Dags att damma av denna tråd lite.
Sakke är ju infernaliskt underbart då det är bra. Och i afton hade vi två riktigt bra drickningar och en . . . eljest. Platsen var Kome Fuku, 米福 i Ebisu (Tokyo)、"Ris Glädje". Till slutserveringen får vi välja två sorters ris (av fem olika). För dem som inte lär sig om vin, så är väl druvor som druvor. Ris i Japan är så väldigt mycket mer än bara "ris".
Först ut var AZUMA ICHI JUNMAI från Kyushu.
Vi noterar omedelbart att de bytt etikettdesign. Vi blir väl inte så där extremt begeistrade i den nya designen. Förmodligen mest för att vi är ålderstigna och gillade den gamla etiketten:
En tät, rik smak av förfinat ris och umami smeker våra gommar. Denna sakke har vi druckit många gånger och under många år, eftersom den är restaurangens städsevarande sakke. Kanske lite svag i nosen, men så umamistinn att vilken mat som helst lyfter...
Ippaku Suisei, Junmai Ginjo
Kvällens elegant! Otroligt vacker nos med skira blomster och vacker frukt. Har en pirrig syra och smaken är likaledes elegant med en regal närvaro. Lång, raffinerad och komplex. Funkar lika bra med och utan mat. Dricker jag också gärna igen!
Takushii Doraibaa (Taxi Driver) Junmai
Vi var helt överens om att detta är lika dåligt som filmen. Overacting och insanity ger en sakke som känns som om den inte behövs. Sen behöver den tuggas för att man skall slippa PTSD. Funkar till mat, men inte så man längtar efter nästa klunk. Grovt oborstad. Gör mig matt. Allt raffinemang lyser med sin frånvaro i en sjuk inramning. Oj vad mycket bättre det finns inom både sakke och film.
Rolig etikett
Här är några av de grymt goda rätterna: ca 400 kr per person inkl sakkar, ölar och oolongte:ar:




