Charles Heidsieck vilket år?

Diskussion i 'Vin' startad av Skumpagne, 2 oktober 2015.

 1. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Någon expert inom området som vet när denna standardflaska såldes?

  image.jpeg

  Av vad jag har sett så verkar flaskor med liknande etikett vara ifrån 70 talet.
   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Låter inte helt orimligt med 70-tal, i alla fall om den saknar streckkod på baksidan, men det skulle nog också kunna vara 80-talet. Det finns ju åtminstone tre-fyra flaskutseenden som är nyare än det här:
  (1) Det nuvarande Brut Réserve med annan "fetare" flaska och blå etikett som ska ha lanserats hösten 2012. Året som flaskan lagts i källaren (ett år efter basårgången) står på baksidesetiketten, och är alltså numera lite mer dolt. Det är "lagd i källaren 2008" = bas 2007 som har gällt i flera år nu, inklusive på de flaskor jag köpt i år. När de väl byter till bas 2008 är det gaffeltruck som gäller... :)
  (2) Jag är lite osäker, men jag har för mig att de slutade med mis en cave-serien något år före (1) dök upp.
  (3) Mis en cave-serien med "året i källaren" på en halsetikett. Heter Brut Réserve på huvudetiketten. Lanserades 1997, och den första mis en cave var 1992 = basårgång 1991. Jag är lite osäker på vilken som var den sista som gjordes. Åtminstone finns mis en cave 2000.
  (4) Brut Réserve med lite mer dekorerat utseende än din bild, inklusive ett litet porträtt av Charlie, som jag tror är den närmast före mis en cave. Bör alltså vara från sent 80-tal och tidigt 90-tal. Skrivstilsnamnet ser för övrigt likadan ut som på din bild. Har tyvärr ingen bild av denna flaska till hands.
  Flaskan med ditt utseende borde alltså vara (5) i serien. Jag noterar att den bara heter Brut, utan "Réserve" i namnet.

  Charles Heidsiecks kvalitetslyft grundlades av den vinmakare som tog över 1985, Daniel Thibault. (Läs Michael Edwards C.H.-profil från 2005.) Han byggde upp ett stort lager av reservviner, och det bör ju ha tagit några år + att flaskorna ska ha haft tid att ligga på jästen. Edwards nämner ju "90s heyday". Så det bör vara flaskor utlevererade några år in på 1990-talet som nått den stil som gav dem sitt rykte. I klartext betyder det att de var riktigt bra några år innan de lanserade mis en cave-serien. Utseende (4) bör alltså täcka både batcher före kvalitetslyftet var genomfört, och vissa releaser av "mis en cave"-kvalitet.

  Även tidigare var Charles Heidsieck en bra producent - särskilt på årgångs/prestigesidan - men deras non-vintage bör inte ha varit "så speciell" på 1980-talet och tidigare. Utseende (4) har jag faktiskt druckit i år, och den var bra, men inte riktigt så bra som jag förväntar mig att (1)-(3) ska bli med extra ålder. Välbevarad gammal non-vintage är ju generellt underskattad (de flesta champagnehusen hävdar felaktigt att de inte förbättras av lagring) men det finns nog ingen större anledning att jaga specifikt efter Charles Heidsieck från 80-talet och tidigare. Det hus man ska jaga gamla non-vintage-flaskor från är Lanson, p.g.a. att de undviker malolaktisk jäsning och därmed har syran för att utvecklas bra under lång tid.
   
  Last edited: 3 oktober 2015
 3. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Satt och hoppades på ett vettigt svar ifrån dig :D
  Jag hittade ett gäng flaskor av denna och tänkte prova, alltid kul att veta ungefär vilket år det kan handla om också. Tack för ett väldigt utförligt svar som vanligt!
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 4. chambertin

  chambertin Medlem

  Tveksamt om C.H hade haft utförligare svar.:)
   
  Tomas Lindblom och Elvis gillar detta.

Dela sidan