Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Japanskt vin - nu även på Systembolaget

Mattias Schyberg

Administratör
Japanska viner, tänker ni, det kan väl inte vara något att ha? :confused: Varför inte, tänker jag. Japaner är generellt väldigt kvalitetsmedvetna och hygieniska, dessutom lärda och vana att jobba hårt för att nå resultat. Bra grogrund för att odla vin med klass med andra ord. Hur klimat, jordmån och andra förutsättningar ser ut lämnar jag i era händer att förmedla, jag har nämligen ingen aning. Kina är dock riktigt stora inom vinindustrin, men här känner jag inte alls lika stort förtroende. Lite fördomsfullt ser jag bristande hygien och kvalitetskänsla som två stora hinder för att få mig intresserad (kan vara heelt ute och cykla här dock).

Till saken hör att Systembolaget har tagit in ett japanskt vin i ordinarie sortimentet nu i senaste nyhetssläppet. Vinet i fråga har det smått fantastiska namnet Grace Koshu (www.systembolaget.se/6601).
Vinet är dessutom gjort på den inhemska druvan "Koshu", som tros ha dykt upp i Japan för ca 1000 år sedan, vilket gör det extra spännande

Vad tror ni om detta, någon har kanske redan provat? Jag förutsätter dock att @StefanAkiko har stenkoll, fattas bara annat, men även ni andra har kanske lite tankar kring ämnet att förmedla? Är Japan ett vinland att räkna med på sikt, och vilken typ av viner kan vi räkna med att nationen har förutsättningar att göra?
 
Last edited:

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Japanska viner, tänker ni, det kan väl inte vara något att ha? :confused: Varför inte, tänker jag. Japaner är generellt väldigt kvalitetsmedvetna och hygieniska, dessutom lärda och vana att jobba hårt för att nå resultat. Bra grogrund för att odla vin med klass med andra ord. Hur klimat, jordmån och andra förutsättningar ser ut lämnar jag i era händer att förmedla, jag har nämligen ingen aning. Kina är dock riktigt stora inom vinindustrin, men här känner jag inte alls lika stort förtroende. Lite fördomsfullt ser jag bristande hygien och kvalitetskänsla som två stora hinder för att få mig intresserad (kan vara heelt ute och cykla här dock).

Till saken hör att Systembolaget har tagit in ett japanskt vin i ordinarie sortimentet nu i senaste nyhetssläppet. Vinet i fråga har det smått fantastiska namnet Grace Koshu (www.systembolaget.se/6601).
Vinet är dessutom gjort på den inhemska druvan "Koshu", som tros ha dykt upp i Japan för ca 1000 år sedan, vilket gör det extra spännande

Vad tror ni om detta, någon har kanske redan provat? Jag förutsätter dock att @StefanAkiko har stenkoll, fattas bara annat, men även ni andra har kanske lite tankar kring ämnet att förmedla? Är Japan ett vinland att räkna med på sikt, och vilken typ av viner kan vi räkna med att nationen har förutsättningar att göra?
Klimatet är väl ganska bra iaf?
Tycker om när det kommer lite nya utmanare. Som sagt Japaner i min bok är lite av perfektionister och jag tror att dom kan göra något vettigt.
Sen om det är något vettigt som hittat hit till SB eller inte. Who knows.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Klimatet är väl ganska bra iaf?
Tycker om när det kommer lite nya utmanare. Som sagt Japaner i min bok är lite av perfektionister och jag tror att dom kan göra något vettigt.
Sen om det är något vettigt som hittat hit till SB eller inte. Who knows.
Tycker vinet ser ut att kunna vara bra om jag har förstått hur man bör tolka SB:s "dolda" kvalitetssignaler. "nyanserad" och "mineral" är två ord som nästan alltid används för att signalera "köp mig". ;)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Tycker vinet ser ut att kunna vara bra om jag har förstått hur man bör tolka SB:s "dolda" kvalitetssignaler. "nyanserad" och "mineral" är två ord som nästan alltid används för att signalera "köp mig". ;)
Koshu ger generellt väldigt bleka vita viner. Enda gången som jag blev glad åt en Koshu, var då den hade lite restsötma. Det vinet blommade. (Dessutom bubblade det!) Även om det var ett enkelt vin, så var det lite mersmak över det. Jag vet inte vad det kan tänkas kosta, men sannolikt ett rån.

Har varit på ett gäng japanska-vin vinprovningar i Japan och mest känt mig modstulen efteråt. Efter en provning på restaurang Grace (lustigt med tanke på vinet som diskuteras) så kände jag mig rent av smutsig: Det vin som hade minst Brett i sig smakade som blöt Leukoplast...

Har oftast valt att inte lägga upp japanska viner på CT iom att det tar såån jävla tid att deschiffrera de japanska etiketterna och sedan (dessutom) mata in själva vinerna OCH smaknoter i omfånget 60-83p, där sen absoluta majoriteten ligger under 70p (="good").

Klimatet är lite för bra för att vinrankorna skall behöva kämpa (tror jag) men har druckit några knakelibrakare.

Vi får väl helt enkelt se vad de passionerade japanska vinfanatikerna åstadkommer. Det sista jag tror de gör, är att ge upp. Att göra något sådant tror jag tom att det japanska språket saknar grammatik för.
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Koshu ger generellt väldigt bleka vita viner. Enda gången som jag blev glad åt en Koshu, var då den hade lite restsötma. Det vinet blommade. (Dessutom bubblade det!) Även om det var ett enkelt vin, så var det lite mersmak över det. Jag vet inte vad det kan tänkas kosta, men sannolikt ett rån.

Har varit på ett gäng japanska-vin vinprovningar i Japan och mest känt mig modstulen efteråt. Efter en provning på restaurang Grace (lustigt med tanke på vinet som diskuteras) så kände jag mig rent av smutsig: Det vin som hade minst Brett i sig smakade som blöt Leukoplast...

Har oftast valt att inte lägga upp japanska viner på CT iom att det tar såån jävla tid att deschiffrera de japanska etiketterna och sedan (dessutom) mata in själva vinerna OCH smaknoter i omfånget 60-83p, där sen absoluta majoriteten ligger under 70p (="good").

Klimatet är lite för bra för att vinrankorna skall behöva kämpa (tror jag) men har druckit några knakelibrakare.

Vi får väl helt enkelt se vad de passionerade japanska vinfanatikerna åstadkommer. Det sista jag tror de gör, är att ge upp. Att göra något sådant tror jag tom att det japanska språket saknar grammatik för.
Så 149kr för en flaska Grace är inte prisvärt? :rolleyes:
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Koshu ger generellt väldigt bleka vita viner. Enda gången som jag blev glad åt en Koshu, var då den hade lite restsötma. Det vinet blommade. (Dessutom bubblade det!) Även om det var ett enkelt vin, så var det lite mersmak över det. Jag vet inte vad det kan tänkas kosta, men sannolikt ett rån.

Har varit på ett gäng japanska-vin vinprovningar i Japan och mest känt mig modstulen efteråt. Efter en provning på restaurang Grace (lustigt med tanke på vinet som diskuteras) så kände jag mig rent av smutsig: Det vin som hade minst Brett i sig smakade som blöt Leukoplast...

Har oftast valt att inte lägga upp japanska viner på CT iom att det tar såån jävla tid att deschiffrera de japanska etiketterna och sedan (dessutom) mata in själva vinerna OCH smaknoter i omfånget 60-83p, där sen absoluta majoriteten ligger under 70p (="good").

Klimatet är lite för bra för att vinrankorna skall behöva kämpa (tror jag) men har druckit några knakelibrakare.

Vi får väl helt enkelt se vad de passionerade japanska vinfanatikerna åstadkommer. Det sista jag tror de gör, är att ge upp. Att göra något sådant tror jag tom att det japanska språket saknar grammatik för.
Bra och informativ rapport, lite tråkigt att du inte hade mer positiva saker att säga. Hade lite hopp om Japan som vinland faktiskt. :(
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Bra och informativ rapport, lite tråkigt att du inte hade mer positiva saker att säga. Hade lite hopp om Japan som vinland faktiskt. :(
Det finns små ljusglimtar här och var. Och eftersom de aldrig kommer ge upp, så kommer de också göra bra vin. Så småningom. Det tog Bordeaux några hundra (1000?) år att få till det och Bourgogne kämpar fortfarande... Räkna inte ut japanskt vin ur matchen riktigt ännu!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Så 149kr för en flaska Grace är inte prisvärt? :rolleyes:
Med en sådan prislapp går det ju alltid att köra den i soda streamern, lägga i en gurkskiva och hoppas på det bästa.
Sedan kan jag ju ha helt fel: har ju inte drickit just DET vinet.
Funderar på att ta med mig en Koshu och en Muscat Bailey A till Gbg. Med Kejsarens sigill då. Och viss ålder.
Många inhemska viner i Japan blir det hysteri kring då de släpps. Har fått tag i några som ansetts outgrundligt spektakulära av någon inhemsk vinskribent, men... Kanske ännu inte riktigt där än...
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Med en sådan prislapp går det ju alltid att köra den i soda streamern, lägga i en gurkskiva och hoppas på det bästa.
Sedan kan jag ju ha helt fel: har ju inte drickit just DET vinet.
Funderar på att ta med mig en Koshu och en Muscat Bailey A till Gbg. Med Kejsarens sigill då. Och viss ålder.
Många inhemska viner i Japan blir det hysteri kring då de släpps. Har fått tag i några som ansetts outgrundligt spektakulära av någon inhemsk vinskribent, men... Kanske ännu inte riktigt där än...
Blir att köpa och prova.
 

Ambis

Medlem
Kul att denna tråden har dykt upp

Vi kör temaveckor i maten där hemma just nu och denna veckan är just asiatisk

Så jag beställde en fl Grace Kusho fick hem den i tisdags och den var lite speciell.

Först så var den ngt knuten och stram i smaken.. men den öppnar upp sig och blommar ut i smakerna.
I mitt tyckte så var den prisvärd. Denna serverades till en Tam Yang Goong .. (räksoppa)

En kollega till mig på jobbet hade precis kommit hem från Japan och köpte hem samma vin för 302:- Sek i Japan.
så 149:- på SB .. ok.


bild.JPG
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Kul att denna tråden har dykt upp

Vi kör temaveckor i maten där hemma just nu och denna veckan är just asiatisk

Så jag beställde en fl Grace Kusho fick hem den i tisdags och den var lite speciell.

Först så var den ngt knuten och stram i smaken.. men den öppnar upp sig och blommar ut i smakerna.
I mitt tyckte så var den prisvärd. Denna serverades till en Tam Yang Goong .. (räksoppa)

En kollega till mig på jobbet hade precis kommit hem från Japan och köpte hem samma vin för 302:- Sek i Japan.
så 149:- på SB .. ok.


Visa bifogad bild 854
Skall se om jag hittar detta vin i ngn vinbutik i Tokyo el Yokohama, men har mckt svårt tro det skulle kosta sepass. Dock finns det andra producenter som tar mer betalt för sina alster.
Annars kan jag ju tycka det finns en vits med att dricka vin från Thailand då man äter Thaimat , men det kanske inte finns på världens BÄSTA SB? Har fö bara druckit goda vita viner fr Thailand med ren frukt och (ofta) liten restsötma. Kan inte säga detsamma om japanska vita viner.
Ang prisläge, så blev Yamazaki 12-årig whiskey dyrare i Japan (än i Swe) i samband med att Yamazaki vann VM i whiskey... Så, undantag finnes.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ang Koshu, så kan man absolut påpeka att det är ett vin som åldras med välbehag, även i sina torra uttryck...
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Japanska viner, tänker ni, det kan väl inte vara något att ha? :confused: Varför inte, tänker jag. Japaner är generellt väldigt kvalitetsmedvetna och hygieniska, dessutom lärda och vana att jobba hårt för att nå resultat. Bra grogrund för att odla vin med klass med andra ord. Hur klimat, jordmån och andra förutsättningar ser ut lämnar jag i era händer att förmedla, jag har nämligen ingen aning. Kina är dock riktigt stora inom vinindustrin, men här känner jag inte alls lika stort förtroende. Lite fördomsfullt ser jag bristande hygien och kvalitetskänsla som två stora hinder för att få mig intresserad (kan vara heelt ute och cykla här dock).

Till saken hör att Systembolaget har tagit in ett japanskt vin i ordinarie sortimentet nu i senaste nyhetssläppet. Vinet i fråga har det smått fantastiska namnet Grace Koshu (www.systembolaget.se/6601).
Vinet är dessutom gjort på den inhemska druvan "Koshu", som tros ha dykt upp i Japan för ca 1000 år sedan, vilket gör det extra spännande

Vad tror ni om detta, någon har kanske redan provat? Jag förutsätter dock att @StefanAkiko har stenkoll, fattas bara annat, men även ni andra har kanske lite tankar kring ämnet att förmedla? Är Japan ett vinland att räkna med på sikt, och vilken typ av viner kan vi räkna med att nationen har förutsättningar att göra?

Men ett skördeuttag på 120hl/ha är det svårt att få ett vidare stort vin iaf..
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Japanskt vin funkar tydligen bra som dryck för grisar:
wine-ton.jpg

Det finns (fanns?) en grisbonde i Enzan i Yamanashi prefektur som föder upp sina grisar på vin
 
Toppen