Château d'Esclans Garrus?

Diskussion i 'Vin' startad av kayaker, 24 maj 2013.

 1. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det är mycket svårt tjäna pengar på vinmakande, de flesta som odlar vin lever som fattiga bönder, andra blir (eller gör sig) fattiga som fattiga bönder eller bränner arvepengar, lotterivinster osv. Men, det finns en liten klick som lyckats bygga starka varumärken och som följdaktligen kan leva gott. De flesta Burgund och Bdx-estates genererar satan så mckt mer pengar per hektar än motsvarande odlingsarealer i tex Bandol och Madiran. För att bli lönsam måste man dock väga in produktionskostnader, avskrivningar för gjorda investeringar samt vad estaterna i fråga har inköpts för (=kostar att äga).
  Har inte träffat överdrivet många odlare, men kan säga att det är skillnad mellan VD:ars expense accounts och löner på finägorna jmf VD:arnas liv och löner där man säljer sina viner för 25 kr flaskan och inte 1000...
  (Viktigt skilja mellan dem som äger och dem som är anställda. På en liten egendom är det dock oftast samma sak.)
   
  Last edited: 7 juni 2014
 2. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Nog finns det folk som flyger affärsklass i vinvärlden…

  Om vi tar Lafite som exempel: årlig produktion 16.000 lådor av Grand Vin. 2010 släpptes ex-chateau för 600 euro. Enligt vår svenske Master of Wine är det omöjligt att tillverkningskostnader kan överstiga 500 kr, även om man räknar med räntabilitet på fastigheten.

  Ergo: 5.427 kr (600 euro) - 500 (tillverkningskostnaden, om vi är generösa) * 192.000 flaskor = 945.984.000 kr i vinst. Enbart på Grand Vin.

  Är det någon som är förvånad över alla nya skrytbyggen i Bdx? Nya källare, nya visningslokaler, nya kontorsbyggnader...
   
  StefanAkiko, kayaker och Mattias Schyberg gillar detta.
 3. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Nog hade jag hellre ägt en rödvinsproducerande egendom i Bdx än i Bojo.
  Roligare vara traditionalist när man är á la mode :D
   

Dela sidan