Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Hjälp en nybörjare - Italienska viner

Tommi

Medlem
Hej allesammans. Första posten här, även om jag läst lite till och från. Inte minst när jag letat tips om bra glas. Jag skulle behöva lite hjälp, så här ligger landet:

Trots tilltagande ålder har jag aldrig "varit bra" på viner. Druckit en del vin men aldrig riktigt reflekterat över varför jag tycker att ett vin är godare än ett annat o.s.v. Aldrig varit insatt i druvsorter, regioner m.m. och har sett vin som lite knepigt och komplicerat. Lägg också till en tämligen okänslig näsa (på gott och ont, mest ont i vinsammanhang) som gör det svårt att hitta nyanser i doft och smak. Den kräver tydliga skillnader helt enkelt.

Med det sagt så skulle jag ändå vilja utforska vin lite mer än jag gjort och då Italien ligger mig nära om hjärtat så vill tänkte jag lägga lite krut på Italienska viner ett tag. Vad behöver jag lite hjälp med då? Jo, jag skulle uppskatta tips på Italienska viner som smakar typiskt så som ni ser att en viss druva "skall" smaka. T.ex. ett typiskt Nebbiolovin, ett typiskt Sangiovese, något typiskt från Valpolicella o.s.v.

Gör ingenting om det är riktigt stereotypa viner, snarare tvärtom. Prisklass 200kr kanske, plus minus några kronor åt vardera håll. Mer Langhe än Barolo m.a.o. Tänker att det skulle hjälpa mig till att förhoppningsvis kunna navigera vidare med nyanser inom druvsorten om basen sitter så att säga. Tänker jag rätt här? Alla inspel uppskattas.
Mvh, Tommi
 

mackan92

Medlem
Hej Tommi, kul att du hittat hit till forumet där det finns oändlig med kunskap. Jag själv som har mest erfarenhet och kunskap om Piemonte och Nebbiolo så skulle jag isåfall vilja tipsa dig om att prova olika producenter som huserar i de olika kommunerna, La Morra, Monforte, Serralunga och Castiglione Faletto för att märka skillnad på uttryck och ursprung. Dock skall det tilläggas att oftast i Langhe Nebbiolo är det en mix av flera lägen men de mindre producenterna endast äger mark i ex La Morra. Utmaningen med Langhe Nebbiolo är likväl att vissa använder endast ståltank, andra använder fat så här kommer även såna aspekter in mer.

Apropå dit prisspann så har Langhe Nebbiolo även stigit rätt kraftigt i pris och du bör nog behöva klättra upp en femtiolapp för att få det du söker. Skickar med några förslag:

La Morra:

Blend av Serralunga och Castiglione Faletto:

Serralunga:

Castiglione Faletto:

Monforte:

Ps, tips är att ställa alla mot varann och samla några vänner och diskutera runt vinerna.
 

The Wall

Medlem
Några hastiga tankar:
Nebbiolo (utöver mackan92s utmärkta lista): Pio Cesare Langhe Nebbiolo, finns i 93 butiker https://www.systembolaget.se/produkt/vin/langhe-730601/ eller varför inte kasta in en Valtellina Superiore också för att förvrirra lite https://www.systembolaget.se/produkt/vin/capo-di-terra-9030101/
Sangiovese: Cecchi Chianti Classico, https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cecchi-organic-284201/ eller möjligen ännu hellre Fonterutoli https://www.systembolaget.se/produkt/vin/fonterutoli-3222901/ men den måste beställas. Går man utanför Chianti Classico är Poliziano Viti Nuove ett bra exempel: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/poliziano-vino-nobile-di-montepulciano-214401/ Om man istället vill man testa sangiovese från tex Emilia-Romagna brukar Chiara Condello vara trevlig https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chiara-condello-9122401/ Visserligen beställningssortimentet, men värd att klicka hem, dock är det mariga årgången 2018 som finns till försäljning nu ås det kan vara värt att vänta på 2019.
Corvina: Vini Pietro Clementi brukar vara bra https://www.systembolaget.se/produkt/vin/valpolicella-classico-superiore-9472201/ säljstart 15 mars annars finns Zenato Valpolicella Classico Superiore att tillgå i de flesta butiker https://www.systembolaget.se/produkt/vin/zenato-1238501/
Nerello Mascalese: Benanti brukar vara pålitlig https://www.systembolaget.se/produkt/vin/benanti-7487401/ (beställningssortimentet)
Aglianico: kanske Feudi di San Gregorio om man inte vill lägga pengarna på Mastroberardino https://www.systembolaget.se/produkt/vin/taurasi-628201/
Lagrein: J Hofstätter brukar vara pålitlig https://www.systembolaget.se/produkt/vin/j-hofstatter-5504601/ (beställningssortimentet)
Dolcetto: San Fereolo är en av våra favoriter https://www.systembolaget.se/produkt/vin/san-fereolo-9537301/ finns några flaskor kvar i två butiker i Stockholm samt i Visby och Ånge. Finns visserligen andra producenter som är bra, men jag har för mig att lite bättre dolcetto brukar dyka upp i TS längre fram på vårkanten. Hm, visserligen kommer Luigi Pira med en dolcetto nästa vecka https://www.systembolaget.se/produkt/vin/dolcetto-d-alba-9335601/ plus att Massolinos dolcetto finns i BS https://www.systembolaget.se/produkt/vin/massolino-7295001/
Primitivo; hm, här har jag en kunskapslucka. Någon annan som kan fylla på...?
Frappato: Arianna Occhipiniti brukar vara hajpad; https://www.systembolaget.se/produkt/vin/sp68-rosso-9555901/ börjar säljas på fredag. Har provat den några olika årgångar, men inte fallit för den ännu.
Montepulciano: varför inte Bifernos Bosco delle Guardie https://www.systembolaget.se/produkt/vin/bosco-delle-guardie-5168601/

Sen finns det ungefär 390 druvor till att leta reda på, men det kan bli ett projekt för fördjupningsstudier.

Det kan kanske vara skoj att ta med några "internationella" druvor för att upptäcka hur de beter sig i italiensk jord; cabernet sauvignon, merlot och pinot noir är de som jag främst har i åtanke.
 

Foley

Medlem
På temat nebbiolo kan det vara kul att prova Sandro Fay Costa Bassa från valtellina, som jag tror är nebbiolo på hög höjd utanför Piemonte. Kanske är kul att testa mot de klassiska vinerna i Piemonte. Finns i tillfälliga sortimenten nu och är en favorit hos mig.

I Montalcino är jag förtjust i Rosso di Montalcino, om man inte vill betala upp för Brunello. Lite dåligt utbud på prisvärd Rosso på bolaget dock. Col d’Orcia är en habil producent med betydligt högre priser i t.ex. uk som kan vara kul att prova. Vad gäller brunello gillar jag en del av de som ligger i det lägre prisintervallet för Brunello på bolaget, och som iaf börjar med en 2:a, såsom Val di suga och Fattoi.
 
Nu har du fått en hel drös med Langhe att välja mellan men vill ändå slå ett extra slag för Nebbiolo D'alba Vigna Valmaggiore 2021 från Giacomo Grimaldi som släpps 15/3, det är en Langhe från ett specifikt vingårdsläge inom kommunen Roero och brukar vara mycket vin och plats för pengen varje år


Håll även utkik efter vinet "Il Provinciale" från producenten San Fereolo, även det en Langhe Nebbiolo men som ges samma lagringstid som en Barolo innan det lanseras - brukar släppas framåt sommaren

Det brukar vara en lite rustik och småvild stil på Nebbiolo som inte alltid går hem hos alla men det kommer garanterat att sticka ut bland andra Langheviner
 
Trådskapare
T

Tommi

Medlem
Stort tack hör ni! Jag har att testa lite nu :) Valpolicellan från Zenato har jag druckit och tycker om. Ska testa deras Ripasso också har jag tänkt. Chiara Condello är jag också väldigt nyfiken på då jag sett recension på annat håll och tänkt att jag ska testa. Blev nyfiken på det mesta som rekommenderades här ovan för att vara ärlig :) Som sagt, stort tack igen. Ska testa lite av rekommendationerna och återkomma med intryck.

Nyfiken fråga. Vad är det som gör att de italienska druvorna sällan ses utanför Italien? Tror mig sett någon Nebbiolo från Australien men i övrigt är det ju inte ofta man ser italienska druvor i exil på samma sätt som de franska.
 
Last edited:

MartinBz

Medlem
Stort tack hör ni! Jag har att testa lite nu :) Valpolicellan från Zenato har jag druckit och tycker om. Ska testa deras Ripasso också har jag tänkt. Chiara Condello är jag också väldigt nyfiken på då jag sett recension på annat håll och tänkt att jag ska testa. Blev nyfiken på det mesta som rekommenderades här ovan för att vara ärlig :) Som sagt, stort tack igen. Ska testa lite av rekommendationerna och återkomma med intryck.

Nyfiken fråga. Vad är det som gör att de italienska druvorna sällan ses utanför Italien? Tror mig sett någon Nebbiolo från Australien men i övrigt är det ju inte ofta man ser italienska druvor i exil på samma sätt som de franska.
Det förekommer en del italienska druvor utanför landet, jag såg den här videon idag, där är det åtminstone två vita italienska druvor (Vermentino och Fiano) från Australien representerade. Och sen vet jag (?) med mig att Primitivo heter Zinfandel när den odlas utanför Italiens gränser. Nebbiolo finns väl några exempel på i USA också, eller?
 

The Wall

Medlem
Stort tack hör ni! Jag har att testa lite nu :) Valpolicellan från Zenato har jag druckit och tycker om. Ska testa deras Ripasso också har jag tänkt. Chiara Condello är jag också väldigt nyfiken på då jag sett recension på annat håll och tänkt att jag ska testa. Blev nyfiken på det mesta som rekommenderades här ovan för att vara ärlig :) Som sagt, stort tack igen. Ska testa lite av rekommendationerna och återkomma med intryck.
Vi ser fram emot att få läsa om dina intryck :)
Zenatos Ripasso var en av våra favoriter för en massa år sedan (typ 18 st) men klingade av med åren och vi glömde bort en del flaskor i källaren, vilket visade sig vara utmärkt när vi korkade upp en bortglömd butelj för inte så länge sedan. Likt Amarone, Bordeaux och nebbiolo gör ofta glömska vinet gott.
 
Finns en hel del Nebbiolo och Sangiovese planterat i Australien men tror antingen att det slinker ner i blends eller inte exporteras, kanske kan bli en större grej om 5-10 år då jag vet att många framstående vinmakare där har planterat och experimenterar med det

Timo Mayer buteljerar en Nebbiolo som brukar dyka upp, men det vinet kostar ju en del

Producenten Ravensworth har jag också hört en del surr om
 

The Wall

Medlem
Nyfiken fråga. Vad är det som gör att de italienska druvorna sällan ses utanför Italien? Tror mig sett någon Nebbiolo från Australien men i övrigt är det ju inte ofta man ser italienska druvor i exil på samma sätt som de franska.
Misstänker att det är den svårdefinierade kombinationen druva+klimat+jordmån som stökar till det. För en hel del år sedan (20?) gjorde Bonterra några tappra försök med andra druvor än cabernet och zinfandel i form av sangiovese och en röd "blandning" av syrah+sangiovese+carignan. På vita sidan är väl deras chardonnay mest känd, men det har förekommit roussanne, viognier, muscat och sauvignon blanc.
Har för mig att USA och Australien är väl de länder utanför Italien som experimenterat mest med nebbiolo, med en liten flagga för att Sydafrika har gjort några tappra försök.

En kvalificerad gissning är att vissa druvor är (än så länge) så pass starkt förknippade med "sina länder" att det kan bli kommersiellt utmanande att få ihop kalkylen med "fel druva från rätt land" och få vinproducenter vågar chansa; tempranillo är ju rätt ok från Spanien, men inte lika vanligt förekommande i tex Italien eller Grekland.
 

The Wall

Medlem
Några hastiga tankar:
Nebbiolo (utöver mackan92s utmärkta lista): Pio Cesare Langhe Nebbiolo, finns i 93 butiker https://www.systembolaget.se/produkt/vin/langhe-730601/ eller varför inte kasta in en Valtellina Superiore också för att förvrirra lite https://www.systembolaget.se/produkt/vin/capo-di-terra-9030101/
Sangiovese: Cecchi Chianti Classico, https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cecchi-organic-284201/ eller möjligen ännu hellre Fonterutoli https://www.systembolaget.se/produkt/vin/fonterutoli-3222901/ men den måste beställas. Går man utanför Chianti Classico är Poliziano Viti Nuove ett bra exempel: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/poliziano-vino-nobile-di-montepulciano-214401/ Om man istället vill man testa sangiovese från tex Emilia-Romagna brukar Chiara Condello vara trevlig https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chiara-condello-9122401/ Visserligen beställningssortimentet, men värd att klicka hem, dock är det mariga årgången 2018 som finns till försäljning nu ås det kan vara värt att vänta på 2019.
Corvina: Vini Pietro Clementi brukar vara bra https://www.systembolaget.se/produkt/vin/valpolicella-classico-superiore-9472201/ säljstart 15 mars annars finns Zenato Valpolicella Classico Superiore att tillgå i de flesta butiker https://www.systembolaget.se/produkt/vin/zenato-1238501/
Nerello Mascalese: Benanti brukar vara pålitlig https://www.systembolaget.se/produkt/vin/benanti-7487401/ (beställningssortimentet)
Aglianico: kanske Feudi di San Gregorio om man inte vill lägga pengarna på Mastroberardino https://www.systembolaget.se/produkt/vin/taurasi-628201/
Lagrein: J Hofstätter brukar vara pålitlig https://www.systembolaget.se/produkt/vin/j-hofstatter-5504601/ (beställningssortimentet)
Dolcetto: San Fereolo är en av våra favoriter https://www.systembolaget.se/produkt/vin/san-fereolo-9537301/ finns några flaskor kvar i två butiker i Stockholm samt i Visby och Ånge. Finns visserligen andra producenter som är bra, men jag har för mig att lite bättre dolcetto brukar dyka upp i TS längre fram på vårkanten. Hm, visserligen kommer Luigi Pira med en dolcetto nästa vecka https://www.systembolaget.se/produkt/vin/dolcetto-d-alba-9335601/ plus att Massolinos dolcetto finns i BS https://www.systembolaget.se/produkt/vin/massolino-7295001/
Primitivo; hm, här har jag en kunskapslucka. Någon annan som kan fylla på...?
Frappato: Arianna Occhipiniti brukar vara hajpad; https://www.systembolaget.se/produkt/vin/sp68-rosso-9555901/ börjar säljas på fredag. Har provat den några olika årgångar, men inte fallit för den ännu.
Montepulciano: varför inte Bifernos Bosco delle Guardie https://www.systembolaget.se/produkt/vin/bosco-delle-guardie-5168601/

Sen finns det ungefär 390 druvor till att leta reda på, men det kan bli ett projekt för fördjupningsstudier.

Det kan kanske vara skoj att ta med några "internationella" druvor för att upptäcka hur de beter sig i italiensk jord; cabernet sauvignon, merlot och pinot noir är de som jag främst har i åtanke.
Jag glömde barbera, men det kan bero på att jag har svårt för slånbärstonerna i ung barbera. Högklassig och långlagrad barbera brukar däremot kunna briljera, men de flaskorna kan vara lite svårlokaliserade har undertecknad detektiv upptäckt. En bra plan B är San Fereolos Austri, https://www.systembolaget.se/produkt/vin/san-fereolo-9321901/ , men då får man med lite nebbiolo i vinet som gör att det går att dricka ;)
 

YvesKlein

Medlem
Hej!

Jag skulle vilja slå ett slag för Trentino Alto Adige / Sydtyrolen.

Det finns ett kooperativ grundat sent 1800-tal vid namn Cantina Terlano eller det tyska namnet Kellerei Terlan som gör fantastiska viner även i förhållande till deras prissättning. I den prisnivå som du föreslog finns många goda exempel på viner jag tycker representerar druvan och platsen väl.

Kooperativet gör vita och röda viner där man excellerar i vita viner, flera av vinerna är tillverkade med druvor som har odlats länge i regionen som exet kömpelvis Pinot Grigio, Pinot Bianco och Gewürztraminer, man tillverkar även vin av den för regionen typiska druvan Lagrein som gör kraftiga, relativt fruktiga men samtidigt taninrika viner som ligger bra i pris och går med fördel att lagra. Man gör även cuvees/blandingar av druvor från vingårdarna som exempelvis Cuvee Terlaner som tidigare hette Terlaner Classico. Cantina Terlano gör även en mycket bra Sauvignon Blanc där deras instegsvin heter Quarz och levererar ett seriöst utryck av Sauvignon Blanc, dock är druvan kanske inte den som kännetecknar regionen bäst, men ett mycket välgjort vin som visar regionens och kooperativets potential att tillverka seriösa välgjorda viner.

Här kommer ett urval av viner som jag rekommenderar dig att prova:





 

YvesKlein

Medlem
Hej!

Jag skulle vilja slå ett slag för Trentino Alto Adige / Sydtyrolen.

Det finns ett kooperativ grundat sent 1800-tal vid namn Cantina Terlano eller det tyska namnet Kellerei Terlan som gör fantastiska viner även i förhållande till deras prissättning. I den prisnivå som du föreslog finns många goda exempel på viner jag tycker representerar druvan och platsen väl.

Kooperativet gör vita och röda viner där man excellerar i vita viner, flera av vinerna är tillverkade med druvor som har odlats länge i regionen som exet kömpelvis Pinot Grigio, Pinot Bianco och Gewürztraminer, man tillverkar även vin av den för regionen typiska druvan Lagrein som gör kraftiga, relativt fruktiga men samtidigt taninrika viner som ligger bra i pris och går med fördel att lagra. Man gör även cuvees/blandingar av druvor från vingårdarna som exempelvis Cuvee Terlaner som tidigare hette Terlaner Classico. Cantina Terlano gör även en mycket bra Sauvignon Blanc där deras instegsvin heter Quarz och levererar ett seriöst utryck av Sauvignon Blanc, dock är druvan kanske inte den som kännetecknar regionen bäst, men ett mycket välgjort vin som visar regionens och kooperativets potential att tillverka seriösa välgjorda viner.

Här kommer ett urval av viner som jag rekommenderar dig att prova:





Jag ser att jag har skrivit att instegsvinet för Sauvignon Blanc heter Quarz, det heter Winkl, jag råkade blanda ihop namnen.
 
Trådskapare
T

Tommi

Medlem
Tack återigen för alla tips hör ni. Precis hemkommen från en provning på Systembolaget, intro till röda viner. Vi fick faktiskt testa en Nebbiolo från Valtellina:

Jag tyckte om det och det var det i särklass bästa vinet av de fem vi testade. Föga förvånande kanske då motståndet bestod av Crazy Cat Red Blend och några ganska trista viner som varken doftade eller smakade någonting som helst. De tre första vinerna var så fattiga i doft så att jag trodde att näsan slutligen gått på lunch helt och hållet, men det var nog så enkelt att det inte var speciellt bra viner helt enkelt.

Hursomhelst, Nebbiolon var god och det var ganska roligt att komma iväg. Inser att jag har mycket att lära vad gäller att sätta ord på dofter och smaker och att lita på att det jag känner är det just jag känner om ni förstår vad jag menar. Jag tror också att bristfällig näsa och ovana att sätta ord på doft och smak gör att jag behöver ganska tydliga och starka sådana och kanske inte så mycket finlir.

Framåt fredag kväll testar jag Nebbiolon från Paolo Scavino och jämför med anteckningar och minnet av hur kvällens Nebbiolo upplevdes. Det blir spännande.
 
Last edited:
Toppen