Färdigt kylrum

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av buteljen, 1 januari 2021.

 1. buteljen

  buteljen Medlem

  Jag skulle vilja ha ett kylutrymme där man kan stuva in vinlådor. De bygga-vinrumsprojekt som oftast beskrivs här på forumet utgår från att man bygger något i ett befintligt utrymme i huset som man gör om till vinkällare. Jag har ekonomiutrymmen på gården där jag skulle kunna bygga något helt nytt. Det behöver inte vara något fancy alls utan typ bara en låda man går in i. Jag kan absolut ingenting om detta :oops:. Jag ser att det finns färdiga kylrum man kan köpa, alternativt så borde man kunna bygga ett rum av färdiga kylrumsväggar och sätta ihop så som jag såg att de gjorde på ICA-kvantum när de byggde ny kyldisk. Är detta något som är (ekonomiskt) görbart? Eller blir det billigare om man låter en byggare regla upp och isolera som det beskrivs i andra trådar här? Ungefär hur mycket skulle ett sådant projekt kosta om man bygger ett helt nytt kylrum (i t.ex mitt stall. Ja jag har pensionerat mina hästar :D) ? Alternativet är att köpa fler vinkylar. Blir det billigare och enklare?
   
  Last edited: 1 januari 2021
  Daniel A gillar detta.
 2. Pontus

  Pontus Medlem

  Har du funderat på en jordkällare?
   
  buteljen gillar detta.
 3. buteljen

  buteljen Medlem

  Nej, borde jag det? :) Skulle det bli enklare och billigare?
   
 4. buteljen

  buteljen Medlem

  Jag tänker mig alltså att typ ställa upp en sån här kub i något hörn ... 3706-118-coldroom.jpg
   
  Wintermute gillar detta.
 5. IsKr

  IsKr Medlem

  Det finns ju annars färdiga jordkällare att köpa, bara att gräva, sätta in en källaren och fylla över med jord igen. https://www.sandstromwebshop.se/jordkallare-fardiga-moduler/
  En sådan lösning kan ju vara bra. Inte det billigaste kanske, fast vet inte hur mycket det andra alternativen kostar.
   
  Pontus, Gladekocken och buteljen gillar detta.
 6. buteljen

  buteljen Medlem

  Känns som det blir avsevärd dyrare än att ställa in/bygga en kylisolerad låda i stallet/ladan? Men visst är det ett alternativ :)
   
 7. buteljen

  buteljen Medlem

  *felpost*
   
 8. Fixfred

  Fixfred Medlem

  skulle säga att ett sådant kylrum är nog bland de bästa alternativen. Kan ofta finnas billigt på konkursauktioner. Håll utkik på tex psauction och liknande sidor :)
   
  buteljen gillar detta.
 9. Pontus

  Pontus Medlem

  Dyrare blir det nog initialt, särskilt om du inte gör en del av jobbet själv. Men du slipper kylaggregat = ett problem mindre. I sämsta fall behöver du en avfuktare för att kapa fukttoppar och en liten frostvakt på vintern.
   
 10. buteljen

  buteljen Medlem

  Jag är dålig på att gräva så måste absolut anlita någon för allt jobb :).
  Vilken temperatur håller en jordkällare? Varierar det över årstider?
   
 11. buteljen

  buteljen Medlem

  Det ligger faktiskt två kylrum ute på psauction :D. Just nu 100 kr i bud - kanske ska slå till ...:eek: f92fb0796d526769fbf8169972ce7309f707a1ca.jpg
   
  Anders Bjurestig och Crist(al)ian 77 gillar detta.
 12. Pontus

  Pontus Medlem

  5-12 grader ska typ vara "normalt" över årstiderna. Är man bekymrad över låg temp behövs en frostvakt när kylan är som värst.
   
  buteljen gillar detta.
 13. Ejdern

  Ejdern Medlem

  :)Kan inte yttra mig om kostnaderna men en ”kylrums box” är nog billigast. Men hade man fått välja så hade jag själv valt att bygga upp ett nytt hus (eller gjort om stallet) och isolerat de, då du kommer kunna utforma det så de blir mer effektivt samt trevligare. Kylrummen verkar var rätt så fyrkantiga på de jag såg på nätet.

  Det finns dock ett problem som du behöver lösa först innan du börjar med allt detta tänker jag. Problemet jag tänker på är försäkring vilket har diskuterats en hel del i olika trådar och om jag vore du så skulle jag se över det innan jag börjar med att leta/fundera på de olika alternativen då ett försäkringsbolag (om du hittar något) kanske ställer vissa krav.
  Du får gärna meddela hur de går med projektet samt ifall du får besked från försäkringsbolag avseende att förvara viner utanför ”huvudhuset”, det är många som vill ha ett bra alternativ där :):D
   
  buteljen gillar detta.
 14. Fixfred

  Fixfred Medlem

  Såg dessa , tyvärr är det endast avhämtning och jag antar att du får plocka ner dem själv.
  Hade själv ett kylrum vi sålde på vår restaurang. De mindre är riktigt smidiga att plocka ner.

  Här har du ett med bra pris som är nytt. https://adexanordic.se/Cold-room-21...wH6Cr0W2xekrWq3krFP3dOPZj-fN2N3caApB7EALw_wcB

  De är lite lägre kvalité på grejorna från adexa men du skulle kunna uppgradera kylenheten när den går sönder om 5 år och så har du fortfarande ett schyst kylrum :)
   
  Crist(al)ian 77 och buteljen gillar detta.
 15. buteljen

  buteljen Medlem

  Oj, 37000 ink moms för allt inklusive dörr och kylaggregat var verkligen ett bra pris. Det motsvarar ungefär två stora skåp från Vinkylen i kostnad, men ger avsevärt mer volym att lagra i. Hur är det med dessa vad gäller vibrationer och annat som kan störa lagringen. Kan man säga att kylrum motsvarar ett vinlagringsskåp vad gäller sådana aspekter?
   
 16. Fixfred

  Fixfred Medlem

  Du måste tillsätta fukt själv i ett kylrum. När det kommer vibrationer är det lite mer i kylrum generellt sätt. Men om du byter till trä hyllor eller lägger in vibrationsdämpande golv så är det lugnt. Sen är just detta kylaggregat gjort för 0-8grader så kanske lite kallt för långlagring men inte helt fel. Går säkert att lösa med en termostat. Dessa kylaggregat låter också betydligt mer än vinlagringsskåp.


  Om du har bergvärmen sedan tidigare går det att plocka kyla från borrhålet , detta blir väldigt kostnadseffektivt.
  Har ett kylrum i mitt bryggeri som är löst på det viset. Detta är dock isolerat och uppkaklat. inte en kylbox.
   
  buteljen gillar detta.
 17. buteljen

  buteljen Medlem

  "Du måste tillsätta fukt själv i ett kylrum." .. varför behöver man inte göra det i ett vinlagringsskåp? :oops:
   
 18. Fixfred

  Fixfred Medlem

  Det behöver man om man inte har ett skåp som reglerar det själv ( vilket de dyrare skåpen gör)
  Ett kylrum har ingen fuktreglering förutom möjligt vis att det torkar ur, hög fukt gör att grönsaker och annat lätt möglar.
   
  buteljen gillar detta.
 19. Fixfred

  Fixfred Medlem

  Mina vinlagringsskåp har en liten kasette med lekakulor som man heller vatten på och sedan finns det en sensor som berättar hur många % det är :)
   
  buteljen gillar detta.
 20. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Godkväll!
  Du verkar ju ha gott om plats så varför ber du inte bara din lokala snickare regla upp ett "rum i rummet" och isolera det ordentligt för att sedan montera lämpligt kylaggregat? En kylrumsmodul känns lite overkill om du inte behöver hänga dina nyskjutna dovhjortar och enhörningar därinne.
  -Känns som det måste bli både billigare och snyggare än att släpa dit ett kylrum? Då kan du ju passa på och få det lite snajs på köpet med lite spottar i taket och ett hörn för att sitta och filosofera om vad flaskorna egentligen tänker på när de ligger där i sina lådor...
   
  Ludvig, Fixfred, Kostjan och 3 andra gillar detta.

Dela sidan