Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Från Fjord till Flaska: Norge utmanar med Fjällnära Vintillverkning!

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Åh, våra kära grannar i Norge, kända för sina fjordar, sin olja, sina laxodlingar, sina miljarder och... nu också för vin? Javisst, BBC rapporterar:
Länk: https://www.bbc.com/news/business-61093929
...och det verkar faktiskt som om våra grannar har bytt ut skidorna mot vinstockar. När de inte är upptagna med att slå oss i skidspåren – vinodlingar!?!

I det norska klimatet är solen ungefär lika sällsynt som en billig öl i Oslo. Men, ävenså har de börjat experimentera med druvor. Tänk er, norska vinmakare som dansar runt nakna i stora kar med Rondo och Solaris till tonerna av A-ha, medan de drömmer om att skapa nästa stora champagneutmanare. Och gissa vad? Enligt vad som sägs är deras viner inte så pjåkiga! På Cellartracker finns mest ölar och olika äppledrycker. De kan verkligen detta med att sätta bra namn på sina produkter, norrbaggarna :bäver:
humlepung.jpg


Men låt oss vara ärliga! Äpplen ger fantastiska isviner både i Sverige och Norge. Men, det är min gissning att trots klimatförändringarna kommer våra båda länder fortsätta vara världsmästare på att importera och njuta av andra länders viner under många år framöver. Kanske norska viner ännu inte är på samma nivå som en Bordeaux eller en Barolo, men ge dem några år – det skulle inte förvåna mig om de börjar exportera "Eau de Fjord" som nästa trendiga dryck. Varje år investerar de tex 1 miljard Euro (!) i enbart forskningsprojekt rörande kommersiell fiskodling. Förstå vad de skulle kunna åstadkomma med vin!!!

Här ett vin för Champagnefolket att börja sukta och tråna efter:

Så skål, Norge! Fortsätt experimentera med era solfattiga vingårdar. Vi svenskar väntar spänt (och med kanske en liten smula avund) på att smaka vad våra grannar kan åstadkomma med lite frostbitna druvor och en dos av vikingakaraktär...
 
Last edited:
Toppen