Handla vin från specifika årgångar

Diskussion i 'Vin' startad av thunberg, 6 juli 2014.

 1. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Jag har blivit inspirerad av bloggen Barolista som samlade på sig ett berg av viner från hans födelseår 1964 och vill försöka mig på samma sak (fast i mindre skala). För min egen del har jag många år kvar innan 50 jämnt så det finns tid men jag vill även hinna få hem lite flaskor till min frus 40-års dag om två år. När jag ändå är igång så finns det några fler att fira så det blir några årtal att jaga rätt på.

  Så nu undrar jag följande:
  - Hur kan jag lättast få tag i äldre viner utan att behöva köpa lådvis (om det går)?
  - Finns det några producenter/områden att rekommendera för följande årtal?

  1950
  1951
  1972
  1976
  1980

  Jag har ingen plan på att fylla upp huset med viner från dessa årgångar utan det räcker med max 5-6 per år.
   
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Detta vin gick att handla på SB under en lång period, dock inte längre. Ett riktigt kul och moget vin, på gränsen till övergånget, men det jag drack kändes ruggigt vitalt. Flaskvariationen är nog stor. 1976 i Loire är med andra ord värt att hålla koll på, säkert Bordeaux också. :)
   
 3. Jag har inte testat tjänsten själv, så jag kan tyvärr inte uttala mig om de är seriösa. Men de ser ut att ha ett hyggligt utbud och såvitt jag kan förstå så går det även att beställa flaskvis.
  http://www.vintagewineandport.co.uk

  Vad gäller årgångar så finns det med största säkerhet andra här på forumet som har bra koll. Lite sidor som jag har stött på med årgångsinformation som förhoppningsvis kan vara till lite hjälp kommer här:
   
 4. Silex

  Silex Medlem

  1976 var väl riktigt bra i champagne, och även stora delar av Tyskland. 1980 finns en del bra port, och kanske enstaka champagner som lyckades extra bra just det året. De tidigare årgångarna blir för långt tillbaka för mig, men har för mig jag har läst att både -51 och -72 är exempel på årgångar som generellt var ganska dåliga....Jag vet att båda dessa år är exempel på år då Chateau d'Yquem valde att inte göra något förstavin.
   
 5. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Tack alla för tips och kunskap. Ska kolla upp länkarna. Champagne 1976 och Port 1980 verkar vara ett bra val. Tyskland 1976 känner jag inte till, måste läsa på mer. Tyvärr för mig själv är jag född ett riktigt uselt år, 1972.
   
 6. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Ärligt talat, börjar vi komma upp i 40+ år så är det oftast starkviner och söta viner som gäller om de ska vara drickbara utan alltför stor risktagning. Colheita Port och Madeira görs i princip alla år, och äldre årgångar dyker upp batchvis efterhand (de knäcker väl ett fat eller två åt gången). Sydfranska starkviner (bl.a Banyuls, Maury, Rivesaltes) kan man också ha tur och hitta av äldre årgångar. Av de årgångar du nämner är det nog 1976 som är lättast att hitta bra viner från. Det var en varm årgång med stor druvmognad, så de ställen som vanligen producerar söta viner fick stora mängder med rejäl koncentration. Jag har druckit rätt många tyska 76or på nivån Auslese till Trockenbeerenauslese under de senaste ca 10 åren; i viss fall har de helt klart passerat toppen (för de har lägre syra än vanligt = snabbare utveckling), men alla med bra fyllnivå har varit fullt drickbara.
  Just 1964 var väl en stor årgång i flera områden med riktigt lagringsdugliga och tanninstinna viner (Piemonte, Rioja), så man kan nog tyvärr inte räkna med att alla årgångar funkar lika bra, om man ska dricka dem vid 40-50 års ålder. 1970-talet och däromkring är nog för övrigt den period då vinkvaliteten stod lägst under efterkrigstiden, i alla fall i de klassiska europeiska områdena. Jag vet områden där de flesta 70-talare var gamla och trötta redan för tiotalet år sedan, medan de mer koncentrerade 40- och 50-talarna då fortfarande ansågs betydligt mer vitala.
   
 7. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Jag är fullt medveten om riskerna med så pass gamla viner men det känns som att det är värt en chansning eller två. Ska hålla utkik efter sydfranska producenter, tack för tipset.
   
 8. Silex

  Silex Medlem

  Jag var nyligen på jakt efter flaskor från ett specifikt årtal och började göra en lista över handlare i Europa som har äldre viner som säljs som enstaka flaskor. Några kommentarer på detta. Många handlare har inte de flaskor som visas, utan hävdar att listorna är representativa. Jag har naturligtvis inte handlat från alla och det finns nog en del mindre seriösa aktörer. Det är värt att surfa runt och jämföra priser (och även priser på frakt). Det är alltid bra att be att få bilder på flaskorna för att se fyllnadsnivå och att folien är hel och att det inte verkar ha läckt eller liknande. Du kan också fråga var de fått flaskan ifrån, även om de säkert säger att den kommer från en "privat källare, lagrad under perfekta förhållanden". Här är min, inte alls kompletta, lista över handlare jag hittade som i alla fall hade viner från de år jag var intresserad av:
  http://www.barolobrunello.de
  http://www.jahrhundertweine.de
  http://www.amazon.co.uk
  http://enotecadellarte.com
  http://www.grandivinialba.com
  http://www.frw.co.uk
  http://www.enoteca-maggiolini.it
  http://www.antique-wines.net/menu.html
  http://www.finewineservices.co.uk
  http://www.belgiumwinewatchers.com
  http://www.goldenvintage.es
  http://www.finestwine.com
  http://www.lassemblage.co.uk
  http://tuhistoria.es
  http://www.fineriojawines.com/en/our-cellar-of-riojas
  http://www.european-fine-wine.com
  http://www.falconvintners.com
  http://www.weinart.de
  http://www.winetip.com
  http://vinumpetri.com
  http://www.monmillesime.com
  http://www.evinite.se
  http://www.antikwein.de/en/
  http://www.vintagewineandport.co.uk
  http://www.vintagewinegifts.co.uk
  http://www.caduco.de

  Jag kikade snabbt på vilka viner som fått bra omdömen i Winespectator. Man får då vara medveten om dessa scorers begränsningar, fr a har de ju inte provat så mycket äldre viner, så urvalet är nog mycket selektivt.
  1950: Pomerol, St-Emilion, Port, Madeira, Ch. d'Yquem
  1951: Endast 3 viner med mer än 85p, samtliga från Napa och det skullle inte jag satsa pengar på i dagsläget.. Ser svårt ut m a o....
  1972: Vit Bourgogne, Napa, Tokajer, Grange
  1976: Alsace, Mosel, Loire, Champagne, Rioja, etc. Verkar bra i många regioner.
  1980: Napa, Barolo, Champagne, Grange
  Lycka till i jakten!
   
  kayaker, Mattias Schyberg, magnum och 2 andra gillar detta.
 9. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Grym lista och fantastisk sammanställning. Stort tack @Silex, nu har jag att göra ett tag framöver :)
   
 10. Silex

  Silex Medlem

  Glömde nämna att det ju självklart även finns vinauktioner både i Sverige och utomlands där det finns med äldre flaskor. Där får man dock också se upp med priserna och proveniensen. Många flaskor på Systembolagets auktioner säljer för betydligt mer än du kan köpa motsvarande flaskor för hos vinhandlare i Europa. Sedan finns ju även mindre specifika auktionshus typ Ebay i t ex Tyskland och Italien, men där får man nog vara väldigt försiktig för jag tror det finns en del flaskor som stått på en hylla i solen i 30 år, alternativt rena förfalskningar som sälja där (vilket i och för sig även förekommer hos mer seriösa vinhandlare).
   
  thunberg gillar detta.
 11. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Det som skulle kunna vara positivt med att det är lite udda årgångar är att förfalskarna knappast lägger ner sin tid på saker som inte säljer bra.
   
 12. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  Jag är på jakt efter något gott från 1974 att drickas i december i år. Några konkreta tips?
   
 13. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Jag köpte ett par flaskor Produttori del Barbaresco 1974 för ett tag sedan, men har inte testat någon än, så jag kan inte ge ett omdöme.
  Men med tanke på hur bra den Barbaresco 1969 från Borgongo som jag drack i januari var så skulle jag inte tveka på att köpa en Barolo 1974 (en mycket bättre årgång) från den producenten - ska finnas hos http://www.barolobrunello.de/, om hemsidan stämmer (vilket den inte alltid gör)
   
 14. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  Kanon, tack!!
   

Dela sidan