Gårdsförsäljning ska utredas igen

Diskussion i 'Övrigt' startad av vintomas, 17 januari 2019.

 1. vintomas

  vintomas Bloggare

  S-C-L-MP-överenskommelsen från förra veckan har ju fått mycket uppmärksamhet, oavsett om man kallar den MÖK, JÖK, JA eller något annat. Dagsnoteringen är ju att Stefan Löfven imorgon röstas igenom, och därefter kan fortsätta att regera med denna sakpolitiska överenskommelse som grund. Av de 73 punkterna har det mest varit arbetsrätt och hyresreglering som diskuteras i allmänpressen, men punkt nummer 23 (Gör det möjligt att leva och bo på landsbygden) innehåller som en del en intressant skrivning för oss vinintresserade:
  Det får väl antas i första hand ha varit en C-fråga, även om fem partier (C-L-KD-M-SD) stod bakom ett tillkännagivande från riksdagen i frågan under 2018.

  Senaste gången detta utreddes var 2010, och då var resultatet lite märkligt. Från minnet (som förvisso inte är vad det var) kom utredningen fram till att "gårdsförsäljning" skulle behöva innebära att även utländska aktörer kunde sätta upp "provningslokaler" med försäljning utan koppling till lokal produktion. Annars skulle SB:s ställning hotas. Dessutom föreslog de att detta skulle gälla alla alkoholhaltiga drycker, alltså även sprit. Kort sagt ett mycket märkligt förslag, som byggde på analysen att den finska varianten av gårdsförsäljning (då av bär- och fruktviner upp till 15%) bryter mot EU-rätten. Detta innebar att det inte blev någon gårdsförsäljning till följd av den utredningen, eftersom FP (som de hette då) och KD var emot. Det är också på grundval av denna utredning som Systembolaget beskriver gårdsförsäljning som ett hot mot folkhälsan och monopolets ställning. Man kan dock notera att den finska modellen, såvitt jag har märkt, aldrig har dragits inför EU-domstolen under de 24 år som den funnits (sedan 1995) eller de nio år som gått sedan utredningen. Tvärtom utökades den för ett år sedan med öl (upp till 12%) från bryggerier av begränsad storlek! Man kan därför på goda grunder fundera på om utredningen från 2010 verkligen analyserade EU-rätten på ett helt korrekt sätt.

  Man kan också notera följande generella skrivning i den sakpolitiska överenskommelsen:
  D.v.s. S-MP-regeringen kan inte fuska till utredningsdirektivet så att utredningen kommer fram till att det inte går. Man kan nog förutsätta att åtminstone C anstränger sig för att formulera ett direktiv som ger ett annat resultat än 2010, så det kan ligga till grund för något som genomförs. Dock lär det ta åtminstone till 2021, kanske mer troligt 2022. Möjligen kan man tänka sig att det först blir en försöksverksamhet i ett-två län innan det införs i hela landet.

  Mitt stalltips är att utredningen kommer att få i uppdrag att titta på något som mer påminner om den finländska modellen, med gårdsförsäljning av lokalproducerade drycker upp till en viss alkoholhalt, d.v.s. att alla eller de flesta spritprodukter utesluts. I Sverige lär detta betyda betydligt mer på ölsidan än vinsidan, eftersom det på våra breddgrader lär vara enklare att driva mikrobryggeri med bra resultat än att odla vindruvor som ger bra viner.
   
  Last edited: 17 januari 2019
 2. vintomas

  vintomas Bloggare

  Det ska förresten bli intressant att se om Systembolaget reagerar på detta, eftersom de ofta visar upp dålig förståelse för sin roll i kombination med stor självupptagenhet, och ibland har dålig fingertoppskänsla när det gäller att göra uttalanden som retar upp oppositionspolitiker.

  Det kan i så fall bli mycket intressant politiskt, med tanke på att allt som ligger i den här sakpolitiska överenskommelsen kommer att vara föremål för mycket politisk och medial uppmärksamhet så snart det händer någonting. Om SB skulle börja propagera mot förslaget i något skede (före, under eller efter utredningen), skulle nog C och L misstänka att den ansvariga ministern (i nuläget sossen Annika Strandhäll) använder dem som bulvan för att kringgå överenskommelsen.

  Då kan det bli mycket irriterat, eftersom C och L redan har fått höra ganska mycket av typen "grundlurade", "dörrmatta" o.s.v., samtidigt som de lovat att vara en liberal nagel i ögat på regeringen. Det är förstås en ren spekulation, men jag kan se misstroendevotum mot den ansvariga ministern i ett sådant läge, bara för att C och L tvingas markera hårt - oavsett fråga - för att upprätthålla sin trovärdighet.

  Om Socialdepartementet inser den risken för en sådan händelseutveckling, kommer de nog att hålla Systembolaget mycket hårdare i örat än vad som varit fallet under de senaste åren, då i haft KD- och S-socialministrar som varit mot gårdsförsäljningen.

  Notera att Annika Strandhäll nu är för gårdsförsäljning, förutsatt att den inte hotar monopolets ställning, vare sig hon vill det eller inte. :)
   
  glenn_peter och chambertin gillar detta.

Dela sidan