Champagnedagen 2012

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 16 april 2012.

 1. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Provat igenom en hel del på dagens Champagnedag som hålls på Grand Hotel.

  Bäst var nog FdP 2005 som inte alls var så sluten som en del andra upplevt den, Belle Epoque rosé 2002 har vuxit ut till ett väldigt vacker vin. Största överraskningen var nog Nicolas Feullatte Brut Extrem som visade sig vara ett bra och drickvärt in.

  Skriver lite mer senare. Någon annan som var där?
   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Champagnedagen 2012

  Man kan ju undra varför inte LVMH var där (eller Moët Hennessy Sverige, kanske de heter). Satsade de på att istället delta i det alternativa eventet med små odlare? ::)

  Jag kan leva utan Mercier, men det hade varit ett utmärkt tillfälle för dem att bevisa att Dom P 2003 verkligen är bra.

  Äntligen har en erfarenhetslucka fyllts - lyckades få prova några droppar VVF 2002. Den var helt sagolikt bra, nog den kraftigaste Champagne jag någonsin druckit, och ändå med bra balans och parfymerad Aÿ-elegans. "Jordgubbstryffel" tyckte innehavaren av glaset bredvid. Vore på sätt och vis trevligt om den inte hade varit bättre än LGA 2002 (som jag gillar). Därför skönt att de närmaste flaskorna till salu ligger i Göteborg, så man inte behöver känna sig frestad att köpa.

  Salon 1999 förvånade genom att nästan vara drickbar, trots att den kom från magnum. Men man kanske inte egentligen ska vara förvånad med tanke på årgångens karaktär.

  Och nej, jag provade inte bara dyra saker (brukar oftast köra hela sortimentet hos de jag väl provar, för att känna av husstilen och kalibrera in kvaliteten), men det är roligare att nämna toppsakerna om man tror att det finns läsare som inte var där... ;D
   
 3. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Champagnedagen 2012

  Missade både dig och VVF 2002, vet inte vilket som var värst :)

  Möet är aldrig med på detta event. Har inte sett dem på många vinmässor i Sverige överhuvudtaget. Tror inte det ingår i deras marknadsföringsstrategi helt enkelt.

  Jag gjorde som du, provade rätt mycket enklare grejer. Det svåra är att gå direkt från säg FdP 2005 och sedan prova Mumms standardskumpa. Blir ju rätt en liten chock för gommen när man häller i sig den sistnämnda
   
 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Champagnedagen 2012

  De var faktiskt med på Champagnedagen 2010, förra gången jag var med, det var därför jag var förvånad att de var borta nu. Hur det såg ut förra året vet jag inte.
  Med tanke på att de inte heller har en svensk hemsida eller en lista med sitt restaurangsortiment online verkar de ha en märklig inställning till marknadsföring.
   
 5. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Champagnedagen 2012

  2010 var jag sjuk så den missade jag. 2011 var de inte med. Stora företag har ju sina regler och de lär de ju följa.
  För övrigt så svarar inte det svenska bolaget på mail heller :)
   
 6. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Champagnedagen 2012

  Detta är seriöst OT men jag kan inte låta bli att berätta en anekdot. Efter att Termanthia 2004 (ett vin från Toro på mycket gamla oympade stockar) fick 100 poäng av Wine Advocate köpte LVMH Bodegas Numanthia-Termes av Eguren för en rätt saftig slant. En specialiserad och mycket kunnig och entusiastisk belgisk vinhandlare som bara sålde spanska viner, och i princip hade hela Eguren-sortimentet, hörde ett tag senare av sig till LVMH Belgien - som han blev hänvisad till av bodegan - och ville fortsätta att sälja Numanthia och Termanthia. Han hade ju redan kunder för dem och gillade vinerna själv. Han fick då beskedet att de inte tänkte sälja de vinerna i Belgien! Så det är inte bara i Sverige som LVMH:s nationella filialer beter sig klart knepigare än "privatägda" importörer.
   
 7. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Champagnedagen 2012

  Det blir tyvärr så ibland när större företag köper upp riktigt små. LVMH är ju en jätte och har säkert en hel bibel med instruktioner.

  Vad har hänt kvalitetsmässigt med Bodegas Numanthia-Termes?
   
 8. CH

  CH Medlem

  SV: Champagnedagen 2012

  Har det redan varit?
  Brukar det inte vara i maj vanligtvis?
   
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Champagnedagen 2012

  Detta var naturligtvis Stockholm, vet inte när/om de kör i Gbg. Tror dock att Malmö varit (18e)
   
 10. CH

  CH Medlem

  SV: Champagnedagen 2012

  Brukar vara samma vecka så antagligen igår eller i förrgår.
  Gissar att det inte är så mycket nytt jämfört med tidigare år?
   
 11. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Champagnedagen 2012

  Ska skriva ner lite intryck från Champagnedagen när jag hinner. Det var mest sådant jag druckit förut, lite nyheter. Som alltid så håller leverantörerna en del flaskor under bordet så vet att några fick prova VVF 2002 (dock inte jag). Provade en del enklare saker också för att få lite perspektiv.

  Att få prata med vinmakarna eller folk från huset ger också mer än att prata med någon som rabblar priset på SB och 2-3 inövade meningar. Skulle jag ställa ut på champagnedagen skulle jag ändra mitt format rätt radikalt, verkligen se till att man drog in rätt personer, släppa en riktigt nyhet, se till att man sticker ut på något sätt.
   
 12. CH

  CH Medlem

  SV: Champagnedagen 2012

  För min del är ju besök rent privat för att få ett intryck av vilka nya årgångar som är bra.
  Svider lite att jag missade det men klarar mig nog långt på dina anteckningar.
   
 13. chambertin

  chambertin Medlem

Dela sidan