Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Hur lägger du upp din vinkällare i båten? (Stora båtvinkällartråden)

Trådskapare
Emanuel

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
För att hålla båtvinstråden vid liv och för att återuppliva sommaren tänkte jag posta ett litet bildreportage och skriva några rader om vår senaste båtresa som innehöll både båt, mat och vin.

Resan började faktiskt redan två dagar före avresa då vi fick utföra diverse matrosjobb i form av vaskning, målning samt använda våra zoologiska färdigheter när en koloni sommarfeta spindlar skulle avhysas för att göra plats för vintörstande människor.
Som tur var blev det även lite tid över att sitta med en kaffekopp och insupa dieseldoft i maskinrummet vilket ju är båtlivets alfa och omega. Självklart passade vi även på att nogsamt provköra kranens alla funktioner i samband med att en låda öl skulle lyftas ombord, det är ju trots allt semester så man ska ju inte slita ut sig i onödan.

Nyvaskade och klara för avresa:
20150807_090543.jpg

Vårt första mål var några timmas slöresa till Köpingsvik som ligger precis norr om Borgholm och som seglartraditionen bjuder tog vi förstås den klassiska ölandsbrobilden.
Dock skippade vi traditionen med att man ska "klappa" fyren på krongrundet på norrgående då ett sådant passageavstånd inte riktigt lämpar sig för en dam av vår storlek.

Ölandsbro-fie
20150808_095534.jpg


Någon distans efter Ölandsbron uppstod också resans första nödsituation; Det uppdagades nämligen att de på morgonen nybakta kanelbullarna hade blivit allt för svala för omedelbar konsumtion då de oturligt nog hade hamnat i kylväskan inklämda mellan några flaskor väl kyld Champagne. -Inte optimalt om man är en kanelbulle avsedd för att ätas omedelbart.
Turligt nog är ju fartyget fullt av kockkunniga maskinister och under devisen att "man tager vad man haver" fann sig strax bullarna inklämda en och en mellan varje topplock och en ljuv doft av nybakta bullar spreds i maskinrummet.

Bulle i motorn:
20150808_095305.jpg


Efter traditionsenlig "tutning" och "vinkevink" till kungen när vi passerade Solliden (Fast mest till säpovakterna i sin lilla båt) var vi strax framme i Köpingsvik som kanske mest är känt för sin supelångggrunda strand och afterbeach på sommarkrogen "Sinus" samt sin jättelånga pir med en champagnebar längst ut. Eller, ja, snarare en bar där man kan få ett glas halvtaskig NV och inte direkt en plats för den seriöse skumpofilen.
Vi nöjde oss således med att ankra ett femtiotal meter från piren för att avnjuta en kall lunch på flajjan med diverse godsaker.
Champagnen fick dock stanna i kylväskan en stund till då det fortfarande återstod några distans till resans slutmål, Sandvik.
Innan vi drog upp ankaret fick det bli lite fria aktiviteter där några valde en kort simtur för ett glas på piren medans några Ironman-galningar valde en bra mycket längre längre simtur utan glas på piren. De mer modesta av oss valde att istället ta på oss dykutrustning och titta på kalmarflundror och borsta av lite tulpaner på undersidan av skrovet.
20150808_152949.jpg


Efter att ha hivat upp kroken och sagt adjö till Köpingsvik tog vi oss an de sista distansen upp till Sandvik och Kalmarsund visade sig verkligen från sin vackraste sida med förskeppet skärandes likt ett samurajsvärd genom ett spegelblankt hav.
Ja, faktiskt så bra att till och med maskinisterna erkände att det nästan var mysigare ute på däck än i maskinrummet.
Helt utan drama, skilsmässor, kaos eller krossade småbåtar lyckades vi sedemera bli väl förtöjda i ett solvarmt och vackert Sandvik.
20150808_165156.jpg

Äntligen fick vi så sabrera upp lite bubbel och den sena eftermiddagen fick förgyllas av "husvinet" 2008 Legras & Haas som blir godare för varje månad den vilat i källaren samt tidigare nämnda och vällagrade NV Serge Mathieu prestige som överraskade med sina sublima mognadstoner. En fantastiskt fin eftermiddag i vykortsvackra Sandvik och livsnjutning på hög nivå!

Väl förtöjda:
20150808_172340.jpg
20150808_172516.jpg
20150808_172604.jpg



Klockan går som en elvisp när man har trevlig och strax stod Taxi Löttorp och väntade på oss med en storbil bokad för kvällens grisfest på Lammet & Grisen.
För er som inte varit på Lammet och Grisen så är det en jättelokal mitt ute i den öländska djungeln där de helgrillar lamm och gris som sedan trancheras på plats av kocken enligt dina önskemål.
Till detta serveras en tillbehörsbuffé där man får gå "bananas" bland en oändlig mängd såser, grillade grönsaker, varianter på potatis och allsköns möjliga och omöjliga tillbehör.
Trots att det är buffé så håller de stilen och allt är fräscht, gott och vällagat och de lyckas faktiskt väl med att hålla en viss klass trots sin storlek.
Vinlistan är tyvärr inte i närheten av vad de erbjuder på sin filial i Sälen men trots allt mycket bra för att vara Småland och vi plockade ut några flaskor 2008 Telegraphe, 2008 Barolo Serralunga ´d Alba och 2000 Chateau La Nerthe.
Alla vinerna dekanterades proffsigt och serverades i en snygg karaff, dessvärre skulle framförallt Telegraphen behövt andas lite längre men fick finna sig att vara uppdrucken innan den hunnit smaka särskilt länge på friheten.
Det slank även ner lite andra flaskor den kvällen med dessa registrerades inte allt för noga.

Vinlista och lammkockar:
Vinlista.jpg
Vinlista.jpg

20150808_202342.jpg


En trevlig kväll med gott kött och goda viner och ett ställe som förtjänar ett årligt sommarbesök.
Nu slutade dock inte kvällen här, kring midnatt blev vi återigen hämtade av Taxi Löttorp för transport tillbaka till båten och efter att ha thai-pimpat flybridge med diverse kulörta lyktor ville alla vara med och sabrera något gott och som tur var fanns ett stort lager av cava och prosecco att träna på.
20150809_001556.jpg


Dagen efter kunde man konstatera att det även sabrerats ballerinakexpaket, ostpopcorn samt en halv kyckling, allt med varierande resultat.
Som alltid sjukt trevligt när man ger sig ut med båten och nästa år planeras en längre gastrotripp där målet blir att äta sig genom alla skärgårdskrogar från Dämmans fyr till Understen.
Vi får väl se hur det går med det.
 
Last edited:

gece

Man vänjer sig.
Resan började faktiskt redan två dagar före avresa då vi fick utföra diverse matrosjobb i form av vaskning, målning samt använda våra zoologiska färdigheter när en koloni sommarfeta spindlar skulle avhysas för att göra plats för vintörstande människor.
Vad vaskade ni? Selosse Lieux-Dits? ;)
 
Trådskapare
Emanuel

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Dåligt med uppdatering i tråden om maritima vinkällare på sistone.
Årets vinkällare i båten blev den mest hafsiga på länge på grund av tidsbrist innan avresa.
Kan efter årets semester konstatera att Champagne på magnum lämpar sig extra bra som betalningsmedel i marinor när man får oväntat haveri varvid det alltid bör medföras i fartyget.

20190728_152216.jpg

20190728_152216.jpg
 
Toppen