Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

En vinkällare stiger ur askan

Jag har en lite brokig bakgrund inom vinprovande/vinsamlande. Började egentligen från scratch runt år 2000 med att lägga ner lite enklare Chianti och Bordeaux. Sen fick jag en rätt bra lön och började få smak för bättre grejer. Runt 2008 (?) så blev det väldigt trendigt med vinbloggar så jag startade såklart min egen blogg (mmm-vin) utan att kunna speciellt mycket.

Via bloggen träffade jag ett rätt galet gäng från Malmö och Köpenhamn och vinsamlandet togs till helt nya nivåer. Priserna då var inte värre än att man kunde spontanköpa en Lafite eller Domaine Leroy om man fick feeling. De provningarna vi hade hade inte gått att lösa idag.

När min källare stod på topp kunde man knappt komma in för alla lådor. Sen brast allt. Vinprovningsgruppen splittrades. En blev inlagd för alkoholism, en bara försvann och jag hamnade i skilsmässa. I samma veva och nästan på veckan när upphörde allt vinbloggande i Sverige. Väldigt underligt.

För att lösa ut min exhustru så blev jag tvungen att skicka mer eller mindre allt i källaren på auktion. Sen har det varit lite enklare viner till ungarnas sushi och i riktigt fattiga perioder kan jag erkänna att jag drack bag-in-box. Några få tillfällen per år lyfte jag upp rester från min källare och provade med min far (som har en helt brutal Leoville-Las-Cases samling)

Nu har allt löst sej med barn och ekonomi och jag vill ha en bra och produktiv källare. Livskvalitet att ha möjligheten att hämta upp ett lagrat bra vin om man lagar något gott
 

The Wall

Medlem
När min källare stod på topp kunde man knappt komma in för alla lådor. Sen brast allt. Vinprovningsgruppen splittrades. En blev inlagd för alkoholism, en bara försvann och jag hamnade i skilsmässa. I samma veva och nästan på veckan när upphörde allt vinbloggande i Sverige. Väldigt underligt.
Jag gjorde ungefär samma reflektion; vips avtog/försvann många vinbloggar för att något senare dyka upp på instagram istället verkar det som.
 

KimHartman

Medlem
Jag har en lite brokig bakgrund inom vinprovande/vinsamlande. Började egentligen från scratch runt år 2000 med att lägga ner lite enklare Chianti och Bordeaux. Sen fick jag en rätt bra lön och började få smak för bättre grejer. Runt 2008 (?) så blev det väldigt trendigt med vinbloggar så jag startade såklart min egen blogg (mmm-vin) utan att kunna speciellt mycket.

Via bloggen träffade jag ett rätt galet gäng från Malmö och Köpenhamn och vinsamlandet togs till helt nya nivåer. Priserna då var inte värre än att man kunde spontanköpa en Lafite eller Domaine Leroy om man fick feeling. De provningarna vi hade hade inte gått att lösa idag.

När min källare stod på topp kunde man knappt komma in för alla lådor. Sen brast allt. Vinprovningsgruppen splittrades. En blev inlagd för alkoholism, en bara försvann och jag hamnade i skilsmässa. I samma veva och nästan på veckan när upphörde allt vinbloggande i Sverige. Väldigt underligt.

Fan, det här är ju en klockren start på en bok, eller kanske en film! Man undrar vad som hände provaren som försvann.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag har en lite brokig bakgrund inom vinprovande/vinsamlande. Började egentligen från scratch runt år 2000 med att lägga ner lite enklare Chianti och Bordeaux. Sen fick jag en rätt bra lön och började få smak för bättre grejer. Runt 2008 (?) så blev det väldigt trendigt med vinbloggar så jag startade såklart min egen blogg (mmm-vin) utan att kunna speciellt mycket.

Via bloggen träffade jag ett rätt galet gäng från Malmö och Köpenhamn och vinsamlandet togs till helt nya nivåer. Priserna då var inte värre än att man kunde spontanköpa en Lafite eller Domaine Leroy om man fick feeling. De provningarna vi hade hade inte gått att lösa idag.

När min källare stod på topp kunde man knappt komma in för alla lådor. Sen brast allt. Vinprovningsgruppen splittrades. En blev inlagd för alkoholism, en bara försvann och jag hamnade i skilsmässa. I samma veva och nästan på veckan när upphörde allt vinbloggande i Sverige. Väldigt underligt.

För att lösa ut min exhustru så blev jag tvungen att skicka mer eller mindre allt i källaren på auktion. Sen har det varit lite enklare viner till ungarnas sushi och i riktigt fattiga perioder kan jag erkänna att jag drack bag-in-box. Några få tillfällen per år lyfte jag upp rester från min källare och provade med min far (som har en helt brutal Leoville-Las-Cases samling)

Nu har allt löst sej med barn och ekonomi och jag vill ha en bra och produktiv källare. Livskvalitet att ha möjligheten att hämta upp ett lagrat bra vin om man lagar något gott
Har själv sålt mina vinkällare två gånger. En gång pga ekonomiska motgångar och en gång pga tappat intresse.
Nu har jag bara tappat intresset för dyra viner eftersom insikten om min smak är att jag ändå inte kan känna någon skillnad vid blindprovning.
Livet är en ohyggligt spännande resa 😎
 
Trådskapare
V

Von Galtén

Medlem
Jag har en lite annan approach nu eftersom mängden vinprovningar (eller numera mer exklusiv vindrickning) inte sker alls så ofta som förr. Så jag går hellre på lite dyrare flaskor som passar vid dessa tillfällen och lägger ner i källaren. Jag skulle gissa mellan tummen och pekfingret att min källare i framtiden behöver "producera" c:a 25 flaskor finvin per år. Om jag knäcker en flaska själv så funkar det fint med en halvflaska La Tour de By direkt från systemet.

Sen är det ofrånkompligen så att vissa av de viner man samlade och drack förr har lämnat jordens omloppsbana prismässigt, och inte är aktuella längre.
 
Jag har en lite annan approach nu eftersom mängden vinprovningar (eller numera mer exklusiv vindrickning) inte sker alls så ofta som förr. Så jag går hellre på lite dyrare flaskor som passar vid dessa tillfällen och lägger ner i källaren. Jag skulle gissa mellan tummen och pekfingret att min källare i framtiden behöver "producera" c:a 25 flaskor finvin per år. Om jag knäcker en flaska själv så funkar det fint med en halvflaska La Tour de By direkt från systemet.

Sen är det ofrånkompligen så att vissa av de viner man samlade och drack förr har lämnat jordens omloppsbana prismässigt, och inte är aktuella längre.

Såg att halvan kostar 100 och 75cl kostar 271. Är det vanligt?
 

jrick

Medlem
Tyckte jag tittade på 2019 av båda.
Det är ju lätt kolla och det är 2018 på helan och 2019 på halvan

Men den huvudsakliga förklaringen är antagligen listningen i fast sortiment för halvan, man håller den helt enkelt inom det spann där den nått listning. Och i andra hand så har du ju fraktkostnader att betala på varje köp av helan.
 
Toppen