Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagnedagen 2010

Lando

Medlem
Var på Champagnedagen idag i Operahuset, var det någon annan från forumet än jag och vintjej som var där?

Mycket bra grejer, provade 61 olika skumpor och hade gärna kört ett par timmar till om jag inte hade varit tvungen att gå.

Lite intryck:

de Saint Gall - 2002 Bdb Brut "Vielles Vignes" var grymt komplex och bra. Kommer bli magisk. Deras rosé kändes trist och karaktärslös dock.

1998 Orpale BdB fanns det två flaskor av, den första var tvärkork och togs bort. Sen kände såklart vintjej kork i flaska nr två också men mycket subtilare så till slut så plockade dom bort den också. Hennes förklaring varför hon var så känslig för kork (jag hade inte tänkt på det en sekund) var "Jag har ätit så mycket papper" Jaja. Hur som helst så var den i en totalt annan värld än 96an som jag älskar. Kunde också känna nån slags orenhet, men vet inte om det berodde på defekt eller om den helt enkelt inte var bra. Tvekar att köpa det i vilket fall.

Delamotte - visste att jag gillade huset och det bekräftades. Vanliga Brut är mkt bra standardskumpa. 1999 Bdb är mkt god men har en liten grape-bitterhet som jag inte går igång på (men hon som jobbade på Lidby älskade den). Däremot så tyckte jag Bdb Cuvée Operakällaren var grym och väldigt prisvärd, den ska jag lätt köpa! 1997 Salon var en fet besvikelse för mig, har aldrig provat Salon innan och tror inte det här är rätt årgång att döma efter. Knuten doft, tam smak, händer ingenting i munnen. För ung, visst, men tror inte på den här faktiskt.

Tarlant - Deras Brut zero Rosé var en hit, en av dom bästa roséerna jag provade. Otroligt befriande med en osöt rosé som trotsar allt vad hallonsaft heter. För 398 pix är detta ett fynd! QV Discobitch hade enorm mousse och bra tryck i syran, god!

Eric Rodez - hade aldrig ens hört namnet, men vilka fina viner! Cuvée Grand Vintages rekommenderas särskilt!

Jaquez Selosse - Brut initial hade jag inte provat och det var en speciell upplevelse av hyacintöverdos i glaset. Jag gillar verkligen inte den här stilen men det är iaf personligt och det var kul att prova det.

Legraas & Haas - gillade alla deras Bdb, 2002 Bdb, 2005 Bdb och Prestige. Prestigen kanske var godast men 2002an också bra.

Palmer - äger många skumpor i samma prisklass. Amazonen var kanon och 2000 Millésime på magnum också riktigt bra, lika bra som jag minns 96an.

Egly-Ouriet - Tunga, PNdominerade viner som jag iofs gillade men som kanske saknade lite syra, särskilt Grand Cru Millésime 2000.

Perriet Jouët - Belle Époque Vintage 2002 var kanon men deras Rosé Vintage 2002 bara knockade mig totalt. Lätt topp två av provade viner idag, i mina ögon felfri om än ung. Såg nu att den "bara" kostar 92£ på nätet, trodde på det dubbla...

Phillipponnat - bara bra viner, Cuvée "1522" Extra Brut Millésimé 2002 var grym på riktigt men den glömde man direkt när man provade 1998 Clos des Goisses...wow! Sex timmar efter provningen kom och gick smaken fortfarande i munnen, känns inte som det är så med riktigt allla viner man provar..

Pol Roger - 1999 Bdb var godare än jag upplevt tidigare, Rosé Vintage 2002 var en syrabomb men god. Blir nog kanon med tid. 1999 Sir Winston Churchill var i mitt tycke mycket roligare än 98an. Min anteckning på den är "mycket mycket god men--" och sen ett oläsligt ord. Undrar vad jag tyckte. Kanske att den skulle lagras?

Hepp!

Andreas
 

Elvis

Medlem
SV: Champagnedagen 2010

Ja, trevliga anteckningar!

Jag håller med om att de Saint Gall - 2002 Bdb Brut "Vielles Vignes" var bra och spännande. Inte topp-10 för mig igår men klart bra. Vad gäller de Saint Gall rosé så tyckte jag att den var helt OK som budgetrosé. För mig är det väldigt få roséer under 500 kr som jag tycker är bra, ofta är det något som stör. I den här var det inget som störde och det kanske är just det som du kallar "karaktärslös". :) Inget jag kommer att köpa men när kompisar vill ha tips på en billig roséchampagne så kommer jag att tipsa om den här.

Vad gäller Winston så tycker jag verkligen tvärt emot dig. Jag tror att 1999:an kan bli minst lika bra så småningom men just nu är 1998:an helt överlägsen. Med Clos des Goisses tycker jag att det är precis tvärtom. 1999:an (och 1997:an!) är klart öppnare än 1998:an nu men det ska bli spännande att se hur 1998:an blir om några år.
 
Trådskapare
L

Lando

Medlem
SV: Champagnedagen 2010

Tack!
Min första CdG så har verkligen ingenting att jämföra med, var mest chockad över hur bra den var... Importören berättade att 99an blivit tillgänglig och släppt tidigare, så ser verkligen fram emot att prova den!
 
Trådskapare
L

Lando

Medlem
SV: Champagnedagen 2010

Är det förresten ingen som har nån kommentar om Salon 97? Kanske har varit uppe 200 gånger tidigare, men jag fattade noll och intet. Helt seriöst dricker jag Bollinger (eller fanimig Palmer) före vilken dag som helst och det trots att jag förväntade mig ett stort vin från Salon och därför borde känt mer på placebo om inte annat...
 
SV: Champagnedagen 2010

Lando skrev:
Är det förresten ingen som har nån kommentar om Salon 97? Kanske har varit uppe 200 gånger tidigare, men jag fattade noll och intet. Helt seriöst dricker jag Bollinger (eller fanimig Palmer) före vilken dag som helst och det trots att jag förväntade mig ett stort vin från Salon och därför borde känt mer på placebo om inte annat...
Det är ett väldigt slutet vin, har druckit det några gånger och det behöver många timmar innan det öppnar sig. Lagra och vänta. Salon 96 är mycket mer tillgänglig.
En kommentar från då Elvis och jag drack 97an

Elvis skrev:
Igår blev det ett besök på Grappe och en del champagner:

De Saint Gall Orpale 1996
Cristal 2000
Salon 1997

Cristalen var kvällens klara vinnare - perfekt att dricka nu faktiskt. De andra gjorde intressanta resor under kvällens gång. Salon var helt knuten från början, nästan doftlös och med en kort eftersmak. Efter några timmar kunde man börja ana något men den var faktiskt rätt sluten även efter fyra timmar. Vad man kan skymta är en ren och klar champagne och den kan säkert bli riktigt bra om ett antal år. Att Salon 1997 skulle vara en champagne att drickas ungt, som vissa journalister påstod vid släppet, håller jag inte med om.

Orpale 1996 var också sluten och visade mest upp syra i början men efter en stund blommade den ut helt med nötter, flinta, citrusfrukter. En härlig champagne. Efter några timmar dog den och då var det intressant att jämföra med Salon som långsamt var på väg upp.

shorepower skrev:
Intressant med Salonen var som du skriver resan den gjorde i glaset. Tyder på en stort underliggande vin. Kanske ska köpa ett gäng 97or nu. Det ska bli kul att om 10 år prova den jämsides med 99an som snart kommer ut. Om den är motsvarande andra 99or så kommer nog 97an bli mer långlivad.
 
Trådskapare
L

Lando

Medlem
SV: Champagnedagen 2010

Anna summerade hur jag kände grymt bra på sin blogg:

Men Salon 97 är precis samma jaha-upplevelse som förra året. I år kommer den inte undan med ”sluten”. VAR ÄR SYRAN? Förutom i priset då.

Förutom att jag inte provade den förra året då ;) Jag vet inte om jag över huvud taget kände någon doft alls ur glaset, eventuellt en förnimmelse av champagne... Jaja, hoppas den växer som tusan, men det lär kanske ta ett tag...
 

CH

Medlem
SV: Champagnedagen 2010

Lando skrev:
Är det förresten ingen som har nån kommentar om Salon 97?

Jag har inte hunnit samla alla mina anteckningar från Göteborg men ur minnet kan jag säga att den flaska Salon -97 som jag & Chambertin provade var den överlägset bästa av alla jag provat. Ingen 100 poängare direkt men överlägset bättre än de tidigare 97or jag provat. Tycker dock att 1997 inte på något sätt visar Salons storhet (just nu i alla fall) och med tanke på vilket pris den betingar så lär jag inte fylla källaren med den.
 

chambertin

Medlem
SV: Champagnedagen 2010

Tja efter 70 skumpor i förrgår och en hel del fragmentariska anteckningar så tänkte jag försöka sammanfatta mina intryck av dagen:

Arrangemanget i stort hade missat några små detaljer som man kanske borde känna till när det är branschfolk som bjuds in och inte allmänheten.
Diss: Inga spottkoppar utan plastölglas och senare små floursköljningsmuggar att spotta i. Flourtanterna bakom disken var dock klart trevligare än dito från min skoltid. Vatten kom långt senare på e.m. Överfulla spottmuggar överallt och sedan fick man hälla spottvinet i papperskorgarna. Inte så snyggt efter 4-5 timmar med andra ord.
Hiss: Bra bredd och många olika producenter och viner att prova. Bra lokal (konserthuset i Gbg)

Så till producenterna och vinerna:
de Saint Gall: Inga djupare intryck på mig från Brut eller vanliga BdB -02 men 2002 Bdb Brut "Vieilles Vignes" var väldigt bra med krusbär och citrus på näsan och komplex smak precis som Lando skrev. Orpale -98 en besvikelse för min del med kärnbittra toner i doften och ettrig obalaserad syra.

Delamotte: Underbara mineral- och syradominerade viner men på ett härligt balanserat sätt. BdB Brut var tyvärr översvavlad så den gick på dåliga flaskkontot för min del men vanliga Brut och Bdb -99 var riktigt bra. BdB-99 hade inga ålderstecken över huvud taget så här finns nog en riktigt duglig lagrinsskumpa.

Salon: Vet inte om jag skall vara besviken eller imponerad av Salon -97 men visst kan jag förstå dom som snackar om Kejsarens nya kläder lite grann. Tycker dock att fräschören och syrorna imponerar stort liksom längden i eftersmak och komplexitet. Det var dock inget slutet och knutet vin vi provade som en del andra verkar ha råkat ut för utan ngt som började att visa lite karaktär men avsaknaden av mognad var fullstädigt total. Som att läppja Sauvignon Blanc direkt ur tanken hos Dageneau. Drygt 2 lakan för det här då ? Nej tack för min del i alla fall.

Billecart-Salmon: B-S har en av dom bättre standard-skumporna för apéro-drickande i mitt tycke. Nästa steg upp till BdB Grand Crû ger inte så mycket mer annat än på doften men syran var förvånansvärt lugn och stilla. BdB -98 visade fina mognadstoner på doften men lite bittermandel störde mig. Smaken magnifik med kraftiga unga syror fin frukt och längd. Lagra lite till för att komma på topp. Standard Rosé var underbar på doften med mandel, rosor och lite smultron. Smaken levererade inte riktigt i klass med doften men en helt ok standard rosé för bersån.

Diebolt-Vallois: PrimeWine hade med Tradition och Préstige idag och i den matchen så kommer ju inte Tradition ut som vinnare direkt men det är ett bra standard-bubbel. Brut Préstige var strålande som vanligt med en krämighet och längd som är enastående för en Champagne i den prisklassen. Ingen Fleur de Passion idag men -04 är på väg in snart.

Launois: Provade endast Bdb -04 som var ganska bred och fyllig med mycket citrus och krusbär i doften. Klart drickvänlig redan nu med sina mjuka runda syror utan att bli jolmig på ngt sätt.

Henriot: Standard Brut också här välgjord men inget spektakulärt. Blanc Souverain -03 hade en störande kärnton som jag inte gillade så inga höga poäng för mig. Millésimé -96 hade en underbar fullt mogen doft med lite nötter, cideräpplen och svag sherryton. Bra tryck i smaken med lång fyllig och krämig eftersmak. Köp och drick nu !

Taittinger: Vi hängde ganska länge hos Fondberg pga av alla bra viner som Taittinger har. Vi inledde med "Les Folies de la Marquetterie" som satte ribban ganska högt och med fokus på frukt och elegans. Därefter över till Prélude som inte var helt olik "Les Folies" men med mer citrus- och blom-aromer. Lite mer mineral och kliniskt ren känsla än den första. Dagens mest positiva överaskning för mig var sedan Millésimé -02. Stor rostat nötig doft som man kunde förlora sig i länge och sedan en väldigt bred och komplex smak och finfina syror. Om man skall vara kritisk till ngt så är det kanske den ngt ovana mixen av en doft som verkar vädligt utvecklad ihop med en smak som verkar ha långt kvar till toppen. Senare när Comtes BdB -99 och Comtes Rosé -04 hade öppnats så var min anteckningsförmåga ngt reducerad men Comtes BdB -99 var helt strålande bra och rosén för mig dagens bästa rosé utan konkurrens. Överlåter till CH att recensera den mycket bättre än vad jag förmår.

Egly-Ouriet: Min första träff med det här huset men vilka häftiga viner! GC BdN -00 och Vieilles Vignes var lite som en moussserande Batard-Montrachet ungefär. BdN -00 kändes lite mognare och mer harmonisk i framför allt smak än VV men det är nog mest en fråga om mognad och utveckling. VV hade en otroligt rikedom i doften som inget annat kom i närheten av under dagen. Får inte glömma deras vanliga Brut Tradition som om man skall använda Bourgogne-liknelsen mer då är som en 1:er Crû. Rejält fatat den också så inget hos Egly-Ouriet hamnar i aperitifglaset utan det blir matvin för hela slanten här. Måste nog köpa en del sånt här.

Pilipponnat: Ett hus som levererar hela vägen från standard Brut och hela vägen upp till Clos des Goisses -98 (en av dagens större upplevelser). Kvalitetsstegen från Brut Non-dosage och standard Brut och uppåt via Grand Blanc -04, Réserve Millésimé -02, Cuvée 1522 och sist Clos des Goisses är väldigt tydlig och man bjuds hela tiden på ngt mer i varje cuvée. Cuvée 1522 och Clos des Goisses -98 dock i en klass för sig och behovet av spottkopp var inte så stort just då.

Pol Roger: Standardvinet var en rejäl besvikelse hos PR med jolmig smak och trist intetsägande doft. Rosén inte så mycket bättre på doften men med rejält tryck i syran men ingen vidare längd. Med Millésimé -00 blev det genast intressntare med stor nötig doft och fin fruktkomplexitet. Mkt bra helhetsintryck och i mitt tycke godare nu än Winston Churchill -99. Till sist provade vi då också Winston Churchill -99 som var lite mer återhållsam i doften men den bjöd på härlig rikedom och lång komplex eftersmak. Härligt vin som dock bör ligga till sig några år för att öppna upp sig doftmäsigt.

Palmer: Provade Amazone och BdB -97 på magnum. Båda bra viner med Amazone som det mer rika, mogna och komplexa vinet men BdB -97 var härligt fruksyrlig och väldigt elegant.

Alfred Gratien: Väldigt tydlig husstil i alla vinerna, ingen malolaktisk jäsning på några av vinerna och 4 år på jästen för alla NV vilket givetvis gör dom lämpliga för syrafettishister. Lite mycket tutti-frutti kanske i standard Brut men BdB var härlig med mycket blommor och parfym och grym syra utan att vara obehaglig. Millésimé -99 hade ett uns av mognad men även här så kan det vara värt att vänta några år för att få ut hela potentialen Cuvée Paradis visade mer rostade och mogna toner men gav mig inte så mycket mer smakmässigt än 99:an. Bra skit i alla fall och ett hus med genomgående still och filosofi.

Perrier-Jouët: Vet inte riktigt varför jag inte gillade Perrier-Jouëts Belle-Epoque men det var ngt i framför allt smaken som störde mig (fick för mig att dosagen var ganska hög och i kombo med låg syra kändes det inte riktigt balanserat men det här provade vi ganska sent så det finns nog hög risk för dåligt omdöme efter >50 viner). Dofterna på både vanliga B-E och diton rosé var helt ljuvliga med massor av blommighet och mycket rik frukt. Däremot saknade jag tryck i syran på båda. Grand Brut var annars en riktigt bra standard Brut i apéro-stil.

Mumm: Hoppade över alla Mumms viner utom Cuvée René Lalou -98. Doften bjöd på stor mogen, brödig och rostad ton och även en del nötter. Smaken precis lika bra som doften och härlig bredd och fyllighet. En svag väldigt klädsam fatton harmonierade också väldigt fint med en ungdomlig syra. Ett av dagens 10 bästa viner i mitt tycke.

Håller på och sorterar och renskriver lite fler anteckningar också för några av Champagnehusets viner som var verkligt intressanta, framför allt då Franck Pascal, Charlier & fils och Grongnet. Återkommer med dom under dagen eller senare i kväll.
 

Elvis

Medlem
SV: Champagnedagen 2010

Upptäckte just ett toppvin från Champagnedagen bland mina anteckningar som jag glömde skriva om häromdagen:
Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage 2002

Det här vinet var en helt ny bekantskap för mig och var en dagens stora positiva överraskningar.

Jag tyckte för övrigt att Scandinavian Wine & Food hade ett trevligt sortiment: Leclerc Briant, R&L Legras, Paul Bara, Mailly, Comte Audoin de Dampierre och Jacquart.
 

Elvis

Medlem
SV: Champagnedagen 2010

CH skrev:
Tycker dock att 1997 inte på något sätt visar Salons storhet (just nu i alla fall) och med tanke på vilket pris den betingar så lär jag inte fylla källaren med den.

Som champagnenörd vill man givetvis följa utvecklingen av alla årgångar av Salon, men det finns flera prestige-bdb som just nu känns som klart bättre köp: Comtes -98 och -99, Dom Ruinart -98.
 
Toppen