pris någon annanstans?
Ja, håller med, den är förvånansvärt bra faktiskt. Någon erfarenhet av AJ's andra flaskor?
 

LeChat

Medlem
Ja, håller med, den är förvånansvärt bra faktiskt. Någon erfarenhet av AJ's andra flaskor?
Har själv bara druckit 2008 André Jacquart Blanc de Blancs Millésimé Expérience tidigare. Just denna årgång behöver mer tid tycker jag men har annars hört positivt om andra årgångar.
Gjorde faktiskt en beställning av en låda Vertus alldeles nyss. Kunde inte hålla mig…:D
 

LeChat

Medlem
IMG_6085.jpeg

Damien Hugot Blanc de Blancs Brut

Denna kändes ofärdig i september förra året men nu är den oerhört trevlig! Ännu en god champagne med kvaliteter, och som är synnerligen drickvänlig och tillgänglig även för plånboken. Dosagen (6g/l) är något märkbar men inte så att det stör mig. Riktigt bra starter i kvällssolen.
IMG_6086.jpeg
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Ja, håller med, den är förvånansvärt bra faktiskt. Någon erfarenhet av AJ's andra flaskor?
André Jacquart är en av mina favoritodlare och en av få som fortfarande har beskedliga priser, även om det börjar ändras med Solera och Chetillons...

Jag har druckit det mesta sedan 02an som var den sista årgången innan Marie Doyard tog över och flyttade från Mesnil till Vertus.

André Jacquart äger väldigt mycket mark i allmänhet och GC i synnerhet. Har för mig de har 10 ha bara i Mesnil!

Just Vertus Experience är en av mina favorit-NV:s tillsammans med Sugot VV i den billiga klassen.

Tyvärr säljer de för mycket och har dragit ner tiden på jästen till 2 år på halvmagnum så senast köpte jag bara magnum. Tyckte komplexiteten minskade samt att den blev friskare och mer citusdriven. Påminde mer om Mesnil Experience som jag tycker behöver längre tid i källaren för att blomma ut.

Årgångarna efter 02 är alla bra där jag håller 09 som det bästa vinet Jacquart gjort hittills om man bortser från potential. 09an är härligt ekad och har fått lite sköna Selossedrag. Samma gäller i viss mån systervinet 07.

Håller med om att 08 fortfarande är lite tajt men noterar samtidigt att det var 3,5 år sedan plopp...

12 och 13 är bra som unga men 13 har superpotential!

Vet inte om 14 är släppt än.

Soleran lovar gott men tycker den är förvånansvärt blyg med tanke på att det ska vara en solera. Vet inte om jag kommer köpa fler med tanke på priset.

Chetillons 15 är svårbedömd som ung BdB är, var mer imponerad av Millésime 13 när de provades samtidigt på plats. Var ju tvungen att köpa några men allt som det står Chetillons blir ju överpriser sedan Rodolphe döpte om sitt årgångsvin...

Sedan har de en rosé saignée med allt vad det innebär av tranbär, rotfrukt, granatäpple, blodapelsin m.m. Inte min stil men kul.
 
Last edited:

LeChat

Medlem
IMG_6108.jpeg

2008 Vilmart & Cie Coeur de Cuvée
(Deg. mars 2015)


Redan första sniffen säger mig att detta är en underbar, ekad odlarchampagne. Härligt komplex och i en tydligt vinös stil efter snart tio år på korken. Smör, honung, grapefrukt, kolatoner och blommiga inslag gör denna eleganta skumpa riktigt läcker, samtidigt som det känns som att här absolut finns mer att krama ur om man ger sig till tåls.

Men den blir bara bättre ju mer den öppnar upp så verkligen fulländad njutning redan här och nu!
Två flaskor kvar så ska nog försöka vänta till 2028 med nästa.
 

Foley

Medlem
Tack för rapporten avseende Vilmart coeur de cuvee 2008! Har funderat på när jag ska öppna den första av de två flaskor jag har. Låter som de är redo nu, men ingen brådska heller.
 

LarsW

Medlem
Le Brun-Servenay Exhilarante Vieilles Vignes 2008
Ganska stram från början med efter 2-3 timmar vaknar den till.

Vit stenfukt och citrongodis i näsan. ostron och havsälta. Oxiderad stil och hint av flor. Diskret doft men god!
I munnen är det ganska tropiskt, papaya, citrus, limesat och zest. Trevlig brödighet. Fin mousse och syra som just börjar bli integrerad. Ganska lång eftersmak.

Känner dock att den riktigt inte lyfter ännu även om den har börjat få lite ålderstoner och är mycket trevlig men... Lite konstigt då jag drack denna för ca 2 år sen och upplevde den då som klart mer drickmogen, lite tunnebeteende kanske?
Tänker nog vänta till den lämnar tonåren innan jag öppnar nästa flaska.

92+(+?)p

thumbnail_20240607_152957.jpg
 
Last edited:
Toppen