I Maj hade jag tänkt ta min champagneoskuld och besöka Epernay med omnejd i 3 nätter. Prel. datum är avvfärd tisdagen den 8e Maj och hemfärd under lördagen. Plötsligt slog det oss att den 10e Maj är kristi himmelsfärd. Är det möjligtvis någon här på forumet som vet hur det ser ut med öppettider för producentbesök denna helgdag? Vore ju väldigt förargligt om 1/3 av ens dagar inte kan nyttjas. Känns som ett långskott att fråga men tänkte att någon ev. varit där under denna period tidigare år. Vi tänkte besöka något/några av de större husen men lägga mer fokus på lite mindre odlare.
Pga. helgdagarna andra veckan i Maj har vi valt att tidigarelägga resan en vecka. En ny fråga som dykt upp efter att vi hört lite olika från folk vi pratat med. Hur ser det ut med provningskostnad vid producentbesök? Att de stora husen tar en avgift har jag förstått men hur ser det ut vid besök hos lite mindre odlare? En källa säger att samtliga tar ut en avgift på ca. 25 EUR/besök medan en annan påstår att han aldrig betalat. Vad är era intryck?
@magnum , jag tackar för hjälpen du bidragit med än så länge och har en fråga till när vi ändå är igång. Vi tänkte under resan klämma in åtminstone ett besök på någon topprestaurang. Någon du kan rekommendera? Gärna i/inom rimligt avtånd från Epernay.
Denna tyckte jag var trevlig, bra bubbel också på vinlistan: http://www.lesberceaux.com/bistrot-le-7-epernay/ (Är väl vad jag förstått bakfickan till Les berceaux, den har jag inte provat, men tänkte prova vid nästa besök)
http://www.lesberceaux.com/ http://www.lagrilladegourmande.com Ovanstående 2 är de bästa i Epernay. Berceaux är den ¨prydligare¨ av de två, Grillade har lite ¨roligare¨meny http://www.labriqueterie.fr I Vinay (Taxi 20-25€) just utanför Epernay som är en nivå över de 2 i Epernay, även prismässigt http://www.selosse-lesavises.com Min favorit! ¨Enklare¨ stil jmfr med de andra i Avize så en bit bort 25-30€ med taxi. För mig är detta ett måste besök för lunch eller middag (38€/58€) Grym vinlista!
Som det ser ut kommer vi att ha 3 heldagar plus eventuellt en förmiddag. Har suttit och spånat lite över tänkbara besök senaste veckorna och såhär ser listan ut i dess nuvarande skick (har försökt dela upp efter geografiskt läge). Tanken är att försöka spika in en del besök samt att lämna en del öppna, nämnda som "kanske" nedan. Dag 1: Ayala Diebolt Vallois Kanske Voirin-Jumel Bonnaire Les Mesnil Michel Genet Dag 2: Vilmart & Cie Paul Dethune Kanske Champagne Mailly David Lèclapart Benoit Lahaye Paul Bara Dag 3 FM: Larmandier-Bernier Kanske De Saint Gall Dag 3 EM: Pierre Bertrand Kanske Tarlant Dag 4 (FM) Inget planerat Synpunkter på denna planering eller tips på något man inte får missa?
Allt ser trevligt ut. Kan verkligen rekommendera att få in Bonnaire. Ett måste när jag är förbi Champagne även om det var 5-6 år sen nu... Bästa besöket jag haft var ett spontant knacka-på-och-fråga-om-vi-fick-prova-lite-skumpa hos Pierre Peters... bortåt 2 timmar och ett dussin olika champagner senare gick vi ut med bortåt 10 lådor skumpa varav 3-4 var magnums. Vi var två personer.
Är det några av dessa som är dina favoriter som ni måste besöka? Man skulle kunna tänka sig en dag i Cramant och besöka 3-4 st, lunch i Avize/Selosse och ett besök hos Fallet, måste bokas & Saint-Gall, en dag i Mesnil (lunch på La Gare) plus Larmandier-Barnier och en dag Bouzy/Ambonnay. Av de stora husen är Billecart-Salmon värt att besöka rundvandring och provning i toppklass!
En del av de vi planerar att besöka är favoriter medan andra är producenter vi läst gott om från flera olika håll. Jag har exempelvis aldrig druckit Paul Dethunes viner men läst mycket om hur trevligt ett besök är. Är relativt ny i Champagneträsket så finns väldigt mycket outforskat. Ingenting är bestämt ännu, detta är bara en första skiss. Tanken är väl att inte ha alltför mycket spikat på förhand för att kunna göra lite spontanbesök. Kan var lite spännande också att bara slinka in hos någon producent man inte hört talas. Tusen tack för tipsen! Ska absolut ta de i beaktande. Tack @LarsW också.
Håller med @magnum, lunch hos Selosse är ju ett måste! -Är det fint väder och ni kan sitta ute i trädgården är det nästan värt resan i sig. -Sen rekommenderar jag ju som vanligt ett besök hos Legras & Haas. Jerome Legras är en väldigt trevlig prick som hör till den nya unga generationen av duktiga champagnemakare och bjuder alltid på avslappnade och lärorika besök.
Tackar som ödmjukast för alla tips! Vi har ägnat de senaste veckorna åt att kontakta och boka upp besök med producenter. Såhär ser det (nästan) fullspäckade schemat ut: Ankomst morgon Maj 1 (kör från Skåne kvällen innan): - Mailly (Obokat, ett av få ställen som har öppet) Maj 2: - Bonnaire - Diebolt Vallois - Le Mesnil (obokat) - Billecart Salmon - Marc Hebrart Maj 3: - Hure Freres - Michel Arnould - Paul Dethune Maj 4: - Legras & Haas - Pierre Bertrand - Larmandier Bernier - Moncuit Maj 5: - Voirin Jumel - Eric Isselee Hemfärd vid lunchtid. Även om schemat är knökat har vi skrivit upp några reserver för eventuella spontanbesök: R&L Legras, Ulysse Collin, Franck Bonville, Lancelot Royer På restaurangbesökfronten lär det absolut bli ett besök hos Selosse och tänkte även boka in en av stjärnkrogarna (oklart vilken än dock).