Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagne & ost

Öhman

Medlem
Har idag haft en jättetrevlig provning med champagne och ost i kombination.
Vi började med en liten mingelchampagne i form ar NV Pannier Brut Tradition. Förvånansvärt stor buteljvariation (ur samma kartong) några hade en enkel "pommacton", låg frukt och en markerad beska. Andra buteljer hade en brödig näsa och en ren fruktig smak med avsaknad av beska. Mycket märkligt.

NV Ayala Zero Dosage
mycket ren ren, frisk fruktig och stram smak med litet inslag av mineral.
2000 Ayala Blanc de Blancs frisk, elegant, bra fyllighet och viss smakrikedom. Lån elegant eftersmak med tydlig syra och mineralton.
NV Ayala Cuvée Rosé Nature mycket torr, frisk och smakrik med bra frukt. Tydlig karaktär av röda bär och brödighet.
NV Bollinger Special Cuvée magnumbutelj Fyllig, frisk smakrik, toner av bröd och choklad, nötter och med viss tanninstruktiur av fat.
1999 Bollinger La Grand Année magnumbutelj Fyllig, smakrik och fruktig med tydlig brödighet och bra struktur av fat.

provades mot
Selles-sur-Cher AOC-ost från Loire. Färsk getost med hög syra och sotad yta.
Pierre Robert Från Parisområdet kommer denna trippel-crèmeost på komjölk. Hög syra i kombination med len gräddighet.
Brie de Meaux Opastöriserad komjölksbrie från Meaux öster om Paris. Mjuk men kraftfull smak, ton av nötter och svamp.
Abondance Lagrad bergsost på komjölk från Savojen. Rik, nötig, fruktig och aningen oxiderad.
Robiola a tri latti Norditaliensk rödkittsost på ko-, får- och getmjölk. Variant av taleggio. Kraftig, tydlig sälta, krämighet samt stallaromer.

Mycket intressant provning! Rent generellt (grundat på ett gemensamt omdöme av de 30 deltagarna) kan sägas att de två Bollinger vinerna var de som fungerade bäst till ostarna överlag. De två bästa ostarna var getosten Selles-sur-Cher samt Abondance.

Ska försöka återkomma med ett mer detaljerat omdöme om ost/champagne-kombos.
 
Trådskapare
Ö

Öhman

Medlem
SV: Champagne & ost

weezer skrev:
Hade de inte fått med en Chaource, med tanke på regionen? :)

Inte den ost som är lättast att hitta. Inte särskilt vanlig ens i Champagne vad jag vet. På besök hos Bollinger bad de i princip om ursäkt för bristen på ost från regionen och bjöd istället på Brie de Meaux.
 
SV: Champagne & ost

Langres är ganska lätt att få tag i. Den har jag haft några gånger. Tycker också starka ostar som Västerbotten och parmesan gifter sig bra med champagne.

Kul med lite struktur på provningen. intressant läsning. Tack
 

weezer

Medlem
SV: Champagne & ost

Chaource brukar jag hitta på Androuets butik i Sthlm, även i Gbg hos Hugo Ericsson; för de som är ute efter den :).
 

ae

Medlem
SV: Champagne & ost

Gustibus skrev:
Har idag haft en jättetrevlig provning med champagne och ost i kombination.
Vi började med en liten mingelchampagne i form ar NV Pannier Brut Tradition. Förvånansvärt stor buteljvariation (ur samma kartong) några hade en enkel "pommacton", låg frukt och en markerad beska. Andra buteljer hade en brödig näsa och en ren fruktig smak med avsaknad av beska. Mycket märkligt.

NV Ayala Zero Dosage
mycket ren ren, frisk fruktig och stram smak med litet inslag av mineral.
2000 Ayala Blanc de Blancs frisk, elegant, bra fyllighet och viss smakrikedom. Lån elegant eftersmak med tydlig syra och mineralton.
NV Ayala Cuvée Rosé Nature mycket torr, frisk och smakrik med bra frukt. Tydlig karaktär av röda bär och brödighet.
NV Bollinger Special Cuvée magnumbutelj Fyllig, frisk smakrik, toner av bröd och choklad, nötter och med viss tanninstruktiur av fat.
1999 Bollinger La Grand Année magnumbutelj Fyllig, smakrik och fruktig med tydlig brödighet och bra struktur av fat.

provades mot
Selles-sur-Cher AOC-ost från Loire. Färsk getost med hög syra och sotad yta.
Pierre Robert Från Parisområdet kommer denna trippel-crèmeost på komjölk. Hög syra i kombination med len gräddighet.
Brie de Meaux Opastöriserad komjölksbrie från Meaux öster om Paris. Mjuk men kraftfull smak, ton av nötter och svamp.
Abondance Lagrad bergsost på komjölk från Savojen. Rik, nötig, fruktig och aningen oxiderad.
Robiola a tri latti Norditaliensk rödkittsost på ko-, får- och getmjölk. Variant av taleggio. Kraftig, tydlig sälta, krämighet samt stallaromer.

Mycket intressant provning! Rent generellt (grundat på ett gemensamt omdöme av de 30 deltagarna) kan sägas att de två Bollinger vinerna var de som fungerade bäst till ostarna överlag. De två bästa ostarna var getosten Selles-sur-Cher samt Abondance.

Ska försöka återkomma med ett mer detaljerat omdöme om ost/champagne-kombos.


Kom inspirationen månne från boken "Lilla boken om champagne och ost"?
 
Trådskapare
Ö

Öhman

Medlem
SV: Champagne & ost

ae skrev:
Kom inspirationen månne från boken "Lilla boken om champagne och ost"?

Nej. Inspirationen kom direkt från provningen där den lilla boken lanserades. ;)
Alla deltagarna på vår provning fick ett ex av boken.
 
SV: Champagne & ost

Gustibus skrev:
Nej. Inspirationen kom direkt från provningen där den lilla boken lanserades. ;)
Alla deltagarna på vår provning fick ett ex av boken.
Att leda istället för att följa så att säga ;D
 
Toppen