Hej allesammans. Första posten här, även om jag läst lite till och från. Inte minst när jag letat tips om bra glas. Jag skulle behöva lite hjälp, så här ligger landet:
Trots tilltagande ålder har jag aldrig "varit bra" på viner. Druckit en del vin men aldrig riktigt reflekterat över varför jag tycker att ett vin är godare än ett annat o.s.v. Aldrig varit insatt i druvsorter, regioner m.m. och har sett vin som lite knepigt och komplicerat. Lägg också till en tämligen okänslig näsa (på gott och ont, mest ont i vinsammanhang) som gör det svårt att hitta nyanser i doft och smak. Den kräver tydliga skillnader helt enkelt.
Med det sagt så skulle jag ändå vilja utforska vin lite mer än jag gjort och då Italien ligger mig nära om hjärtat så vill tänkte jag lägga lite krut på Italienska viner ett tag. Vad behöver jag lite hjälp med då? Jo, jag skulle uppskatta tips på Italienska viner som smakar typiskt så som ni ser att en viss druva "skall" smaka. T.ex. ett typiskt Nebbiolovin, ett typiskt Sangiovese, något typiskt från Valpolicella o.s.v.
Gör ingenting om det är riktigt stereotypa viner, snarare tvärtom. Prisklass 200kr kanske, plus minus några kronor åt vardera håll. Mer Langhe än Barolo m.a.o. Tänker att det skulle hjälpa mig till att förhoppningsvis kunna navigera vidare med nyanser inom druvsorten om basen sitter så att säga. Tänker jag rätt här? Alla inspel uppskattas.
Mvh, Tommi
Trots tilltagande ålder har jag aldrig "varit bra" på viner. Druckit en del vin men aldrig riktigt reflekterat över varför jag tycker att ett vin är godare än ett annat o.s.v. Aldrig varit insatt i druvsorter, regioner m.m. och har sett vin som lite knepigt och komplicerat. Lägg också till en tämligen okänslig näsa (på gott och ont, mest ont i vinsammanhang) som gör det svårt att hitta nyanser i doft och smak. Den kräver tydliga skillnader helt enkelt.
Med det sagt så skulle jag ändå vilja utforska vin lite mer än jag gjort och då Italien ligger mig nära om hjärtat så vill tänkte jag lägga lite krut på Italienska viner ett tag. Vad behöver jag lite hjälp med då? Jo, jag skulle uppskatta tips på Italienska viner som smakar typiskt så som ni ser att en viss druva "skall" smaka. T.ex. ett typiskt Nebbiolovin, ett typiskt Sangiovese, något typiskt från Valpolicella o.s.v.
Gör ingenting om det är riktigt stereotypa viner, snarare tvärtom. Prisklass 200kr kanske, plus minus några kronor åt vardera håll. Mer Langhe än Barolo m.a.o. Tänker att det skulle hjälpa mig till att förhoppningsvis kunna navigera vidare med nyanser inom druvsorten om basen sitter så att säga. Tänker jag rätt här? Alla inspel uppskattas.
Mvh, Tommi