Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagneprovning i Lund den 24/11

buteljen

Medlem
Det är inte så ofta det är champagneprovningar i Skåne så tipsar om denna provning arrangerad av Munskänkarna i Lund :)
@MartinE @Skaggs @golfkompis

Champagne! Det finns nog inte något annat vindistrikt som andas så mycket flärd och lyx som just champagne! Det finns förvisso bra viner från många andra regioner och distrikt runt om i världen men… champagne! Man kan inte bli annat än glad… när man tänker på… champagne!

Storheten i Champagne kommer av rätt druvor i rätt klimat och rätt jordmån. Druvor som i rätt klimat verkligen speglar och framhäver terroiren, och som också trivs i svala klimat med kalkrik jordmån. I champagne uppvisar de därför sina allra bästa sidor. Naturligtvis tänker jag på Pinot Noir och Chardonnay, två av de tre godkända druvorna i Champagne. Pinot Noir står för struktur, ryggrad och kraft. Chardonnay står för finess, fräschör och elegans. Den tredje druvan, Pinot Meunier, är mer rustik och fruktig. Dessutom finns det en handfull andra druvor som är tillåtna, men det talar man tyst om.

I Champagne finns det fem olika distrikt där Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte de Blancs är de viktigaste. I Montagne de Reims hittar man de bästa odlingarna av Pinot Noir och i Côte de Blancs dominerar Chardonnay. Av de 17 Grand Cru-byarna finner man nio i Montagne de Reims, sex i Côte de Blancs och bara två i Vallée de la Marne.

Det är med stor glädje vi välkomnar Björnstierne Antonsson till Lund för att hålla i den här champagneprovningen, där vi fokuserar på att jämföra terroir, druvor och olika Grand Cru-byar. Björnstierne är extremt kunnig, väldigt trevlig och har en karisma som få. Dessutom har Björnstierne helt klart vinvärldens coolaste namn. Han är kanske inte lika känd som Rickard Juhlin, med de har arbetat tillsammans under lång tid. Sedan han utbildade sig till sommelier vid Grythyttan så har han hunnit med att bli svensk mästare 2003, drivit vinbarer, varit chefssommelier i bl a F12-gruppen, involverad i WineFinder, och skribent i Livets Goda. Nu finner man honom oftast på Mood i Sthlm, där Björnstierne driver Richard Juhlin Champagne Club. Ett ställe ni inte får missa om ni har vägarna förbi.

Kvällens provning fokuserar på terroiren i Champagne och skillnaden i stilar mellan olika Grand Cru-byar. Tre Blanc de Blancs från Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Le Mesnil-sur-Oger i Côte de Blanc, ställs mot tre Pinot Noir-dominerade viner från Ambonnay, Bouzy and Verzenay i Montagne de Reims. Vinerna är topprepresentanter för stilarna och dess byar och fyra av dem är dessutom prestige-cuvéer. Det här blir en provning full av elegans, terroir och glädje.

Kvällens ordinarie super-bubblor:
2009 Cuvée Spéciale Les Chétillons (Pierre Peters), Le Mesnil-sur-Oger
2006 Fleur de Passion (Diebolt-Vallois), Cramant
2000 Cuvée St Vincent BdB Grand Cru (R&L Legras), Chouilly
NV Brut Tradition Grand Cru (Egly-Ouriet), Ambonnay
NV Tradition Brut (B. Hatté et Fils), Verzenay
NV Cuvée 1911 (André Clouet), Bouzy

Dessutom hoppas vi självklart kunna bjuda på några makalösa tillval.

Anmälangörs senast tisdagen den 22 november 2016. Medlemmar loggar in för att anmäla sig, medan icke medlemmar anmäler sig via mail till mcarnerup@bredband.net .Betala samtidigt in provningsavgiften till vårt plusgirokonto, "Munskänkarna/Lundasektionen" 132652-9. Ange vilken provning som avses i meddelandefältet. Eventuella avanmälningar måste komma oss tillhanda senast dagen före provningen, annars blir vi tvungna ta ut full provningskostnad.
Medlemspris 430 SEK
Gästpris 480 SEK
 
Last edited:
Trådskapare
buteljen

buteljen

Medlem
Uppdaterad vinlista, nu 9 viner i huvudflighten + tillval :). Sex platser kvar (av 109 totalt) ...
2009 Cuvée Spéciale Les Chétillons (Pierre Peters), Le Mesnil-sur-Oger
2006 Fleur de Passion (Diebolt-Vallois), Cramant
2000 Cuvée St Vincent BdB Grand Cru (R&L Legras), Chouilly
NV Brut Tradition Grand Cru (Egly-Ouriet), Ambonnay
NV Tradition Brut (B. Hatté et Fils), Verzenay
NV Cuvée 1911 (André Clouet), Bouzy
2010 La Pelle Grand Cru Extra Brut (Roger Brun), Aÿ
2005 Rosé de Riceys 'Esquisse no2' (Olivier Horiot), Aube
2009 Coteaux Champenoise Rouge (Olivier Horiot), Aube

Tillvalsviner:
NV 1960-tal Mumm Cordon Rouge, 100:-/glas
NV 1960-tal Pommery & Greno Private Reserve, 120:-/glas
2002 Réserve Familiale Grand Cru (R. Brun), 80:-/glas
+ eventuellt någon till.
 
Last edited:
Toppen