Corona-tråden

Diskussion i 'Övrigt' startad av Wintermute, 15 mars 2020.

 1. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Jag tänker att vi här spekulerar hur Corona-pandemin påverkar vinåret 2020.
  Hur påverkas de arbetsintensiva momenten i vingården?
  Vi har sett att sortimentsproving ställs in.
  Så även mässor.
  Jag ser fram emot att lanseringar flyttas helt till nätet, för att minska folkskaror i samband med släppen.
  Börsraset borde kunna påverka prisutvecklingen för 1%-vinerna.
  Vad mer?
  Vi skojar nog inte om öl, cigarrer och de olika poporkestrar som heter Corona.
   
  ChristianB gillar detta.
 2. Pontus

  Pontus Medlem

  Svårt att spekulera när man inte vet hur långvarigt det blir. Senast det var kris var den finansiell. Denna gången mår bankerna iallafall än så länge betydligt bättre och krisen kommer i den reala ekonomin. Flygbolag, detaljhandelsbolag, restauranger mm med svaga balansräkningar/ägare kommer att försvinna. Hur mycket detta påverkar priser på fine wines vet jag inte, men positivt är det väl knappast? Har mycket svårt att se att arbetet på vingårdarna skulle påverkas nämnvärt.
   
 3. sunqan

  sunqan Vinös

  Priset på fine wines borde väl gå ner, eftersom folk har mindre med pengar?
   
 4. Pontus

  Pontus Medlem

  Troligen, men de pengar som avyttras från högre risk ska samtidigt placeras någonstans. T ex är det inte helt givet att priset på guld sjunker i en sån här kris.
   
 5. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Nu kommer vi att få se om finewines främst är en stabil valuta, eller främst lyxkonsumtion.
   
  vintomas och Pontus gillar detta.
 6. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Som egen företagare inom detaljhandeln, dessutom största delen online, så är man självklart rädd för sjunkande intäkter då folk uppenbarligen väljer att samla på olika sorters toalettpapper. Men i dagens skrivande stund ser jag en trend inom handeln online, i brist på annat när folk sitter i karantän. Vi har haft mest ordrar från USA, Spanien, Frankrike och Italien föregående vecka och helg tex.

  Gällande vinmakare så ökar ju risken vid skördning att folk sprider smittan, men där är vi ju inte nu.
  En fransyska som driver en vingård, har jag sett gör allt jobb själv tillsammans med familjen.
  Priserna på diverse utländska online-sidor kan mycket möjligt komma att sjunka en sväng. Trevliga erbjudanden och fria leveranser tror jag på.
   
  Daniel B och ChristianB gillar detta.
 7. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag tror att man måste dela upp fine wines-marknaden i minst två delar som styrs av lite olika faktorer och där prissättningen därför kan utvecklas lite olika, särskilt på kort och medellång sikt.

  Dels finns vanlig "retail" (detaljhandel) där nysläppta viner säljs, och dels finns en andrahandsmarknad för framför allt samlarviner som framför allt prissätts på auktion men där det också finns en del raritetsvinhandlare som säljer från lager.

  När det gäller unga viner, är det nog osannolikt att producenterna vill sänka priserna bara för att efterfrågan sjunker rejält under några månader. Det kommer nog att ta >1 år av kraftigt minskad efterfrågan innan fine wines-producenter överväger detta, eftersom de då riskerar att ligga på en lägre "price point" än den de arbetat sig upp till. Om de kan, tar de hellre den ekonomiska smällen av att inledningsvis sälja mindre av en årgång. Det blir ekonomiskt samma sak som att drabbas av en årgång med stort skördebortfall. (Övervägandena kan se annorlunda för producenter av vardagsviner/bulkviner/skräpviner, men de är ju inte fine wines.)

  Grossister och handlare som sitter på ett för stort lager, kan däremot komma att sänka priserna (marginalerna) på vissa viner om de behöver det för att säkra sitt cash flow. Notera den bokstavliga betydelsen av ordet realisation; att realisera försäljningsintäkterna genom försäljning av ett lager. Detta kommer dock att vara en tillfällig prissänkning, så länge producenterna vill ha ungefär lika mycket betalt för nästa årgång. Möjligen kan det finnas handlare som kan dra åt svångremmen och klara sig med t.ex. 10 procentenheters lägre marginal i något år.

  På andrahandsmarknaden beror prissättningen mer på hur stort behov säljarna har av att sälja. Där tror jag inte riktigt att det finns samma tänkande kring "strategisk prissättning" (price points o.s.v.) som för nysläppta viner, och det beror förmodligen även på andra ekonomiska överväganden. Således rätt svårbedömt. Om efterfrågan går ner kommer auktionspriserna att gå ner, men troligen går även de omsatta volymerna ner inledningsvis.

  För utpräglade "investeringsviner", historiskt mest prestigebordeauxer men på senare år även bourgogner har prisuppgångar på andrahandsmarknaden lett till att producenterna ökat sina priser för att inte i onödan "skänka bort" marginaler till handelsleden. Däremot är det nog bara Bordeaux där sjunkande priser på andrahandsmarknaden under de senaste decennierna ibland har lett till sänkta utpriser från producent. Å andra sidan utmärker sig Bordeaux, genom sitt en primeur-system, genom större prisvariationer (upp och ner) mellan nysläppta årgångar. Så om det skulle bli en långvarigt sjunkande efterfrågan, är vi nog på lite oprövad mark för prestige- och halvprestigeproducenter i regioner som Bourgogne, Champagne, Piemonte och Toscana. De har väl aldrig sänkt priserna under de senaste ca 40 åren även om det är under de senaste ca 10-15 som priserna ökat rejält? Vi får väl se hur det går.

  För den som sneglar på priser i en perifer och instabil skvalpvaluta som SEK, tillkommer också valutaeffekter åt ena eller andra hållet; under de senaste åren mest i negativ riktning för oss vinköpare.
   
  Last edited: 17 mars 2020
  StefanAkiko, Helen och Wintermute gillar detta.
 8. Wintermute

  Wintermute Medlem

 9. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  vintomas gillar detta.
 10. Magikern

  Magikern Medlem

  Hur ser läget ut just nu?

  Har det i praktiken skett några prisdumpningar på vin internationellt?
   
 11. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Jag tyckte mig se videos från Frankrike igår. I Bordeaux där det hölls pampiga middagar med Latour, Mouton R, Angelus etc, där det var fullsmockat med folk.
  Även en video från ett hotellrum som filmar ut över ett torg det det sitter mängder med folk och fikar.
  Så frågan är om vinet har drabbats så mycket än? Har ju inget med minskad efterfrågan internationellt iof.. Tror bara det dröjer innan den ekonomiska effekten når producenterna, och de får panik över att ingen vill köpa in viner.
   
 12. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Det måste varit gamla videos!
   
 13. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Story videos. Men som sagt. Kan ha varit sparade videos.
   
 14. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Ytterligare artikel som diskuterar huruvida Corona-krisen påverkar vinpriserna.
  https://www.svd.se/priset-pa-vin-paverkas-av-coronakrisen
  Lite mer analys än i artikeln i Vinliv. Bland annat berörs hur priserna på primör Bdx dök isamband med kraschen 2008.
  Och att man på Liv-Ex's hemsida diskuterar eventuell prispåverkan.
   
 15. Peder

  Peder Medlem

  Wintermute gillar detta.
 16. Så är det varje dag, på ”alla” bolag just nu innan öppning, spelar ingen roll om det är något speciellt släpp eller inte!
   
 17. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Var på bolaget idag för att hämta viner från BS och köpte lite viner från TS... tyckte att det kändes som packman när man var där inne... alla höll avståndet... tom kön var ok
   
 18. Vingubben

  Vingubben Medlem

 19. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Med kölappar skulle de inte hinna med alla i kö, omsätta lika mycket, och nettovinsten skulle minska :)
  Länge leve monopolet!...
   
  Peder gillar detta.
 20. sunqan

  sunqan Vinös

Dela sidan