Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Da Vittorio Italien ***

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Vi var en skara om fem som tog en matresa till norra Italien i oktober och här kommer första inlägget från Da Vittorio ***(2012) i Brusaporto. Vi tog deras klassiska meny 170€ som baseras på fisk.

Köksmästare: Enrico & Roberto Cerea


Som aperitif tog vi en Ca del Bosco Zero Dosage 2006, var nyfiken på detta vin då ingen hade druckit det innan. Riktigt bra stram stilren och aptitretande stort hopp uppåt från NV:n. Går att köpa för 35€ i Italien på turistbutik så jag kan rekommendera det.

Bonusrätten var en liten enkel "svampbulle", god fin svampsmak men något som man kunde gjort själv var en kommentar.

1-ovuli-mushroom.jpg



Första rätten var en sashimi på tonfisk med en riktigt fin balsamvinäger med fin syra. Enkel minimalistisk och perfekt. Samtliga uppskattade denna rätt och den passade utmärkt med den torra årgångsspumanten!

2-sashimi.jpg


Nu var vinet slut och vi rådfrågade sommelieren om ett vin som skulle passa till de närmsta rätterna. Då fick vin en Bellavista Curtefranca Uccellanda 2009 (chardonnay). Bästa vinet på resan och med det menar jag ur överraskningssynpunkt, fruktig med inslag av päron lite elegant fat och en perfekt balans.

Andra rätten var en hel stoppad bläckfisk med hasselnötter och popcorn. En riktig fadäs i mina ögon och hela resans sämsta rätt (inklusive pizzan dagen efter). Popcornen fungerade i och för sig utmärkt till vinet men inte maten och nötterna förstörde balansen i hela gommen. Har kocken sneglat på Ferrrans popcorn månne...Rätten hade varit bra utan tillbehören eller andra för bläckfisken var perfekt med god lökstoppning i den fylliga kroppen och lite sälta i benen som kontrast.

4-cuttlefish.jpg


(Denna rätt delade sällskapet i två läger)


Tredje rätten var en tigerräka på mandelpure och rosmarin. Näst bästa rätten här, först bara väldigt god men sen när man tog rosmarinen i en tugga så exploderade sinnena till ren njutning. En underbar smakkombination en sådan man vill ha i varje rätt.

5-king-prawns.jpg



Kvällens tredje vin blev en annan rekommenderad Italienare, Lis Neris Gris 2007 (pinot grigio (gris)). Typiskt matvin, fick lite viognierkänlsa. Ett nerköp från föregående men det fungerade till maten.

Fjärde rätten var kvällens höjdpunkt en sfärisk foie gras på risotto och friterade räkor (?) och vad kan man vänta sig på en Italiensk restaurang om inte perfekt risotto.

6-rice-with-foie-gras.jpg



Femte rätten var en piggvar som jag faktiskt inte kom ihåg så mycket av, nä det var inte vinet som gjorde det. ;) Möjligtvis var den alldeles för generisk för att lägga på minnet.

7-turbot.jpg



Sjätte rätten var en "paella" på skaldjur, en riktig rolig och perfekt avslutning på middagen. Väldigt roligt att plocka ur en gemenskap skål och få lite familjekänsla. Perfekta skaldjur med både sälta (lite väl om man ska va petig) och varierande havssmak med strimlad potatis. Mmm...

9-fried-fish-and-seafood.jpg



Till desserterna tog vi in en Faber Passito (muscato?) vars druvor odlas utanför restaurangen! Har börjat gilla passito mer och mer, utmärkt till choklad och ost.

Sjunde rätten blev en ostbricka av några för länge sedan glömda ostar. Efter det kom det lite olika bullar.

10-cheese.jpg



Nionde rätten blev en fantastisk mozarellaglass. Det är sånt här jag älskar och för mig varför man går på sådan här restauranger. Att få smaker att balansera och bli något nytt och lyfta till högre höjder. När kocken dessutom leker med sinnena och gör en dessert av en klassisk förrätt, jag då är jag i himmelen.

12-mozzarella-ice-cream.jpg



Tionde rätten blev en fantastisk fruktdessert som smälte i munnen. Båda desserterna höll absolut världsklass!

13-assorted-berries.jpg



Sen kom godis och tevagnen in jag drack ett av dom godaste teerna och förmodligen dyraste också. Kom dock inte ihåg namnet men det var rubinfärgat och värt att bara kolla på.


Övriga synpunkter: Det finns även hotell och frukost här och miljön är fantastisk, perfekt att fira något romantisk jubileum på. Däremot var det en del fadäser vid serveringen. Sommelieren hällde upp utan att smaka av eller låta oss göra det sen dukade han av glasen innan han tömt den andra flaskan varpå han gick i väg med resterande innehåll! :eek: Det är inte sånt man förväntar sig på trestjärnig med helhetsupplevelsen var ändå fantastisk inklusive sommelierens kostym som var alldeles för stor. ;D


Ni kan även läsa om samma besök på Jespers blogg som jag även har att tacka bilderna för.
 
SV: Da Vittorio Italien ***

Tack för ett riktigr bra inlägg och sköna bilder. Måste bli lite bättre på att ta kort på maten när man äter ute.

En fråga, när sommeliern rusade iväg mer ert vin, vad gjorde ni då? Wine Rage eller? :)
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
SV: Da Vittorio Italien ***

Anders Landström skrev:
Tack för ett riktigr bra inlägg och sköna bilder. Måste bli lite bättre på att ta kort på maten när man äter ute.

En fråga, när sommeliern rusade iväg mer ert vin, vad gjorde ni då? Wine Rage eller? :)

Nä, mer svensk blygsamhet. Även chock måste jag tillstå, fast i efterhand kan jag skratta åt situationen då sommelieren plockat glasen från bordet tar upp flaskan från hinken vid sidan av bordet och inser sitt misstag, konstpaus och går iväg...

Men fan om det varit en Cristal! :mad:
 

Gurto

Medlem
SV: Da Vittorio Italien ***

Trevlig läsning!

...i det läget skulle ju sommeliern ha stått för sitt misstag, bett om ursäkt och gett er nya glas. Det lilla missödet hade (om det var mig det gällde) betytt föga. Att inse och sen ändå ta bort flaskan känns helfel.
 

Sigdarve

Medlem
Vi var en skara om fem som tog en matresa till norra Italien i oktober och här kommer första inlägget från Da Vittorio ***(2012) i Brusaporto. Vi tog deras klassiska meny 170€ som baseras på fisk.

Köksmästare: Enrico & Roberto Cerea


Som aperitif tog vi en Ca del Bosco Zero Dosage 2006, var nyfiken på detta vin då ingen hade druckit det innan. Riktigt bra stram stilren och aptitretande stort hopp uppåt från NV:n. Går att köpa för 35€ i Italien på turistbutik så jag kan rekommendera det.

Bonusrätten var en liten enkel "svampbulle", god fin svampsmak men något som man kunde gjort själv var en kommentar.

1-ovuli-mushroom.jpg



Första rätten var en sashimi på tonfisk med en riktigt fin balsamvinäger med fin syra. Enkel minimalistisk och perfekt. Samtliga uppskattade denna rätt och den passade utmärkt med den torra årgångsspumanten!

2-sashimi.jpg


Nu var vinet slut och vi rådfrågade sommelieren om ett vin som skulle passa till de närmsta rätterna. Då fick vin en Bellavista Curtefranca Uccellanda 2009 (chardonnay). Bästa vinet på resan och med det menar jag ur överraskningssynpunkt, fruktig med inslag av päron lite elegant fat och en perfekt balans.

Andra rätten var en hel stoppad bläckfisk med hasselnötter och popcorn. En riktig fadäs i mina ögon och hela resans sämsta rätt (inklusive pizzan dagen efter). Popcornen fungerade i och för sig utmärkt till vinet men inte maten och nötterna förstörde balansen i hela gommen. Har kocken sneglat på Ferrrans popcorn månne...Rätten hade varit bra utan tillbehören eller andra för bläckfisken var perfekt med god lökstoppning i den fylliga kroppen och lite sälta i benen som kontrast.

4-cuttlefish.jpg


(Denna rätt delade sällskapet i två läger)


Tredje rätten var en tigerräka på mandelpure och rosmarin. Näst bästa rätten här, först bara väldigt god men sen när man tog rosmarinen i en tugga så exploderade sinnena till ren njutning. En underbar smakkombination en sådan man vill ha i varje rätt.

5-king-prawns.jpg



Kvällens tredje vin blev en annan rekommenderad Italienare, Lis Neris Gris 2007 (pinot grigio (gris)). Typiskt matvin, fick lite viognierkänlsa. Ett nerköp från föregående men det fungerade till maten.

Fjärde rätten var kvällens höjdpunkt en sfärisk foie gras på risotto och friterade räkor (?) och vad kan man vänta sig på en Italiensk restaurang om inte perfekt risotto.

6-rice-with-foie-gras.jpg



Femte rätten var en piggvar som jag faktiskt inte kom ihåg så mycket av, nä det var inte vinet som gjorde det. ;) Möjligtvis var den alldeles för generisk för att lägga på minnet.

7-turbot.jpg



Sjätte rätten var en "paella" på skaldjur, en riktig rolig och perfekt avslutning på middagen. Väldigt roligt att plocka ur en gemenskap skål och få lite familjekänsla. Perfekta skaldjur med både sälta (lite väl om man ska va petig) och varierande havssmak med strimlad potatis. Mmm...

9-fried-fish-and-seafood.jpg



Till desserterna tog vi in en Faber Passito (muscato?) vars druvor odlas utanför restaurangen! Har börjat gilla passito mer och mer, utmärkt till choklad och ost.

Sjunde rätten blev en ostbricka av några för länge sedan glömda ostar. Efter det kom det lite olika bullar.

10-cheese.jpg



Nionde rätten blev en fantastisk mozarellaglass. Det är sånt här jag älskar och för mig varför man går på sådan här restauranger. Att få smaker att balansera och bli något nytt och lyfta till högre höjder. När kocken dessutom leker med sinnena och gör en dessert av en klassisk förrätt, jag då är jag i himmelen.

12-mozzarella-ice-cream.jpg



Tionde rätten blev en fantastisk fruktdessert som smälte i munnen. Båda desserterna höll absolut världsklass!

13-assorted-berries.jpg



Sen kom godis och tevagnen in jag drack ett av dom godaste teerna och förmodligen dyraste också. Kom dock inte ihåg namnet men det var rubinfärgat och värt att bara kolla på.


Övriga synpunkter: Det finns även hotell och frukost här och miljön är fantastisk, perfekt att fira något romantisk jubileum på. Däremot var det en del fadäser vid serveringen. Sommelieren hällde upp utan att smaka av eller låta oss göra det sen dukade han av glasen innan han tömt den andra flaskan varpå han gick i väg med resterande innehåll! :eek: Det är inte sånt man förväntar sig på trestjärnig med helhetsupplevelsen var ändå fantastisk inklusive sommelierens kostym som var alldeles för stor. ;D


Ni kan även läsa om samma besök på Jespers blogg som jag även har att tacka bilderna för.
Kom att tänka på paella idag och kom att tänka på vilket vin som passar till det. Jag dreglar när jag ser rätterna.
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Kom att tänka på paella idag och kom att tänka på vilket vin som passar till det. Jag dreglar när jag ser rätterna.
Du är verkligen nere i katakomberna och gräver fram gamla trådar.:cool:

Får själv många trevliga flashbacks av att läsa om. På den tiden tog jag mig även tid och skriva lite mer beskrivande vilket gör det mer aptitligt.

Till paella dricker vi skumpa så klart!:)
 
Toppen