Hur f-n transkriberar man ett uttal av Vielles Vignes?

Diskussion i 'Övrigt' startad av StefanAkiko, 21 maj 2014.

 1. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Är så trött på dogmat att allt och alla bara handlar i kommersiella vinstsyften. Gör du det?
  Jag gör i de flesta av mina val absolut inte det...

  Självklart måste jag hela tiden, framför allt på mitt arbete försöka balansera det jag vill göra (vision) mot det jag måste göra (pengar). Men inte ens här är det säkert att snabbast möjliga vinst alltid vinner.
  Så varför skulle ALLA avvägningar som en vinodlare gör vara kommersiella?
   
 2. sunqan

  sunqan Vinös

  TACK!!!
  nu förstår jag varför jag skändligen misslyckata beställa ett glas apesinjos i josbaren vid Carrefour i Antibes (2 ggr med 10 års mellanrum).
   
 3. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Den kommersiella aspekten är bara en bland flera, och eftersom kvalitetsvin kräver långa investeringscykler är det svårt att bevisa exakt hur mycket den kommersiella aspekten avgör. Den är möjligen helt avgörande i det ögonblick man skall slänga i ekchipsen. Men ute i vingården är det en annan historia med många fler variabler.

  Om det vore så att pengarna var den enskilt viktigaste faktorn skulle vinvärlden vara mycket mer uniform. Alla skulle då försöka sig på att göra DRC, Petrus, osv. Sanningen är ju att de mesta av förändringarna och utvecklingen som sker beror på envisa tjuriga vinmakare som trots dåliga vinstutsikter ger sig fan på att plantera något som han/hon tror skulle passa för sin jordmån. Vinsthemtagningen, om den kommer, lär dröja 20-30 år.
   
  Magnus L gillar detta.
 4. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Om alla som drev företag eller företagsliknande verksamhet i förstonde såg till pengen, så vore alla knarkhandlare. För DÄR är det störst utväxling på insatt kapital.

  Men, tänk dig in i situationen att du är en vinbonde. Fullt konstnärligt lagd och strävandes efter högsta kvalitet i det första rummet. Men, affärerna har bara dalat, oavsett hur bra du presterat, och detta under 15 års tid. Det är knappt pengarna längre räcker till mjölk, ost och bröd. Din hustru ler inte längre. Dina barn blir retade i skolan. Du ser en chans i att rota upp dina gamla skitrankor och Franska staten betalar dig för det. För pengarna kan du starta ett nytt liv! Eller du kanske biter dig kvar och bestämmer dig för att följa dagens trend: Att göra Parkeriserade viner. I byn har redan flera av dina grannar tjänat pengar på det och deras hustrur skrattar, deras barn har fina kläder...

  Men, du kanske ignorerar din hustru och fortsätter göra så som din farfar gjorde, bara för att det är tradition?
   
  Vino fino gillar detta.
 5. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Ett bra område att titta på är Beaujolais. Detta område har verkligen haft sina sötebrödsdagar, men det kan man verkligen inte säga att de har idag. I Beaujolais försöker man komma runt det hela genom att snegla på Bourgogne: nu då Nouveau inte funkar på någon marknad och försäljningen av deras "riktiga" viner dalat överallt. Lösningen: Man försöker införa Grand Cru!
  Min gissning är att DET kommer inte ge någonting som funkar på marknaden, iaf inte som ger någon långsiktig och djupgående marknadsacceptans med ökad försäljning tvärs över regionen...
  Det blir färre och färre barn i Beaujolais som får fira jul, helt enkelt...

  Men tänk om de hade rätt att odla Zinfandel och kalla den "AOC Zinful and Beautiful" :D
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 6. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Kalkylen skall väl också hantera risk, och ett fängelsestraff är kanske inte värt det, även om marginalerna är stora.

  Skämt åsido så är det givetvis så att när vi pratar om en produkt som skall säljas på en fri marknad så är det marknadsmekanismer som styr. Men det är lite av en tautologi. Det förklarar väldigt lite. Det är ungefär lika precist som att säga att vinbönderna måste ta hänsyn till tyngdlagen i sitt arbete.

  Det som är intressant är vad som händer i ögonblicket då vinbonden X står inför följande val: om jag tillverkar vin A, så tjänar jag 10 kr per flaska. Om jag tillverkar vin B, 20 kr. Vilket ska jag satsa på?

  Här menar jag att valet långt ifrån är självklart. I vår underbara vinvärld finns det många envisa dårar som lägger in andra värderingar än bara kosingen, när de ställs inför sådana val. Och även bland dem som har stenhårt fokus på profiten så är många beredda att ta en betydande risk i långsiktiga investeringar på ett sätt som man knappt ser i andra branscher.
   
  Last edited: 24 maj 2014
  StefanAkiko gillar detta.
 7. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det är många komponenter som bygger upp vår mycket komplexa verklighet och således är det svårt att med förenklade modeller annat än ge fingervisningar. Har svårt tro det finns någon som ser ENBART till pengen, möjligen någon med multipla diagnoser. Sedan är det charmigt med konstnärer av alla de slag: De drivs så in i bomben av det som de tror på. På gott och ont för deras omgivning, nära eller ej.

  Då jag projektleder så är jag allergisk mot "konstnärer" i mitt team. Jag förklarar skillnaden mellan att skapa det kunden behöver och vill ha kontra att skapa det som "konstnären" vill få ut ur sitt inre. Det första ger pengar in som ger löner och vinst som ger ett jobb att gå till också NÄSTA månad. Det andra ger missnöjda kunder, projekt som är svåra att driva in i mål, svårigheter inom teamet, lönsamhetsproblem och inte alldeles säkert ett jobb att gå till också nästa månad.

  Då jag jobbar så avskyr jag dessa ömtåliga konstnärssjälar, men då jag dricker vin så älskar jag dem :cool:
  Varför skall moi behöva vara konsekvent? :oops:
   
  Vino fino gillar detta.
 8. sunqan

  sunqan Vinös

  Dilemmat uppstår om vin A är det som gör att vin B säljer :)
   
 9. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Bra koppling till arbetslivet. Bra koppling till den dynamik som i rätt miljöer kan uppstå mellan två parter som försvarar sina positioner men är gemensamt ansvariga för resultatet. Jag har lärt mig mycket av dessa "konstruktiva gräl", när de uppstår, i arbetslivet.

  Utan att veta kan vi gissa att det är så det fungerar hos de bästa vinproducenterna.
   
 10. kayaker

  kayaker Cyklist

  Tja, det räcker att gå till engelskan. Tonande S och tonande J är våra överlägset största uttalsproblem. Generellt så är det så att man har svårt med fonem som inte finns i sitt/sina modersmål.
   
  chambertin gillar detta.
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Fransmän brukar ha mycket svårt att uttala svenska ord också...just saying...
   

Dela sidan