Förvara öppnad vinflaska

Diskussion i 'Övrigt' startad av Karl, 19 augusti 2013.

 1. Karl

  Karl Medlem

  Hej allihop! Jag och min fru brukar ofta dela på en flaska vin till maten. På detta sätt kan vi dricka vin oftare och även på vardagar. Det är också bra ur en ekonomisk synvinkel eftersom vi oftast dricker dyrare viner. Man får på så sätt njuta av det fantastiska vinet två dagar. Just nu använder vi oss av preserve gas, inköpt på prowine. Jag tycker nog att den är sådär. Den hjälper nog men det är nog inte helt bra. Andra alternativ som vi prövat är att hälla upp i halvflaska med skruvkork och ställa in i kylen men det blir ju som en rejäl luftning när man häller upp vinet och det alternativet är sämre tycker vi. Med yngre viner är det ju oftast inte något problem eftersom de blir bättre med lite luft men med äldre viner kanske man vill ge dem så lite luft som möjligt. Hur gör ni andra, några tips?
   
 2. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Förvara öppnad vinflaska

  Jag brukar bara försluta och ställa in i kylen. Det brukar funka alldeles utmärkt.
   
 3. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Förvara öppnad vinflaska

  Jag kör samma metod. Har provat olika system men känner ingen skillnad om vi pratar 2 dagar. Brukar bara se till att vinet ställs in så fort som möjligt istället för att låta flaskan stå i rumstemperatur för länge.

  Visst utvecklas vinet oftast men det ger ju också olika aspekter på vinet
   
 4. Guayabera

  Guayabera Medlem

  SV: Förvara öppnad vinflaska

  Jag kör med vakuumpump och det funkar bra (skämt om olika vakuumpumpar undanbedes ;)). Ett ytterligare problem med att pytsa över i småflaskor är att det är knivigt att få småflaskor rena, risken för kontamination från annat vin eller diskmedel är därför överhängande. Sen går det ju också att köpa halvflaskor, mogen Bordeaux är ofta mycket överkomligt. Flera topproducenter i Chablis buteljerar även flera 1cru lägen på halvor.
   
 5. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Förvara öppnad vinflaska

  En lite längre artikel från The Wine Doctor om ämnet. Som vanligt finns det många åsikter.

  http://www.thewinedoctor.com/advisory/b ... tles.shtml
   
 6. Karl

  Karl Medlem

  SV: Förvara öppnad vinflaska

  Tack ska ni ha för kommentarerna. Jag prövar att bara ställa in flaskan med korken på i kylen så får jag se om det verkar funka bättre än med gasen. Doften tycker jag alltid blir lite sämre till andra dagen men smaken kan bli bättre (med gas). Tack!
   

Dela sidan