Adamanko
Medlem
Jag har den enorma lyxen att ha ett rum som jag i princip inte använder till något annat än lagra vin i. I två år har jag nu försökt reglera temperaturen genom att öppna och stänga fönstren. På sommaren blir det mycket hålla stängt på dagen och öppna på natten. På vintern blir det lite tvärtom. Rummet har den fördelen att det är ett kallt rum av sig själv. Redan innan var det alltid några grader kallare än resten av lägenheten. Jag skulle uppskatta att temperaturen varierar mellan 10 och 20 grader under året förutom under den värsta värmeböljan förra sommaren då det inte gick att kyla rummet på natten eftersom det ofta var över 25 grader även då.
Huruvida mina ansträngningar har gjort någon skillnad mot vanlig garderobslagring låter jag vara osagt. Själv tänker jag på min lagring som garderobslagring och på många viner kan jag märka en smakskillnad efter så kort tid som tre månader. Och på andra viner har jag märkt stora skillnader på ett år. Utan tvivel finns det en vits med att lagra vin. Frågan är ju hur mycket snabbare vin mognar med garderobslagring kontra vinkällare.
Har även lärt mig om tunneleffekten. Där vin efter ett tag blivit klart sämre och jag har sorterat det som over the top men... som senare ändrat karaktär igen och gått in i en ny fas som rent av kan vara bättre än den initiala.
Har haft väldigt lite problem med torkade korkar iaf. Får se hur länge det håller i sig.
Frågor det här har väckt är ju hur man ska bedöma viner dock. Förutom att det redan innan är jävligt svårt att inte låta sig påverkas av allt möjligt runt omkring, såsom förväntningar, pris, hype, andras omdömen etc etc, så finns ju även möjligheten att anledningen till att man inte gillar vinet är för att man helt enkelt druckit det i fel fas. Och det finns iaf en teoretisk möjlighet att ett supervin kan provas i en tunnelfas och därmed, felaktigt, bortsorteras som mindre bra. Lösningen skulle ju vara att alltid köpa en större mängd av varje vin men... man ska ju hinna dricka upp sina viner också utan att bli alkoholiserad. Det blir helt enkelt för jävla mycket vin (och pengar) om man som jag vill dricka vin från alla delar av världen och på alla druvor.
Ok, så egna erfarenheter och slutsatser? Dela gärna med er.
Slänger in en omröstning också for the fun of it. Och för att ha gjort det.
Huruvida mina ansträngningar har gjort någon skillnad mot vanlig garderobslagring låter jag vara osagt. Själv tänker jag på min lagring som garderobslagring och på många viner kan jag märka en smakskillnad efter så kort tid som tre månader. Och på andra viner har jag märkt stora skillnader på ett år. Utan tvivel finns det en vits med att lagra vin. Frågan är ju hur mycket snabbare vin mognar med garderobslagring kontra vinkällare.
Har även lärt mig om tunneleffekten. Där vin efter ett tag blivit klart sämre och jag har sorterat det som over the top men... som senare ändrat karaktär igen och gått in i en ny fas som rent av kan vara bättre än den initiala.
Har haft väldigt lite problem med torkade korkar iaf. Får se hur länge det håller i sig.
Frågor det här har väckt är ju hur man ska bedöma viner dock. Förutom att det redan innan är jävligt svårt att inte låta sig påverkas av allt möjligt runt omkring, såsom förväntningar, pris, hype, andras omdömen etc etc, så finns ju även möjligheten att anledningen till att man inte gillar vinet är för att man helt enkelt druckit det i fel fas. Och det finns iaf en teoretisk möjlighet att ett supervin kan provas i en tunnelfas och därmed, felaktigt, bortsorteras som mindre bra. Lösningen skulle ju vara att alltid köpa en större mängd av varje vin men... man ska ju hinna dricka upp sina viner också utan att bli alkoholiserad. Det blir helt enkelt för jävla mycket vin (och pengar) om man som jag vill dricka vin från alla delar av världen och på alla druvor.
Ok, så egna erfarenheter och slutsatser? Dela gärna med er.
Slänger in en omröstning också for the fun of it. Och för att ha gjort det.