StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
La Rochelle, Akasaka
Fredag 14 feb, Valentinmiddag (och värsta snöstormen i Tokyo på över 40 år).
Vi envisas med att gå hit regelbundet trots att det finns så många alternativ. Men kombinationen av exceptionell mat (kreativ, sensitiv, snygg), kunniga sommelierer, en servicenivå utöver det vanliga (tom för Japan) samt ägaren Monseigneur-Monseigneur's oemotståndliga charm går ej att motstå. Han har passerat de 70, men är full med liv, engagemang, figurerar regelbundet i TV och älskar fortfarande matlagning. Ibland kommer han ut i restaurangen och showar fram en exceptionell efterrätt till särskilda gäster. Vi har följt restaurangen från relativt nyöppnad och initialt svårt få kunder till dagens (oftast) fullbokade succé - oavsett veckodag. BYO är mycket rimligt prissatt och två personers middagar inkl korkavgift, kuvertavgift, service tax osv landade på: ~1500 kr.
Just denna dag var ägaren dock vid sin restaurang i Nagasaki.
Vinet vi tog med oss var en:
2000 Château Montus Cuvée Prestige, Madiran (93p)
If you love Madiran, this is definitely for you! Almost perfectly mature and a great expression.
Dark, dark red wine.
A nose that is full of Bordeaux handles: with its earthy notes, barrel use and beautiful fruit. Would work well as a ringer in a Bordeaux tasting.
On the palate, it is a rich, well concentrated maturing wine with a restrained pose from mature and maturing M+++ tannins. Acids M++ and creating a fine structure. Balanced and rustic wine with a slightly underwhelming mid-palate but great finish that includes burned soil, dark fruits and well integrated oak.
Fantastic marriage with fois gras.
Only btl, will evolve some more and stay strong for at least 7 more years.
Madiran is a district wifey rarely enjoys. She finds them thin and acidic in a frustrating fashion. 82p this time, but she really loved its nose!
At amazing French restaurant La Rochelle in Akasaka (Tokyo).
Maten då:
Startplattan
Blandade grönsaker.
Gul morotspurée, rullar av YUBA med rökt lax i samt knispriga romkorn och krabba.
Leverbiff och hirskaka. Åts med slutna ögon
Pumpasoppa. Mycket bra marriage med vinet. (Varför skulle inte soppa och vin funka ihop?)
Hustruns: WAGYU med två såser.
Min rätt med SHIKA ("deer") och blandade grönsaker. Sötpotatischips är faktiskt riktigt goda så länge man slipper äta dem sockrade.
Ost blir ju aldrig särskilt snyggt, men som oftast var det GALET gott! Epoisses, det bästa jästa från Bourgogne, är bara så helt underbart! En möglig get och en lurwig Stilton gjorde sitt till att förgylla det sista glaset vin. Vinet gifte sig allra bäst med Epoissen.
Det sista glaset var en 2000 Audrey & Christian Binner Riesling Vendange Tardive (Alsace)
Golden wine.
Nose is really beautiful and L-sized. It shows white flowers, honey suckle, honey and Riesling fruit.
Medium sweet wine with fine Riesling fruit and a coarse mineral characteristic that made me think of wet, sandy gravel. The character is light with smashingly elegant fruit and M++ acids.
The wine is over the hill, but owners can still look forward to many years of great drinking.
Wife happy it wasn't so sweet, no score.
We recommend owners to start thinking about wrapping things up with their stash.
Crêpe.
Mignardises, vårt lilla urval från den dignande vagnen. Kaffe. Thé.
Vi skyndade oss till tågstationen, pga det bistra vädret var alla tåg försenade och inga avgångstider angavs. Dock tog det inte mer än en timme extra att ta oss hem till Yokohama.
Väldigt, väldigt gott. Nu blir det hårdbantning under helgen med extra mycket träning .
Köpstopp på god mat!
Fredag 14 feb, Valentinmiddag (och värsta snöstormen i Tokyo på över 40 år).
Vi envisas med att gå hit regelbundet trots att det finns så många alternativ. Men kombinationen av exceptionell mat (kreativ, sensitiv, snygg), kunniga sommelierer, en servicenivå utöver det vanliga (tom för Japan) samt ägaren Monseigneur-Monseigneur's oemotståndliga charm går ej att motstå. Han har passerat de 70, men är full med liv, engagemang, figurerar regelbundet i TV och älskar fortfarande matlagning. Ibland kommer han ut i restaurangen och showar fram en exceptionell efterrätt till särskilda gäster. Vi har följt restaurangen från relativt nyöppnad och initialt svårt få kunder till dagens (oftast) fullbokade succé - oavsett veckodag. BYO är mycket rimligt prissatt och två personers middagar inkl korkavgift, kuvertavgift, service tax osv landade på: ~1500 kr.
Just denna dag var ägaren dock vid sin restaurang i Nagasaki.
Vinet vi tog med oss var en:
2000 Château Montus Cuvée Prestige, Madiran (93p)
If you love Madiran, this is definitely for you! Almost perfectly mature and a great expression.
Dark, dark red wine.
A nose that is full of Bordeaux handles: with its earthy notes, barrel use and beautiful fruit. Would work well as a ringer in a Bordeaux tasting.
On the palate, it is a rich, well concentrated maturing wine with a restrained pose from mature and maturing M+++ tannins. Acids M++ and creating a fine structure. Balanced and rustic wine with a slightly underwhelming mid-palate but great finish that includes burned soil, dark fruits and well integrated oak.
Fantastic marriage with fois gras.
Only btl, will evolve some more and stay strong for at least 7 more years.
Madiran is a district wifey rarely enjoys. She finds them thin and acidic in a frustrating fashion. 82p this time, but she really loved its nose!
At amazing French restaurant La Rochelle in Akasaka (Tokyo).
Maten då:
Startplattan
Blandade grönsaker.
Gul morotspurée, rullar av YUBA med rökt lax i samt knispriga romkorn och krabba.
Leverbiff och hirskaka. Åts med slutna ögon
Pumpasoppa. Mycket bra marriage med vinet. (Varför skulle inte soppa och vin funka ihop?)
Hustruns: WAGYU med två såser.
Min rätt med SHIKA ("deer") och blandade grönsaker. Sötpotatischips är faktiskt riktigt goda så länge man slipper äta dem sockrade.
Ost blir ju aldrig särskilt snyggt, men som oftast var det GALET gott! Epoisses, det bästa jästa från Bourgogne, är bara så helt underbart! En möglig get och en lurwig Stilton gjorde sitt till att förgylla det sista glaset vin. Vinet gifte sig allra bäst med Epoissen.
Det sista glaset var en 2000 Audrey & Christian Binner Riesling Vendange Tardive (Alsace)
Golden wine.
Nose is really beautiful and L-sized. It shows white flowers, honey suckle, honey and Riesling fruit.
Medium sweet wine with fine Riesling fruit and a coarse mineral characteristic that made me think of wet, sandy gravel. The character is light with smashingly elegant fruit and M++ acids.
The wine is over the hill, but owners can still look forward to many years of great drinking.
Wife happy it wasn't so sweet, no score.
We recommend owners to start thinking about wrapping things up with their stash.
Crêpe.
Mignardises, vårt lilla urval från den dignande vagnen. Kaffe. Thé.
Vi skyndade oss till tågstationen, pga det bistra vädret var alla tåg försenade och inga avgångstider angavs. Dock tog det inte mer än en timme extra att ta oss hem till Yokohama.
Väldigt, väldigt gott. Nu blir det hårdbantning under helgen med extra mycket träning .
Köpstopp på god mat!
Last edited: