Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Hur stiger vin i värde?

En dum fråga kanske men hur ser en generell värdeökning ut på Grand Cru Classe vinerna? Om man bara ser till ren spekulation? Och vilka årgångar bör man i sådana fall satsa på? Anta att man köper en Ch Cheval Blanc, Haut Brion eller nån annan i gänget för 4-5000 kr idag...är det safe att anta att den ökat i värde om 10 år eller beror det helt på årgången?

Mitt vinintresse är stort men befinner sig på nybörjarnivå än så länge. Håller på att bygga upp en samling och det hade kul att ha ett par riktigt fina flaskor (för känslans skull) och vetskapen om att dessa stiger i värde kan ju motivera det höga inköpspriset. Sen tror jag iofs att vinintresset och därmed smaklökarna kommer övervinna en ev vinst när den väl är mogen men ändå... hur ligger det egentligen till?
 
SV: Hur stiger vin i värde?

hbengtsson skrev:
En dum fråga kanske men hur ser en generell värdeökning ut på Grand Cru Classe vinerna? Om man bara ser till ren spekulation? Och vilka årgångar bör man i sådana fall satsa på? Anta att man köper en Ch Cheval Blanc, Haut Brion eller nån annan i gänget för 4-5000 kr idag...är det safe att anta att den ökat i värde om 10 år eller beror det helt på årgången?

Mitt vinintresse är stort men befinner sig på nybörjarnivå än så länge. Håller på att bygga upp en samling och det hade kul att ha ett par riktigt fina flaskor (för känslans skull) och vetskapen om att dessa stiger i värde kan ju motivera det höga inköpspriset. Sen tror jag iofs att vinintresset och därmed smaklökarna kommer övervinna en ev vinst när den väl är mogen men ändå... hur ligger det egentligen till?

Det här är en stor fråga, det finns inget som är "safe". Hur en årgång utvecklas är en av de svåra frågorna. I rödvinsvärlden är ju kungen Parker, om han säger bra årgång så drar priserna iväg men det är inget som säger att om 10 år årgången verkligen blev vad som förväntades. Så för att tjäna mycket pengar så gäller det att vara före Parker, hitta rätt viner, kanske sådana som blir framtida klassiker (personligen köpte jag Sassicaia 1988 för under 200 kronor innan den blev hypad).

Dock, är det ett stort känt vin så får man oftast pengarna tillbaka med lite ränta (eller mycket om man köpt vid rätt tillfälle). Föreslår att du väljer ut någon/några områden du är intresserad av och lär dig det, besök området, förstå hur årgången påverkar, sök efter vin utanför Systembolaget, köp magnum då det är möjligt om du vill investera.

Systembolaget har en liten PDF om viner som oftast är eftertraktade på auktioner.
http://www.systembolaget.se/NR/rdonlyre ... objekt.pdf
 

Sjödin

Joråsåatt...
SV: Hur stiger vin i värde?

Tror minnsan att TS läst Dagens Industri idag och fått lite dollarvittring... ;-)
 
Trådskapare
H

hbengtsson

Medlem
SV: Hur stiger vin i värde?

Shorepower: Tack för feedback och intressant länk. I sommar bär det av till vindistrikten, främst bourgogne men troligen även bortåt Bordeaux. Får se vad man snappar upp samt om man hittar några intressanta flaskor.

Sjödin: Haha, faktiskt inte. Jag blev ju nu tvungen att kolla på di.se och det var ju ett sammanträffande helt klart! Men att köpa ett par riktigt fina flaskor har legat på listan rätt länge. Måste bara övertyga sambon (som inte dricker vin) och vetskapen om att dom ökar i värde gör inköpet lättare...
 

Per Stade

Lege artis
SV: Hur stiger vin i värde?

shorepower skrev:
Det här är en stor fråga, det finns inget som är "safe". Hur en årgång utvecklas är en av de svåra frågorna.
I rödvinsvärlden är ju kungen Parker, om han säger bra årgång så drar priserna iväg men det är inget som
säger att om 10 år årgången verkligen blev vad som förväntades.
Så för att tjäna mycket pengar så gäller det att vara före Parker, hitta rätt viner,
kanske sådana som blir framtida klassiker (personligen köpte jag Sassicaia 1988 för under 200 kronor innan den blev hypad).

Pre Parker gick det att köpa Latour för 300 kronor. Robert M.Parker Jr är kanske den största
katastrofen, för alla som tycker om att dricka gott vin, sedan vinlusen

shorepower skrev:
Dock, är det ett stort känt vin så får man oftast pengarna tillbaka med lite ränta (eller mycket om man köpt vid rätt tillfälle).
Föreslår att du väljer ut någon/några områden du är intresserad av och lär dig det, besök området,
förstå hur årgången påverkar, sök efter vin utanför Systembolaget, köp magnum då det är möjligt om du vill investera.

Och helst hela lådor som bör lagras på Grappe ;)

Min uppfattning är att det är enklare och framförallt snabbare att spela på börsen.

Men det är ju aldrig fel att köpa gott vin, som går att lagra.
Om inte annat så kan du ju dricka upp det.
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Hur stiger vin i värde?

Grappe? Nu för tiden ska väl vinerna lagras på Magnusson Fine Wine för att få riktigt bra värderingar? ;)
 

Per Stade

Lege artis
SV: Hur stiger vin i värde?

Krug skrev:
Grappe? Nu för tiden ska väl vinerna lagras på Magnusson Fine Wine för att få riktigt bra värderingar? ;)

Självklart har du rätt i det.

F.ö. är väl champagne och då speciellt Grand Cru champagne något av det billigaste som går att köpa idag?
 
SV: Hur stiger vin i värde?

Per Stade skrev:
Självklart har du rätt i det.

F.ö. är väl champagne och då speciellt Grand Cru champagne något av det billigaste som går att köpa idag?

Franförallt godaste

PS. Ge aldrig Krug rätt, han blir än mer dryg då DS
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Hur stiger vin i värde?

Moi? Dryg? ICKE!

Hur går det med vacinet? Några biverkningar?

För att hoppa på topic lite så är det ju alltid ett säkert kort att köpa "stora vin från stora årgångar" problemet med dessa är ju att det är som att spela på en lågoddsare. Men måste kippa in ganska mycket pengar om det ska bli en bra, snabb vinst.

Som har sagts så är ett bra sätt att leta efter regioner och viner som man tror är på G. Kolla på de som köpte Ch9 tidigt, även om de inte har ökat ofantligt mycket i pris så är ändå en ett par hundringars ökning på ett vin som kostade 500 spänn för ett par år sen ganska bra procentuellt sett.

En bra inställning är ju att handla för att finansiera sin egen konsumtion. En låda för en själv, en för marknaden.
 
SV: Hur stiger vin i värde?

Krug skrev:
Moi? Dryg? ICKE!

Hur går det med vacinet? Några biverkningar?
Är det här som kallas en kontradiktion?
Krug skrev:
En bra inställning är ju att handla för att finansiera sin egen konsumtion. En låda för en själv, en för marknaden.
Håller helt med här. Framförallt slipper man våndan med för få flaskor. Finns väl få saker som är värre än att dricka den sista flaskan av vinet som var helt underbart och den enda utvägen är att hitta en sugardaddy som kan fixa ett par flaskor åt en mot några lämpliga gentjänster.
 

Per Stade

Lege artis
SV: Hur stiger vin i värde?

shorepower skrev:
Framförallt godaste

Det är tur för oss att Juhlin inte har fått samma genomslag som Parker.
T.om. årgångsKrug är ju billig jämfört med högklassiga franska rödtjut.
Det är väl bara Krug Clos du Mesnil och d'Ambonnay som är oöverkomliga
för de flesta.
Och det finns många godsaker som är förhållandevis billiga.
Just nu har nog finanskrisen hållit tillbaka prishöjningarna men vad händer
när nyrika kineser börjar dricka champagne?
 

Mmm

Medlem
SV: Hur stiger vin i värde?

Intressant fråga om Parker har något större inflytande på vinpriserna - man skulle lika gärna kunna vända det till att han har begränsat inflytande. Vad är absolut dyrast på marknaden? Grand Cru Bourgogne (som han inte bedömer), Pomerol och Bordeaux Premier Cru. Alla tre hade nog varit ungefär lika dyrt även utan Parker.

Totalt sett är det ganska litet samband mellan hans poäng och pris. En 95-100 p från Austrailen kan du lätt hitta för någon hundring, i Pomerol är det värre att hitta en 85 poängare för det priset. Att han har haft ett stort inflytande på priserna på Chateauneuf är iofs väldigt sant. Det börjar bli dyrt med alkosaft från Rhône nuförtiden.
 

Per Stade

Lege artis
SV: Hur stiger vin i värde?

Mmm skrev:
Intressant fråga om Parker har något större inflytande på vinpriserna - man skulle lika gärna kunna vända det till att han har begränsat inflytande. Vad är absolut dyrast på marknaden? Grand Cru Bourgogne (som han inte bedömer), Pomerol och Bordeaux Premier Cru. Alla tre hade nog varit ungefär lika dyrt även utan Parker.

Totalt sett är det ganska litet samband mellan hans poäng och pris. En 95-100 p från Austrailen kan du lätt hitta för någon hundring, i Pomerol är det värre att hitta en 85 poängare för det priset. Att han har haft ett stort inflytande på priserna på Chateauneuf är iofs väldigt sant. Det börjar bli dyrt med alkosaft från Rhône nuförtiden.

Att Parker har haft stort inflytande har jag hämtat från Wikipedia
Gå ner på sidan och läs avsnittet Impact on prices

Parkers 100poängsskala gav spekulanterna siffror som underlag för sitt agerande.
Pre Parker var det nog vanligare att människor köpte vin för att lagra och konsumera.
Nu är det många som spekulerar i framtida värdestegringar.
Utvecklingen har varit likadan på börser och auktionshus världen över.
 

chambertin

Medlem
SV: Hur stiger vin i värde?

Mmm skrev:
Intressant fråga om Parker har något större inflytande på vinpriserna - man skulle lika gärna kunna vända det till att han har begränsat inflytande. Vad är absolut dyrast på marknaden? Grand Cru Bourgogne (som han inte bedömer), Pomerol och Bordeaux Premier Cru. Alla tre hade nog varit ungefär lika dyrt även utan Parker.

Totalt sett är det ganska litet samband mellan hans poäng och pris. En 95-100 p från Austrailen kan du lätt hitta för någon hundring, i Pomerol är det värre att hitta en 85 poängare för det priset. Att han har haft ett stort inflytande på priserna på Chateauneuf är iofs väldigt sant. Det börjar bli dyrt med alkosaft från Rhône nuförtiden.
Var lite nyfiken på hur prisutvecklingen har varit på Bordeaux, Bourgogne och Rhône och till min stora förvåning så har te.x Rhône inte alls ökat i pris lika mycket som t.ex Bordeaux. Bordeaux gjorde i och för sig ett rejält dyk 2008/2009 pga finanskrisen och rekylen efter att man inte fck ut dom priser man begärde för 2007:eek:rna men detta var från väldigt höga nivåer. Bordeaux ligger fortfarande hästlängder före Rhône och Bourgogne i prisutveckling så någon Parker-effekt på Rhône har jag lite svårt att se. Jag tror snarare att Rhône och framför allt Bourgogne haft problem att kommunicera sina viners storhet pga av alla cuvéer, lägen och firmor. Jämför med Bordeaux där slottets Grand Vin är huvudnumret och den verksamhet man bygger sitt rykte på medan specialcuvéerna i t.ex C9dP är marginal-verksamhet i små kvantiteter.

Det ryktas om 30% höjningar i Bordeuax på 2009-primörerna vilket jag har svårt att se kommer att hända med t.ex 2009 från C9dP jämfört med t.ex 2007.

Kolla in den här grafen från IdealWiine (www.idealwine.fr) med siffror från 1992 och framåt för Bordeaux, Bourgogne och Rhône:
30779239.jpg

Bordeaux=Rött, Rhône=Blått, Bourgogne=Grönt

Gör man samma graf från 2000 till 2010 på dom tre regionerna så ser det inte alls lika ojämt ut.
30779283.jpg
 

Per Stade

Lege artis
SV: Hur stiger vin i värde?

chambertin skrev:
Kolla in den här grafen från IdealWiine (www.idealwine.fr) med siffror från 1992 och framåt för Bordeaux, Bourgogne och Rhône:
30779239.jpg

Bordeaux=Rött, Rhône=Blått, Bourgogne=Grönt

Gör man samma graf från 2000 till 2010 på dom tre regionerna så ser det inte alls lika ojämt ut.
30779283.jpg

Tjusiga kurvor men de visar bara att priserna på viner sålda hos IdealWine har gått upp!
Det framgår inte vad skalan till vänster representerar, troligen något index. Värdet 1000
som är utgångsvärdet i bägge diagrammen representerar troligen inte samma pris i de olika
regionerna. Det framgår inte hur stora försäljningsvolymer siffrorna bygger på och om det
är motsvarande viner som har sålts respektive år. Om det har skett en förskjutning av
försäljningssiffrorna mot större eller mindre andel billigare (eller omvänt dyrare) viner genom
åren så kommer det att påverka kurvornas utseende.

Det nedre diagrammet är dessutom stympat.

Så mycket mer än att priserna har gått upp går inte att läsa ut ur de här diagrammen.
 

chambertin

Medlem
SV: Hur stiger vin i värde?

Per Stade skrev:
Tjusiga kurvor men de visar bara att priserna på viner sålda hos IdealWine har gått upp!
Javisst men det var precis det jag ville visa. IdealWine säljer i och för sig en del vin men är framförallt en auktionssajt. Har inte grävt djupare i exakt vad Indexet bygger på men jag har sett liknande kurvor för Bordeaux på t.ex Liv-ex (se diagram nedan) och den kurvan är inte helt olik IdealWines i formen.
30781786.jpg


Går att läsa här http://www.liv-ex.com/pages/static_page.jsp?pageId=100 exakt vad Indexet bygger på.
Tyvärr har jag inget motsvarande härifrån för Rhône eller Bourgogne.

Per Stade skrev:
Det framgår inte vad skalan till vänster representerar, troligen något index. Värdet 1000
som är utgångsvärdet i bägge diagrammen representerar troligen inte samma pris i de olika
regionerna.
Man brukar göra på det viset när man jämför flera saker i ett diagram. Visst, man brukar skriva ut vilket Indexet är m.m men i sak visar det ju ändå bara på den relativa utvecklingen för dom tre regionerna från starttiden.
Per Stade skrev:
Det framgår inte hur stora försäljningsvolymer siffrorna bygger på och om det
är motsvarande viner som har sålts respektive år. Om det har skett en förskjutning av
försäljningssiffrorna mot större eller mindre andel billigare (eller omvänt dyrare) viner genom
åren så kommer det att påverka kurvornas utseende.
Svårt att få med den infon i ett diagram. Framgär säkert om man tränger djupare in i hur indexet är uppbyggt.
Per Stade skrev:
Det nedre diagrammet är dessutom stympat.
Tycker nog att det visar samma tre regioner mellan -00 och -10. Var är det stympat menar du ?
Per Stade skrev:
Så mycket mer än att priserna har gått upp går inte att läsa ut ur de här diagrammen.
Jag ser i all fall att Bordeaux har ökat mer i pris mellan -92 och -10 än Rhône och Bourgogne men att skillnaden inte är lika stor de senaste 10 åren.
 
Toppen