Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Franska Vinlistan - Julkampanj

Franska Vinlistan

Leverantör
Hej god vänner,

Nu är det dags för nästa kampanj från Franska Vinlistan. Mailen borde vara ute vid det här laget; men är det någon som vill bli uppsatt på utskickslistan så är det bara att dra iväg ett mail, det är bara att klicka HÄR.

För er som inte har fått mailet och så kan ni gå direkt till kampanjen. Hoppas att ni hittar någonting som smakar.

Det är som vanligt en skön blandning som bjuds:

Lite champagne, såklart,där några inte behöver någon speciell presentation
Taittinger Comtes de Champagne 2002
Henriot Les Enchenteleurs 1996 (magnum)

Vi kör också ett par väldigt trevliga, och lite mer bruksvänliga, champagner; en rosé och en BdN.
En från Legras & Haas, härligt fruktig, bra bett och riktigt bra till julmat. Faktiskt. Sen kör vi också en champagne från Marguet & Fils BdN, en 1er Cru champagne där frukten kommer från Bouzy och Ambonnay. Lite ovanligt är kanske att cirka 40% av odlingarna är chardonnay. Man jobbar biodynamiskt. Här är det 80% pinot noir och 20% pinot meunier som gäller.

Sen är det bordeaux som gäller. Blandade givar, lite ålder, lite ungt.

2005 Château La Croix Lartigue ägs av Claude Labarre. Hon köpte egendomen då hon fortfarande var delägare i, och manager för Château Cheval Blanc. Château La Croix ligger i Côtes de Castillon, ett område som ligger lite utanför radarn. Lågt skördeuttag, förhållandevis gamla rankor och kompetens gör bra drickbordeaux. Här med ålder och på både hel och halvflaska. Det är man inte så bortskämd med.

2010 Château Lagnet Bordeaux Supérieur är en liten producent i Entre-deux-Mers som ägs och sköts av Sylvie och Vincent Levieux. Ett väldigt bra exempel och en påminnelse om att Bordeaux är så mycket mer än de "sju stora" och de klassificerade vinerna som drar iväg priserna någonting oerhört. I dag har man hjälp av Olivier Dauga som är en modern och väldigt uppskattad vinkonsult. Man gör traditionella viner från sina 30 hektar vinodlingar; planterade med 55 % Merlot, 35 % Cabernet Franc och 10 % Cabernet Sauvignon.

2002 Château Meyney, Saint Estèphe (magnum). En Saint Estèphe på magnum med begynnande mognad. En producent som tidigare ägdes av negociantfirman Cordier. Nu ägs egendomen av CA Grand Crus, banken Credit Agricoles vindivindivision. 2002 var ett mellanår i Bordeaux, någonting som för mig betyder att det är klassiskt mer än överdrivet fruktigt. Med 10 år på nacken och med den extra tid det tar för utveckling på magnumflaska så har vi ett riktigt bra köp. Gott.

2009 Château Tour Bayard, Montagne Saint Emilion. Om man letar efter "pang för pengarna i Bordeaux så ska man söka sig till St Emilion med satellitkommuner (och även Bordeaux Supérieur). Det finns så mycket bra viner därute som kostar nästan ingenting. I dag drivs Tour Bayard av Fanny och Bruno Richard. Det var Fannys far, Angelo Nicoletti, som köpte egendomen 1956. Egendomen har i dag 10 hektar odlingar där vinrankorna har en snittålder av 40 år. Odlingsarealen är uppdelad på 70 % Merlot, 25 % Cabernet Franc och 5 % Malbec.

2009 Château La Rose Pourret, Saint Emilion Grand Cru, är gott. Jättegott. Familjen Warion har ägt egendomen i över ett århundrade. De har under den tiden varsamt expanderat sin egendom med små, utvalda odlingar. I dag har man åtta hektar vingårdar planterade med 80 % Merlot och 20 % Cabernet Franc. Traditionell vinodling och tillverkning och man arbetar mot att göra egendomen ekologisk certifierad.

2010 Château Daugay, Saint Emilion Grand Cru ägs sedan 1984 av Christian de Boüard de Laforest. Han köpte egendomen av sin faster, Henriette de Boüard, som i sin tur hade köpt egendomen 1920. Hon i sin tur köpte egendomen för att vara nära sin bror som några år tidigare köpt Château Angelus. I dag är det Christians dotter som förvaltar vingården. Hon är även delägare i Angelus och vinifikationen sker där. Daugays vingårdar omfattar i dag 5,5 hektar planterade med 6 600 rankor per hektar. Snittåldern är 35 år. Vingården är planterad med 50 % Merlot, 40 % Cabernet Franc och 10 % Malbec.

2009 Château Franc-Maillet, Pomerol. Det här är, faktiskt, en riktig höjdare. Att hitta en Pomerol av den här kvaliteten till det här priset är nästan sensationellt. Egendomen som i dag heter Franc-Maillet har sitt ursprung från tiden efter det första världskriget då Jean-Baptiste Arpin, hemvändande från kriget, köpte vingårdslägen runt om i Pomerol. Egendomen har expanderat under åren. Idag har man vingårdar i ytterligare appellationer (Lalande-de-Pomerol, Montagne Saint Emilion och Saint Emilion). Egenomen kontrolleras idag av Gaël Arpin som arbetar efter några få grundläggande principer: lågt skördeuttag, perfekt mognad, separat vinifiering av vingårdslägen och ingen filtrering. Egendomarna i Pomerol omfattar i dag 10 hektar som är planterade med 80 % Merlot och 20 % Cabernet Franc.

Vi hoppas att ni hittar någonting som ni tycker är intressant. Klicka på länken och boka gärna in er på provningarna.

Väl mött!

//Franska Vinlistan
 
Toppen