Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Dompa 1966-2006 med Måns Backlund

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Hade för ett tag sedan min andra Dompa vertikal i livet och denna gång hade arrangörerna även anlitat Måns Backlund (tidigare Upper House och snart kökschef på Bekk i Göteborg).

Följande flaskor avverkades plus Moët 99 & 98 magnum som apertif och Dompa 66 som bonus. Sen var det en del bastarder från Såtän med som hamnar utanför både på bild och text.:rolleyes:

download_20151020_222755.jpeg


Apertif
Moët 99 magnum

Svag rökighet med bitter eftersmak av citrusskal. Ingen höjdare och den lyfte aldrig, kvällens sämsta vin även om det kunde ha viss funktion till ostronen.

Moët 98 magnum

Söt och bärig på doften, röda remmar och hallon kändes lite som PM kan göra. Med mogen och kraftig smak. Stod sig betydligt bättre och kunde matcha en del senare dompor.


IMG_20151010_174711.jpg IMG_20151010_174717.jpg
Kanapéer av ansjovis och ostron med hemgjord ketchup och pepparrot. Vansklig början smakmässigt i en vinprovning men jag räds inte utmaningar.:cool:

Flight 1

IMG_20151010_182419.jpg
Kalix löjrom med krabbkräm, créme fraiche och rösti på toppen. Löjrom är aldrig fel att börja med och denna "enkla" rätt satte ribban och var en av kvällens bästa.

Första dompan var en bonus av "fiskehandlaren" som inköpt den (dyrt) hos Moët alldeles nyligen så det var en kul överraskning.

Dompa 06

Lite typisk dompasvamp med lite choklad och svettig ost på doften med en bra syra som domineras av citrus. Väl ung men troligen en potent herre i framtiden.

Dompa 05

Viss krutighet och bränt socker. Lite mer power än 06 så bättre att dricka nu men troligen omkörd av 06 snart.

Dompa 04

Drack den vid släpp och var då inte så imponerad, tämligen anonym då. Ikväll var det den klart bästa på näsan med en trevlig nougatton som dominerade. Smaken var anonymast i heatet till en början men efter en timma så exploderade den! Krutröken smög fram och la sig ovanpå nougaten. Grym helt enkelt även om det bara kommer bli bättre. Slutsats instämmer i en del andras omdöme om 04 som ett förbisett år vilket är bra om man vill hitta bra skumpa till bra pris.

Flight 2

IMG_20151010_191952.jpg
Rotselleri med kräfta, rotseller och mandlar. I botten en smörsås som vissa tyckte var för mycket men visst är det gott med smör.:)

Dompa 99

Kvällens överraskning för mig med komplex doft av rabarberpaj och vanilj. Helt gudomligt att dofta på och den smakade bra med, inte så dompig utan snarare åt Roderer hållet med elegans och vanilj. Allt med en bra syra, bästa vinet så långt.

Dompa 98

Aldrig gillat och inte nu heller, inga anteckningar åkte i spottkoppen eller var det fiskehandlaren som tog den?

Dompa 96

Uns av räkor men kork! :mad:

Flight 3

IMG_20151010_200228.jpg
Jordärtskocka med brynt smör och hasselnötter. Kvällens bästa för mig och ett bevis för att det inte behövs dyra ingredienser för fantastisk mat.

Dompa 95

Pinotdriven med svamptoner, inga mer anteckningar och det antar jag berodde på att jag snabbt koncentrerade mig på 90:ian.

Dompa 93

Varm med lite skaldjur, märktes att det var ett från ett offår inget att lägga på minnet.

Dompa 90

Kvällens första käftsmäll och då syftas det inte på att den hade klubbats för 5 200 kr + klubbavgift!?:eek: Utan smaken, fantastiskt mycket av allting med apelsinmarmelad som dominerande inslag i denna mogna skumpa som är i sina bästa år. Årgång 90 delar fältet men här var det från sin bästa sida.

Flight 4

IMG_20151010_203617.jpg
Råbiff! Denna fantastiska rätt kan väl inte göra en besviken? Jo när man är så kräsen som jag, ingen gula men med ostronemulsion. Dock lite för mild gjorde att den kändes "köttig" på fel sätt. Det saknades något för att den skulle lyfta, men ok.

Dompa Rosé 04

Så till den första rosén för kvällen. Återigen dompasvamp fast med tydliga bourgognetoner och lite torkad frukt. Bra men ung så klart, enda negativa är väl den nya etiketten.

Dompa Rosé 03
Den vanliga 03:an gillade jag vid släpp men detta var inte mycket att hurra för. Varm och platt med ostdoft, köp inte för 3K!

Flight 5

IMG_20151010_211709.jpg
Rödbeta med benmärg och fläderbär. En av de intressantaste rätterna och syran funkade bra till skumpan.

Dompa 85

Istället för svamp så tryffel (om jag nu var i skick att bedöma det vid det här laget vet jag ej men det står så i mina anteckningar:p). Bra syra och karamell i eftersmaken. Inte alls den kaffedoften som jag upplevde förra gången jag drack en grym 85:a. Denna var också fantastisk men kom orättvist i skuggan av nästa flaska...
Dompa 70
Klassisk mogen skumpa som ventilerar i alla lager. Mandarin, choklad och sylt med apelsin i munnen. Fortfarande mousse och syra i denna flaska som får en i brygga om man inte är rädd för ålder och vem gillar oskulder.:sluta:

Flight 6

IMG_20151010_215414.jpg
Pärlhöna, trattkantareller och rödkål. Helt perfekt lagad fågel och en av kvällens bästa helt klart. Fågel och svamp funkade inte oväntat perfekt till flaskorna som även matchade maten i färg.

Dompa Rosé 96

Tidigare den bästa rosén jag provat alla kategorier. Röda remmar, tropisk melon och hyacint med fin lång syra ala 96 med lite mocca i eftersmaken... Helt himmelsk, nästan som jag kom ihåg.:D

Dompa Rosé 88

Så till den predicerade höjdpunkten för kvällen, åtminstone för egen del. Mer åt choklad och kola med lite ostron. Fin mognad som nästan alla 88:eek:r har, hoppas jag får prova igen så bra! Det blir ändå till att singla slant om man ska välja denna eller 96:an. Jag gick för 96 men det kanske är för att jag har en hemma...:rolleyes:

Flight 7
IMG_20151010_223233.jpg


Helt gudomlig plommonpudding med kryddglass. Tillsammans med löjrommen den klart bästa rätten, synd att det bara var en efterrätt vilket allt för ofta det är i Sverige på avsmakning.

Såtenäs i två varianter varav den ena en Sådirat som alltid imponerar på mig. Egentligen borde man sadla om till dessertvin som fortfarande är överkomligt i pris kontra andra regioner.:cigarr:

Bonus
Obligatoriska bonusflaskor...

Fleur de Passion 2006 magnum

Ja stor var flaskan men den kom så klart bort sig helt i detta läget...

Dompa 66

En av de bästa champagnerna jag provat någonsin då den var med på förra vertikalen jag var på och då endast slagen av 64:an...:cigarr: Denna gång var det tyvärr ingen perfekt lagrad flaska utan en varm italienare. Drickbar för de som inte har något emot starkvin, dock ingen mousse men ändå en syra. Gott med lite oxiderat från 1966 måste jag ändå erkänna.

Rangordning

Har säkert missat någon...
  1. 70
  2. 85
  3. Rosé 96
  4. Rosé 88
  5. 90
  6. 99
  7. Rosé 04
  8. 04 (timme luft)
  9. 95
  10. 06
  11. 66 (oxiderad)
  12. 05
  13. Moët 98 magnum
  14. Rosé 03
  15. 93
  16. 98
  17. Moët 99 magnum
1996 Kork

Denna kvällen slog inte min första dompavertikal men är så klart glad att jag var med och dessutom fick några andra medlemmar att salivera. Tack till arrangörerna och Måns som stod för maten och alla timmar i köket och innan.

Kanske har @Göran som också var med andra synpunkter att tillägga.

God natt, tiden rinner iväg när man börjar skriva här...ska snart upp.:neej:
 

Attachments

  • IMG_20151010_172514.jpg
    IMG_20151010_172514.jpg
    114,2 KB · Visningar: 254
  • IMG_20151010_172529.jpg
    IMG_20151010_172529.jpg
    110,3 KB · Visningar: 298
  • IMG_20151010_172541.jpg
    IMG_20151010_172541.jpg
    106,1 KB · Visningar: 260
  • IMG_20151010_172554.jpg
    IMG_20151010_172554.jpg
    106 KB · Visningar: 273

Mattias Schyberg

Administratör
Hade för ett tag sedan min andra Dompa vertikal i livet och denna gång hade arrangörerna även anlitat Måns Backlund (tidigare Upper House och snart kökschef på Bekk i Göteborg).

Följande flaskor avverkades plus Moët 99 & 98 magnum som apertif och Dompa 66 som bonus. Sen var det en del bastarder från Såtän med som hamnar utanför både på bild och text.:rolleyes:

Visa bifogad bild 5239

Apertif
Moët 99 magnum

Svag rökighet med bitter eftersmak av citrusskal. Ingen höjdare och den lyfte aldrig, kvällens sämsta vin även om det kunde ha viss funktion till ostronen.

Moët 98 magnum

Söt och bärig på doften, röda remmar och hallon kändes lite som PM kan göra. Med mogen och kraftig smak. Stod sig betydligt bättre och kunde matcha en del senare dompor.


Visa bifogad bild 5244 Visa bifogad bild 5245
Kanapéer av ansjovis och ostron med hemgjord ketchup och pepparrot. Vansklig början smakmässigt i en vinprovning men jag räds inte utmaningar.:cool:

Flight 1

Visa bifogad bild 5246
Kalix löjrom med krabbkräm, créme fraiche och rösti på toppen. Löjrom är aldrig fel att börja med och denna "enkla" rätt satte ribban och var en av kvällens bästa.

Första dompan var en bonus av "fiskehandlaren" som inköpt den (dyrt) hos Moët alldeles nyligen så det var en kul överraskning.

Dompa 06

Lite typisk dompasvamp med lite choklad och svettig ost på doften med en bra syra som domineras av citrus. Väl ung men troligen en potent herre i framtiden.

Dompa 05

Viss krutighet och bränt socker. Lite mer power än 06 så bättre att dricka nu men troligen omkörd av 06 snart.

Dompa 04

Drack den vid släpp och var då inte så imponerad, tämligen anonym då. Ikväll var det den klart bästa på näsan med en trevlig nougatton som dominerade. Smaken var anonymast i heatet till en början men efter en timma så exploderade den! Krutröken smög fram och la sig ovanpå nougaten. Grym helt enkelt även om det bara kommer bli bättre. Slutsats instämmer i en del andras omdöme om 04 som ett förbisett år vilket är bra om man vill hitta bra skumpa till bra pris.

Flight 2

Visa bifogad bild 5247
Rotselleri med kräfta, rotseller och mandlar. I botten en smörsås som vissa tyckte var för mycket men visst är det gott med smör.:)

Dompa 99

Kvällens överraskning för mig med komplex doft av rabarberpaj och vanilj. Helt gudomligt att dofta på och den smakade bra med, inte så dompig utan snarare åt Roderer hållet med elegans och vanilj. Allt med en bra syra, bästa vinet så långt.

Dompa 98

Aldrig gillat och inte nu heller, inga anteckningar åkte i spottkoppen eller var det fiskehandlaren som tog den?

Dompa 96

Uns av räkor men kork! :mad:

Flight 3

Visa bifogad bild 5248
Jordärtskocka med brynt smör och hasselnötter. Kvällens bästa för mig och ett bevis för att det inte behövs dyra ingredienser för fantastisk mat.

Dompa 95

Pinotdriven med svamptoner, inga mer anteckningar och det antar jag berodde på att jag snabbt koncentrerade mig på 90:ian.

Dompa 93

Varm med lite skaldjur, märktes att det var ett från ett offår inget att lägga på minnet.

Dompa 90

Kvällens första käftsmäll och då syftas det inte på att den hade klubbats för 5 200 kr + klubbavgift!?:eek: Utan smaken, fantastiskt mycket av allting med apelsinmarmelad som dominerande inslag i denna mogna skumpa som är i sina bästa år. Årgång 90 delar fältet men här var det från sin bästa sida.

Flight 4

Visa bifogad bild 5249
Råbiff! Denna fantastiska rätt kan väl inte göra en besviken? Jo när man är så kräsen som jag, ingen gula men med ostronemulsion. Dock lite för mild gjorde att den kändes "köttig" på fel sätt. Det saknades något för att den skulle lyfta, men ok.

Dompa Rosé 04

Så till den första rosén för kvällen. Återigen dompasvamp fast med tydliga bourgognetoner och lite torkad frukt. Bra men ung så klart, enda negativa är väl den nya etiketten.

Dompa Rosé 03
Den vanliga 03:an gillade jag vid släpp men detta var inte mycket att hurra för. Varm och platt med ostdoft, köp inte för 3K!

Flight 5

Visa bifogad bild 5250
Rödbeta med benmärg och fläderbär. En av de intressantaste rätterna och syran funkade bra till skumpan.

Dompa 85

Istället för svamp så tryffel (om jag nu var i skick att bedöma det vid det här laget vet jag ej men det står så i mina anteckningar:p). Bra syra och karamell i eftersmaken. Inte alls den kaffedoften som jag upplevde förra gången jag drack en grym 85:a. Denna var också fantastisk men kom orättvist i skuggan av nästa flaska...
Dompa 70
Klassisk mogen skumpa som ventilerar i alla lager. Mandarin, choklad och sylt med apelsin i munnen. Fortfarande mousse och syra i denna flaska som får en i brygga om man inte är rädd för ålder och vem gillar oskulder.:sluta:

Flight 6

Visa bifogad bild 5251
Pärlhöna, trattkantareller och rödkål. Helt perfekt lagad fågel och en av kvällens bästa helt klart. Fågel och svamp funkade inte oväntat perfekt till flaskorna som även matchade maten i färg.

Dompa Rosé 96

Tidigare den bästa rosén jag provat alla kategorier. Röda remmar, tropisk melon och hyacint med fin lång syra ala 96 med lite mocca i eftersmaken... Helt himmelsk, nästan som jag kom ihåg.:D

Dompa Rosé 88

Så till den predicerade höjdpunkten för kvällen, åtminstone för egen del. Mer åt choklad och kola med lite ostron. Fin mognad som nästan alla 88:eek:r har, hoppas jag får prova igen så bra! Det blir ändå till att singla slant om man ska välja denna eller 96:an. Jag gick för 96 men det kanske är för att jag har en hemma...:rolleyes:

Flight 7
Visa bifogad bild 5252


Helt gudomlig plommonpudding med kryddglass. Tillsammans med löjrommen den klart bästa rätten, synd att det bara var en efterrätt vilket allt för ofta det är i Sverige på avsmakning.

Såtenäs i två varianter varav den ena en Sådirat som alltid imponerar på mig. Egentligen borde man sadla om till dessertvin som fortfarande är överkomligt i pris kontra andra regioner.:cigarr:

Bonus
Obligatoriska bonusflaskor...

Fleur de Passion 2006 magnum

Ja stor var flaskan men den kom så klart bort sig helt i detta läget...

Dompa 66

En av de bästa champagnerna jag provat någonsin då den var med på förra vertikalen jag var på och då endast slagen av 64:an...:cigarr: Denna gång var det tyvärr ingen perfekt lagrad flaska utan en varm italienare. Drickbar för de som inte har något emot starkvin, dock ingen mousse men ändå en syra. Gott med lite oxiderat från 1966 måste jag ändå erkänna.

Rangordning

Har säkert missat någon...
  1. 70
  2. 85
  3. Rosé 96
  4. Rosé 88
  5. 90
  6. 99
  7. Rosé 04
  8. 04 (timme luft)
  9. 95
  10. 06
  11. 66 (oxiderad)
  12. 05
  13. Moët 98 magnum
  14. Rosé 03
  15. 93
  16. 98
  17. Moët 99 magnum
1996 Kork

Denna kvällen slog inte min första dompavertikal men är så klart glad att jag var med och dessutom fick några andra medlemmar att salivera. Tack till arrangörerna och Måns som stod för maten och alla timmar i köket och innan.

Kanske har @Göran som också var med andra synpunkter att tillägga.

God natt, tiden rinner iväg när man börjar skriva här...ska snart upp.:neej:
Alltid lika trevligt att läsa dina anteckningar. Låter som en helt ok kväll. ;)
 
Toppen