Hädiska pastarätter!

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Emanuel, 10 juli 2016.

  1. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Satt och slötittade på filmen "chef" som innehåller en del trevligt foto som inspirerar till matlagning och där fanns en scen där de lagar en pasta som såg så jäkla god ut att jag blev inspirerad att starta en pastatråd. Okej, erkänner att kanske hade lite att göra med att det inte bara är pasta i scenen utan även Scarlett Johansson men ändå.

    Jag älskar pasta och trots att många pastarätter går snabbt att laga kan de ofta nå himmelska höjder.

    Jag delade med mig av ett recept på en av mina favoriter i pastavängen nämligen Pasta Vongole i en annan matlagningstråd men nu skulle jag ödmjukt vilja fråga vad det allvetande forumet sitter på för sköna pastarecept?

    Hoppas på ny inspiration från forumets matnördar!
     
    Elvis, Toby, Omar Khayyam och 2 andra gillar detta.
  2. Håkan

    Håkan Medlem

    Hittade ett UFO (unidentified frozen object) i frysen och trodde i min enfald att det var en köttfärssås. Nu visade det sig att det var överbliven sås från en Osso Bucco men då var redan de yngre i familjen informerade om att det vankades pasta på kvällen (och det går INTE att förhandla bort). Så, ner med lite kalvrygg, låt puttra en timme och sedan, tada, en fantastisk pastasås. Och Roagnan satt som ett smäck därtill.
     
    chambertin, kayaker, Omar Khayyam och 3 andra gillar detta.
  3. Tristanqx

    Tristanqx Medlem

    Min favoritpasta är väldigt enkel.
    Dagen innan skall du ha hacka ner en ansenlig mängd färsk Tryffel (gärna vit)
    i grädde som du reducerat till krämig konsistens. Tryffeln tilllsätts när grädden svalnat.
    Lägg allt i en tät burk och ställ in i kylen till nästa dag.

    Fräs till lite finhackad schalottenlök och ev lite vitlök.
    Tilsätt Vitt vin, grädde och kycklingbuljong.
    Reducera detta och tillsätt den kalla tryffelgrädden.
    På med lock och låt dra en stund.
    Blanda med pastan och på med flingsalt, riven parmesan och rikligt med hyvlad tryffel.

    'Nu är bara frågan vad man skall dricka till?, Champagne, vit bourgogne, Röd bourgogne eller kanske en lite slankare Barolo/Barbaresco
     
  4. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Låter sjukt gott, dessvärre så är det inte så ofta som några tryfflar gästar mitt kylskåp :( -Kan man kanske använda selleri istället?
     
  5. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    Mac'n'Cheese, alltid Mac'n'Cheese. Hedniskt och hedonistiskt på samma gång. Fan vad man kan gegga igång.
     
    tobbe81, kayaker, Emanuel och 1 annan gillar detta.
  6. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Vill du dela med dig av vad du brukar röra ihop?
    -Övertygad om att du har en variant på lager som lägger sig som bomull runt hjärtat och får änglar att sjunga :)
     
  7. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    Charmen är ju kontrasterna. Man tar det mest amerikanskt smaklösa som finns och gör det till något helt galet.

    Gjorde ju den där med tryffelpeccorino och grisbechamel förra året. Går nu i tankarna på att göra något med hummer, det vore väl lite coolt? Samla ihop coralen och torka, och så kokar man en riktigt fet hummerfond, och dubbelgrädde eller ngt. Och så några riktigt bra ostar. :D Spekulationus maximus!
     
    Omar Khayyam gillar detta.
  8. Keen

    Keen slan


    Låter som vi bör ha en mac'n'cheese-kväll också :D
     
  9. Toby

    Toby Medlem

    Först tänkte jag nej, men sedan tänkte jag okej! :D

    Jag kan rekommendera denna:

    image2.JPG
    image1.JPG
    Pasta med parmesan och Karl-Johan svamp.
     
  10. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Låter sjukt bra, måste prövas. Snart!
     
  11. Gurto

    Gurto Medlem

    En bra ragu bolognese till pasta är ju aldrig fel. Så här gör jag:
    Brynt bitar av högrev. I med tomatpuré. Lägg åt sidan.
    I olivolja mjuksteks sedan lök, vitlök, rotselleri och morot. I med köttet igen samt vitt vin, kycklingbuljong, lagerblad, timjan och oregano. Låt småputtra tills köttet faller isär. Lite mjölk i mot slutet. Servera med riven parmesan och pasta.
     
    chambertin, Omar Khayyam, Emanuel och 2 andra gillar detta.
  12. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Efter flera år av att slaviskt ha dyrkat David Changs kulinariska påhitt insåg jag att det man kan göra med rökt gris och ramen borde kunna anpassas till en klassisk svensk-italiensk pastarätt. Jag ville ha något komplett hedonistiskt, men samtidigt inte helt iögonfallande (typ dubbelgrädde och smält ost, även om mina barn som är uppväxta på mac'n cheese, uppskattar när jag gör den på Västerbotten eller gruyere, det får bli en senare post om det), och viktigast av allt, snabbt o enkel assemblage, och gärna något som passar till mina älskade pinot-viner från oregon.

    Steg ett: ta en rejäl bit rökt sidfläsk, tärna och stek hårt i emaljerad gryta. I med litet lök, vitlök, färsk chili, fräs litet till. I med något egentligen litet för drickbart vin, koka upp, skumma, reducera, sila, sätt åtsidan.

    Steg två: fräs litet svamp (har gjort med alla klassiska svenska svampar, funkar med det mesta) - and don't crowd the 'shrooms!! - i med litet mer sidfläsk, fräs det också.

    Steg tre: brukar ta barillas capellini (ängelhårspasta), och bara ge det ett snabbt dopp i kokande vatten. Montera sen med buljongen/reduktionen/ramenspadet och svamp/fläskfräset. För att ge det litet färg och örtighet brukar jag hacka i oerhört stora mängder bladpersilja samt ibland litet andra färska örter och kanske litet lök. Samt ännu större mängder Parmigiano riven över härligheten. Tidigare brukade jag, av dåligt samvete över hur onyttigt detta var, strö några färska och fint illgröna sojabönor (snabbt kokade i buljongen) över. Min fru sa till mig att det inte behövdes så nu har jag slutat med detta.

    Steg fyra: öppna minst en flaska bra pinot.

    Brukar bli bra. Men det går åt sjukliga mängder rökt fläsk.
     
    Asplund, Crist(al)ian 77, Gurto och 5 andra gillar detta.

Dela sidan